keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Pyykkivuorien kuningatar


Tämmöinen kasa puhdasta pyykkiä kasaantuu, kun kukaan ei mukamas ehdi viikkaamaan niitä kaappiin. Tunnustan siis olevani pyykkivuorien kuningatar! :D


Siis en tajua, pesen pyykit sujuvasti ja mies yleensä laittaa ne kuivamaan. Mutta tämä viikkaus...
Kerään kuivat pyykit narulta ja laitan siististi odottamaan koriin viikkausta, no sitten taas seuraavana päivänä olen pessyt uudet koneelliset ja kun ne on kuivat lisään ne samaan koriin odottamaan jne. Pinon kasvaessa niin isoksi että se meinaa jatkuvasti kaatua kun sieltä yrittää etsiä puhtaita sukkia ja alushousuja (kun laatikossa ei ole enää puhtaita), tajuan vasta että olisikohan aika viikata. ;)
Sitten siinä hommassa kuluukin aikamoinen tovi, että kaikki on kaapeissa ja laatikoissa. Hohhoijaa..

Vinkkejä otetaan siis vastaan puhtaan pyykin sujuvasta siirtymisestä kaappeihin?? ;DPienen poitsun päällä Tutan pöllöbody ja H&M:n collegehousut.


Isompi äidin apuri Lindexin paidassa ja Me&I:n froteehousuissa.

Meillä käytetään pyykinpesussa Erisan Coloria ja huuhteluaineena Comfort aloe veraa tai purea (huuhteluaineet on paheeni ;)). Pahimpien tahrojen poistoon käytän sappisaippuaa ja aurinkoa. Kone pyörii 6 henkisessä perheessä vähintään kerran päivässä tai parin päivän välein 2-3 koneellista.

Lajittelen pyykit neljään osaan tummat 40:set, tummat 60:set, vaaleat 40:set ja vaaleat 60:set. Pesen vaatteet nurinpäin ja aina täydet koneelliset. En silitä vaatteita (enkä lakanoita), vaan viikkaan ne mahdollisimman siististi kaappiin. Ainoat mitä silitän on juhlavaatteet.

Mielenkiinnosta kyselen mitkä on teidän pyykkäystapanne ja mitkä aineet käytössä?


20 kommenttia:

 1. Mulla on ihan sama juttu!!! :D Siis sitä kertyy ja kertyy!!! Pesen kyllä, mutta toi viikkaus..huh..kasa sen kun kasvaa ja kasvaa! Mieskin sitten puhtaita vaatteita tonkii pinosta. :) En todellakaan silitä muuta kuin juhlavaateet..ja jos nyt oikein tosi rypyssä on niin sitten muutakin..mutta kun oikein hyvin ravistelee ja laittaa suorasti kuivumaan niin eipä ne ryppysiä ole pahoin. Pesen myös koneellisen päivässä vähintään..jos jää päivä välistä, että en pese niin sitten täytyy pestä sen 2-3 päivässä. Meitä on neljä henkilöä. Lajittelen värilliset, vaaleat/valkoiset, mustat, punaiset/tummanoranssit..

