lauantai 10. lokakuuta 2009

Vähän ekstraa


Meillä oli eilen Emilin 2v hammashoitaja käynti.
Suu oli erittäin hyvässä kunnossa lukuunottamatta pientä ekstraa, joka tuossa edessä tönöttää.
Eli pojan suusta löytyy ylimääräinen etuhammas! :D
Tämä hammas alkoi työntyä jo noin 8-10kk ikäisenä tuohon etuhampaan päälle limittäin ja silloin jo käytiin sitä näyttämässä hammaslääkärille. Tuolloin ei kuitenkaan ollut vielä montaa hampia suussa, joten lääkäri arveli toisen etuhampaan kasvavan hiukan toisen päälle. Asia jäi seurantaan.

Tänään sitten hammashoitaja totesi sen olevan nähtävästi ekstrahammas. Siis sen perusteella minkä poika nyt suutansa suostui avaamaan.
Saatiin uusi aika ensi viikolle hammaslääkärille, joka tarkastaa vielä tilanteen.
Luultavastihan tuolle ei mitään vielä tehdä, kun on kuitenkin vain maitohammas ja ei vaivaa poikaa mitenkään.
Röntgenkuvat haluaisivat ehken ottaa, mutta uskoi ettei ne ihan vielä onnistu. No ehkä tosiaan voi olla hankalaa vilkkaan (kohta) 2v:n kanssa.
Harvinaista, on todennut kaksi eri hammashoitajaa ja yksi hammaslääkäri. Ei kuulemma ole heistä kukaan koskaan törmännyt moiseen.

Siis hauska tuo hammasrivistö on ollut alusta asti, kuuluu selkeästi Emilin luonteeseenkin. Tuollanen vekkulin pojan ekstra puruhammas!
Raskausaikana se on jo sinne hammashoitajan mukaan kehittynyt ja naureskelin jo miehellekin että mistäs se nyt sinne on joutunut.
Emilillä kun oli syntyessään takareidessä iso punakka tumma syntymämerkki, jonka huvittuneena kerroin kaikille johtuvan siitä kun kävelin ison masuni kanssa aina kaikkia ovenkahvoja ja muita laatikonreunoja päin. Lapsiraukka sai pysyvän mustelman! ;D
Piilossa muhinutta hammasta onkin vaikeampi selittää.. heh.


17 kommenttia:

 1. Hieno ylimääräinen hammas! =D

  VastaaPoista
 2. Hei, meidän pojaltakin löytyy ylimääräinen etuhammas. Hammaslääkärillä emme ole asian vuoksi edes käyneet, hammashygienisti/hoitaja on pariin otteeseen asian vain todennut. Mitään asialle ei kuitenkaan tehtäisi, koska kyseessä maitohammas, joten rtg-kuvauksiinkaan ei tarvetta. Hampaanaiheet (ylimääräisetkin) kehittyvät tosiaan jo raskausaikana. Tilannetta toki seurataan, pysyvä hammas saattaa kyseiseltä kohdalta hoitajan mukaan puuttua. Tosin tästä saatiin hieman ristiriitaista tietoa toiselta hammashoitajalta.. Asia siis selviää ajan myötä. Veikeältä näyttää meidänkin pojun hymy, ja on tosiaan kuin osa persoonaa:)

  VastaaPoista
 3. Hieno extrahammas:)
  Meillä Sofialla oli hampaita kaksi rinnan - takahampaisiin kasvoi rinnalle extrat ja nämä olivat pysyvät hampaat. Jonkun verran oikomista joutuivat tekemään, että saivat suoran rivistön taaksekin.

  VastaaPoista
 4. Teidän kunnassa on upeasti hammashoito järkätty. Meillä pääsee vasta 3v.täytettyään ekaa kertaa hammashoitolaan:-( kunnan säästöohjelmien mukaan kun neuvolantädin pitäisi katsoa myös hampaat (?) ja antaa neuvoja jne. Eihän niillä aika riitä moiseen!

  Emilillä on hienot hampaat, mitä se ylimääräinen kappale haittaa. Ja jos haittaa, niin onneksi se aikanaan tippuu pois;-) rautahampaitahan sitten pystyy jo iänkin puolesta hoitamaan ihan eri tavalla!