  VastaaPoista
 2. Meillä on kolme pyykkikoria, yksi yläkerrassa ja kaksi khh:ssa. Nuo khh:n pyykkikorit on "nelikymppiset" ja "kuuskymppiset" ja tuo yk:n kori tyhjennetään niihin. Pesen tummat, kirjo ja valkoiset kummassakin asteessa, erikseen sitten vielä pyyhkeet ym. Monesti myös eri väreistä (vihreä, punainen, oranssi) tulee oma koneellinen tai yhdistelen sopivia värejä. Meillä kone pyöriin 2-3 kertaa noin joka toinen päivä. Pesen sen verran kerralla kuin mahtuu kuivumaan ja yleensä siinä menee reilu vuorokausi, että ovat kuivia. Kuivausrumpuun menee vain sellaiset, jotka on sallittu kuivaa rummussa, yleensä vain kyllä pyyhkeet ja petivaatteet. Pesuaine on Omo color tai white Pikkujätti ja huuhteluaine Confort sensitive. Ennen käytin Erisanin tuotteita (olen herkkäihoinen), mutta sitten luin, ettei nämä allergiatuotteet poista tahroja kovin kummoisesti ja että koneeseen kertyy jotain ainetta (enpä nyt muista että mitä...). Ja tuntui välillä hassulta laittaa koneeseen Erisana ja Vanishia yhtäaikaa, ei siis kovin hellävaraista enää. Pyykit viikkaan suoraan narulta /rummusta pinoihin (jokaiselle meistä oma pino) portaikkoon. Siitä ne kulkeutuu yläkertaan meidän makuuhuoneen sohvalle. Ja sitten jossain vaiheessa sieltä sohvalta kaappiin. Tuota puhtaanpyykinkasaa harrastin ennen, mutta näiden termiittien kanssa siitä on täytynyt luopua, koska puhtaat vaatteet päätyisivät leikkeihin eikä meillä ole niin puhdasta, että voisi enää kaappeihin viedä =D

  VastaaPoista
 3. Pyykit pesen nestemäisellä erisanilla; vuosiin en ole muita pesuaineita ostanut. Huuhteluainetta en käytä ikinä. Tahroihin laitan nestemäistä sappisaippuaa.

  Silitän kaikki vaatteet sukkia ja omia alusvaatteita lukuunottamatta (ja yhtä lapsen bambupaitaa, jota ei saa silittää.)
  Silitettävien vaatteiden pinoon jää aina osa tekstiileistä: tyynyliinoja, pyyhkeitä, pieniä vaatteita yms. Ja se pino on tälläkin hetkellä olohuoneen sohvan nojalla.

  VastaaPoista
 4. Meillä saman kokoinen perhe, ainut ero taitaa olla tuo teinityttömme joka hmmm. tuottaa hieman tuota pyykkiä.

  Pesen pyykkiä 6-7 päivänä viikossa, yleensä 2-3 koneellista päivässä. Mistä sitä riittää? No siitä, että koko perhe vaihtaa puhtaat vaatteet joka päivä, farkut tms. saattaa mennä useamman päivän meillä isommilla mutta ei pienillä. Jo pelkistä lakanoista ja pyyhkeistä tulee paljon pyykkiä.

  Pyykit lajittelen valkoiset 60 astetta, kirjavat 60 astetta, punaiset 60 astetta, lakanat ja pyyhkeet 90 astetta, siivousliinat 90 astetta. Lisäksi tulee satunnaisesti työvaatteita, ratsastusvaatteita, ulkoiluvaatteita, peittoja mattoja yms.

  Minä hoidan meillä täysin pyykkirumban eikä siihen saa muut puuttua, se on intohimoni, sekä pesu, ripustus että viikkaus. Me aikuiset ja kaksi vanhinta lasta hoidamme itse omat pyykkipinomme kaappeihin, minä huolehdin nuorimpien vaatteet. Toimii hyvin ja pyykit jopa menee kaappeihin. Isoilla lapsilla on likapyykkikorit huoneissaan jotka tyhjentävät ja lajittelevat kodinhoithuoneeseen.

  Pesuaineena taitaa olla Ariel, huuhteluaineena tuoksuton Prisman oma merkki. Lakanat mankeloin, silitän vain juhlavaatteet ja keittiöpyyhkeet.

  VastaaPoista
 5. Pojan korkuinen pyykkipino.:)

  Minä viikkaan pyykit suoraan narulta kaappiin. Meillä ei ole mitään paikkaa missä voisi "varastoida" puhtaita pyykkejä. Pesen kaikki vaatteet nurinpäin ja lajittelen vaaleat värikkäät, tummat värikkäät, tummat, vaaleat yms. ja vielä pesulämpötilan mukaan, joten meillä jotkut vaatteet voipi viipyä jonkin aikaa pyykkikorissa...Kone pyörii joka toinen tai kolmas päivä, pesen aina kaksi koneellista samana päivänä. Pesuaineena meillä myös erisan ja tahranpoistoon sappisaippuaa, jota ei ole kyllä tarvinut käyttää kuin ulkovaatteisiin.

  VastaaPoista
 6. Meillä on vielä isompi puhtaiden vaatteiden vuori ;) ja mä saan varmaan kerran kahdessa viikossa ehkä ne viikattua paikoilleen, tai en... ja ehkä =)

  VastaaPoista
 7. Meillä minä pesen pyykit. Mieheltä on ehdottomasti koneeseen ja vaatteisiin koskeminen kielletty. En ole niin tarkka ja tiukkis, mutta kaksi vauvakokoon kutistunutta villapaitaa vaan kertakaikkiaan riitti.

  Pesen melkein kaikki 50 asteessa, tummat ja vaaleammat värilliset (vihreät, keltaiset, siniset), valkoiset 60 asteessa ja punaiset erikseen (hih, niitä kun meillä on - paljon!) 40 asteessa. Nurinpäin ja silitän kaikki muut paitsi alus- ja yövaatteet. Musta mikään ei ole kivempaa kuin silittää vaatteita ja katsoa telkkaa samalla.

  VastaaPoista
 8. Mä olen kanssa pyykkivuorten kuningatar mutta onneksi se homma lankeaa useimmiten Miehelle ;) Itse kyllä pesen ja laitan kuivumaan mutta sinne naruille ne kyllä jää.
  Meillä pestään pyykki erisan nestemäisellä, huuhteluun käytetään etikkaa ja tahranpoistajana toimii sappisaippua. Meillä pestään pyykit näin: vaipat, punaiset, tummat, vaaleat ja pyyhkeet+lakanat.

  VastaaPoista
 9. Kiva lukea isojen perheiden pyykkäysrumbasta. Omassa kolmihenkiessä perheessä kun pyykkiä syntyy huomattavasti vähemmän.

  Varmasti siitä syytä meille ei synny noita viikkausta odottavia pinojakaan. Viikkaan siis kuivat pyykit suoraan kuivaustelineestä ja vien suoraan kaappiin omille paikoilleen. Ainostaan miehen pyykit jätän sängyn vierelle tuolille, hän saa itse laittaa omansa paikoilleen.

  Ehkäpä meillekin tulisi tuollaisia viikkausta odottavia kasoja, jos perheemme olisi isompi. Nyt tuntuisi hassulta ottaa pyykit pois narulta kasaksi ja sitten myöhemmin vasta viikata niitä. Mutta kuten sanottu isompien pyykkimäärien kanssa niin voisi käydäkin.

  Itse tykkään käyttää nestemäisiä pesuaineita ja suosikkini on Arielin Clean & Soft pesuaine, hyvä mieto tuoksu ja pehmeä pyykki.

  VastaaPoista
 10. Kivaa lukea muidenkin pyykkäystavoista. :)

  Täytyy kokeilla meillekin nestemäistä pesuainetta, aina on vaan automaattisesti ostanut jauhemaista. Sitä jotenkin urautuu.. ;)

  VastaaPoista
 11. Välillä meilläkin kasvaa pyykkivuori valtavaksi.
  Tänään mulla onkin pyykkipäivä ja neljäs koneellinen tuolla hurisee.

  Meillä pestään Allegrolla ja huuhteluaine aina vähän fiiliksen mukaan. Eli haistelen huuhtiksia aina kaupassa ja valkkaan sen mukaan mikä silloin tuoksuu parhaalle :D

  Itseasiassa nyt on Omo coloria, kun Allegro on loppu ja kimppatilaus kavereiden kanssa tulossa ens viikolla.

  VastaaPoista
 12. Mä viikkaan aina samantien narulta kaappiin niin mitään puhtaanpyykinkasoja ei synny.
  Pesuaineena vain nestemäisiä, tavallisille vaatteille laitan jonkun coctailin, eli tippa hajusteellista ja loput hajustamatonta pesuainetta. Näin siksi että tykkään kun pyykki tuoksuu ihan vähän pesuaineelta, sillain vienosti.
  Vaippapyykissä käytän Erisan nestemäistä, ja mihinkään pyykkiin en käytä huuhteluainetta. (Vaippoihin joskus etikkaa.)