  VastaaPoista
 5. hieno extra hammas! Mun tuolta isommalta tytöltä puuttuu tyystin toinen yläkulmahammas (siis rautahammas) ja sen paikalle on siihen pysyvästi jäännyt sellanen pieni piolikkaan hampaan kokonen maitohammas...

  VastaaPoista
 6. Vähänkö ehkä makee extrahampu! :)

  VastaaPoista
 7. Hieno extra! :)
  Mun miehellä on kans ylimääräinen hammas. En tiedä onko paikalleen jäänyt maitohammas vai vasta rautahammas vaiheessa ilmaantunut. Mies itsekään ei muista. :) Se on alarivissä eikä sitä huomaa kuin hampaat laskemalla, ovat sillä lailla sijoittuneet riviin että näyttää ihan normaalilta. Mies kuitenkin aina ylpeilee sillä. :D

  VastaaPoista
 8. Kiva, persoonallinen piirre. Eipäs oo kaikilla. :D

  VastaaPoista
 9. Jännä nähdä sitten kun pysyvät tulee, että millanen hammasrivistö on. Nyt on niin tottunut tuohon persoonalliseen hammasrivistöön. ;)
  Toivottavasti ei jää sitten se tuleva pysyvä hammas tuosta kohtaa pois..

  Katri; Meilläkin 8v:lle kasvoi ylös etuhampaiden taakse ensin pysyvät hampaat ja sitten vasta putosi maitohampaat. Oli siis juuri noin kahdessa rivissä hampaat hetken. :D

  Aamunkukka; Kyllä olen todella tyytyväinen kunnassa lasten hampaidenhoitoon, kutsut tulee hyvissä ajoin ja aina on aikaa. Aikuisille ei asiat ole ihan niin hyvin ja saa jonottaa parikin kuukautta. Mutta tyytyväinen kuitenkin. :)

  Pikkuriikki; Aikas hassua! :D

  Anna; Ihan totta, se onkin hyvä ylpeilyn aihe. ;)

  VastaaPoista
 10. Hei!

  Meilläkin tytöllä (kohta 4v) on omanlaisensa hampaat..hänellä on alhaalla neljän hampaan sijaan kolme hammasta, eli yksi on ns. tuplahammas, normaalia leveämpi, eli kaksi hammasta kasvanut yhteen. Ei sille mitään tehdä, odotellaan normaalisti irtoavan ja katsotaan sitten millainen pysyvä hammas siihen kasvaa. =)

  Ja ihanai vaatteita olit taas löytänyt! Mun piti myös tuo KappAhlin pörrötakki ostaa, harmaana, pinkeillä kanttauksilla. Oli ihana! =D

  Mimma

  VastaaPoista
 11. Hei! Löysin tämän tekstin sattumalta googlailemalla. Meidän pojalle 1v 4kk on tulossa kans extrahammas ihan samaan kohtaan. Kiinnostaisikin tietää mitä teidän pojalle kävi tuon hampaan kanssa jatkossa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa palata näin "vanhaan" juttuun kommentoimaan. :)
   Emilillä lähemmäs 7 vuotiaana alkoi vaihtua nuo maitohampaat pysyviin ja niin vaan irtosi tuo extrahammas samalla kun se siinä ihan kiinni ollutkin hammas. Olivat yhdessä niin tiukasti kiinni, että ensin toinen alkoi hiukan jo reunasta roikkua ja toinen oli vielä kokonaan kiinni, mutta heilui. Käytiin sitten hammaslääkärissä ja siellä poistivat molemmat kerralla. Nyt pysyvät etuhampaat hampaat tuli ihan normaalisti tilalle, eli enää enää extrana. ;)
   Ihan normaalisti siis kasvoivat yhdessä ja olivat suussa tuohon melkein 7v. saakka, ei vaivannut mitenkään. Pesuissa vaan tarkemmin tuon extrahampaan kohdasta pestiin, ettei päässyt reikiintymään.
   Eli ei varmasti teilläkään mitään ihmeitä tarvitse tehdä, jos ne ihan siististi kasvaa. :)

   Poista
 12. Kiitos paljon vastauksestasi, toivottavasti meidän poitsulla menis kans tällä kaavaa tuon hampaan kanssa. :) aloin myös lueskelemaan blogisi uudempiakin juttuja ja jäin koukkuun! hyvät kevään jatkot! :)

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)