  VastaaPoista
 13. Mä taidan kans kuulua pyykkivuortenkuningattariin ;)

  Mulle kertyy iso vuori helposti kodarin pöytätasolle,kun se on niin iisiä vaan kuivurista nostaa ne siihen tasolle. Mulle siis tuottaa vaikeuksia siirtää ne siitä pöytätasolta yläkertaan kaappeihin.No meillä on (mun mielestä)liian vähän kaappitilaa. No onneksi helpotusta tuo just hankittu uusi kaapppi lastenhuoneeseen.

  Pyykkiä meillä pestään joka toinen tai joka kolmas päivä, joskus noina pesupäivinä pestään 2-3 koneellistakin.
  Tähän asti ollaan käytetty nestemäsistä pesuainetta ja pitkään tais olla Ariel-pesuainetta ja sit jotain sensitive huuhteluainetta. Nyt ollaan parin viikon ajan käytetty Amway:n pyykinpesu ainetta. Käytetään varmaan sitä jatkossakin, kun on niin hyvää (ei oo zeoliittia).
  Tahranpoistoon oon käyttänyt Vanishia ja sappisaippuaa.

  VastaaPoista
 14. Teidän pyykkivuori näyttää ihan samalta... :)
  Minä olen varmaan maailman tarkin ihminen pyykinpesun suhteen: Pyyhkeet ja lakanat pesen värien mukaan 60 asteessa. Värilliset 40, vaaleat 40, valkoiset 40 ja tummat 40. Muihin käytän jauhemmaista pesuainetta, mutta tumman pesen nestemmäisellä.

  Lisäksi pyykkikone pyörii joka päivä ainakin kerran! :D

  VastaaPoista
 15. Itse viikkaan suoraan narulta kaappeihin, on oikeastaan mun mielipuuhia=)

  Käytän nykyisin nestemäistä Erisania, poikien äidin vinkistä.Huuhteluaineista olemme luopuneet sen jälkeen kun tulin itse allergiseksi aloe vera-huuhteluaineen tuoksulle.

  Pesemme keskimäärin 1-2 koneellista päivässä.

  Lajittelen punaiset+ruskeat 40c, tummat 40c, valkoiset 40c ,keltaiset+vihreät 40c.Farkut pesen erikseen 40c.

  VastaaPoista
 16. meillä pyykkäillään pari kertaa viikossa , pari koneellista kerralla. Pesen pyykit kotona, ja sitten roudaan ne taloyhtiön kuivuriin. Siellä saa eurolla surruttaa puolisen tuntia, joka riittää koneelliselle (7kg) pyykkiä. Käytännössä kuitenkin melkein joka koneessa urheiluvaatteita, niitä en kuivausrumpuun laita. Silittämistä inhoan, mutta rumpukuivatut saa lämpimänä viikattua tosi siistiin kuntoon. Eli kuivan pyykin kasoja meillä on vaan ne mitkä ihan oikeasti pitäisi silittää (tai jos kutenkin kuivattu kotona kun ei ole just sitä yhden euron kolikkoa pyykkitupaan).
  Pesuaineena erisan color tai white, ainut joka ei ärsytä miehen ihoa. huuhtiksena erisan, lv ja pirkkan sensitive(?) - mä inhoan kaikkia hajusteita. Joskus äiti pyykkää kotonaan meidän mökkilakanoita, pyyhkeitä tms, ja mun on ihan hankala käyttää niitä bioluvilisia kun se haju tunkee niin pahasti nenään. Olen kai aina ollut vähän herkkä hajusteille, helposti tulee huono olo, pahimmillaan jopa migreeni.
  tahranpostoon Tabort, mutta nyt olen kuullut niin paljon hyvää vanishísta että sitä varmaan seuraavaksi.
  Kyllä meillä mieskin pyykkää, jopa teini (käskyttämällä tosin).
  Lähes kaikki pestään neljässäkympissä, joskus sitten saattaa löytyä tarpeeksi sellaista jolle kuuskyt on parempi.

  VastaaPoista
 17. Täällä myöskin pyykkivuorten kuningatar. Meillä on 5-henkinen perhe. Pyykkiä pesen yleensä joka toinen päivä 1-2 koneellista. Joskus en ehdi/muista pestä viikolla ollenkaan ja viikonloppuna pyykkikaappi pursuaa likaisia vaatteita ja kone pyörii taukoamatta lähes yötä päivää. Parhaimmillani olen kai pessyt 12 koneellista viikonlopun aikana.

  Meillä on pyykkikaapissa erilliset korit tummille vaatteille, vaaleille, valkoisille, farkuille ja värillisille. Yleensä pesen lakanat ja pyyhkeet 60 tai 95 asteessa, muut vaatteet 30, 40 tai 60 asteessa pesumerkinnän mukaan. Värilliset vaatteet lajittelen vielä ennen pesua punaisiin ja keltaisiin/vihreisiin. Pesen vaatteet aina nurinpäin.

  Meillä pyykkivuori useimmiten kasvaa ja kasvaa. Miehen kanssa sitten otetaan yhteinen hetki illalla, jolloin viikataan vaatteet kasoihin. Lapset vievät omat kasansa aamulla kaappeihinsa. Parhaiten vuoren pystyy välttämään, kun ottaa tavaksi viikata kuivat vaatteet aina suoraan narulta kaappiin.

  Kuivatan vaatteet lähes poikkeuksetta narulla. Kuivausrumpuun heitän vain pyyhkeet, lakanat ja farkut. Pesuaineena meillä käytetään Omo Coloria ja Whitea, huuhteluaine valitaan fiiliksen mukaan. Samat tavat kuin Marikalla. Nuuhkin pulloja kaupassa ja valikoin parhaimman tuoksun ;-). Tällä hetkellä kaapissa taitaa olla Comfortin Creme Vanilla and Violet.

  VastaaPoista
 18. Hih, hauska ketju!
  Mä olen kanssa pyykkivuorikuningatar. Pesen pyykkiä n.7koneellista viikossa. Yleensä parina päivänä nuo hoidan kerralla. Mutta se puhtaiden pino aina kasvaa...ja kasvaa. Mut kerran viikossa se PAKKO saada viikattua.
  En silitä mitään...tai no ne juhlavaatteet. Olen patalaiska silittäjä. =( INHOAN sitä hommaa!
  Käytän aina vain nestemäisiä pesuaineita. Pysyy kone paremmassa kunnossa. Ja tahroihin samaa nestemäistä ainetta tai sappisaippuaa.

  VastaaPoista
 19. Minä olen kanssa ihan onneton silittäjä. Ei sillä ettenkö tykkäis, mutta on niin paljon kaikkea muuta ja tärkeämpää puuhaa (ja ehkä mielekkäämpääkin). ;)

  VastaaPoista
 20. Meillä myös puhtaan pyykin vuoria, tai nykyään koreja. Ostimme jokaiselle oman puhtaan pyykin korin, sinne ne voi lajitella suoraan rummusta/narulta ja isommat laittavat sitten itse kaappeihin. Minä viikkaan kolmen pienemmän, silloin kun jaksan... Usein pojat saavatkin penkoa omia korejaan ja etsiä vaatteita sieltä. Nuo korit saisi myös kasaan jos ne joskus olisivat käyttämättöminä. :)

  Pyykit lajittelen kuten Mia (+ vaippapyykki jonka nykyään pesen erillään, alkuun sinne meni paljon vaatettakin), ja pyykinpesuaineena nestemäinen Erisan. Huuhteluainetta ei käytetä kuin pahimmilla pakkasilla tekokuituvaatteille, silloinkin jotain hajusteetonta. Sappisaippuaa tahroihin.

  Pyykkiä pestään 7 hengen taloudessa paljon (pienet sotkeekin paljon), onneksi 7 kilon koneeseen mahtuu kerralla reilusti. Varmaan pari koneellista joka päivä (keskimäärin), pitäisi varmaan pitää joskus kirjaa!

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)