keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Äidinmaitoa

Se on loppu nyt, eikä ehkä koskaan enää.. Niisk!..

Kun odotin esikoista 10v sitten, ajattelin että jos maitoa tulee niin imetän. Jos ei niin mitä sitten, korvikkeella kasvaa ihan yhtä hyvin. Kaikkeni halusin kuitenkin yrittää ja päätin että en luovuta helpolla.
Tulihan sitä, maitoa siis. Sairaalassa sain tosi hyvät ohjeet ja kunnon imetysopastusta. Toki rinnanpäät meni aluksi hiukan rikki alussa, niin kuin jokaisessa imetyksessäni aluksi, mutta äkkiä ne parani. Pidin vauvaa rinnalla aina kun hän halusi ja siihen rauhottui, imetin kerralla vaikka tunnin tai ylikin.
Maitoa tuli juuri vauvan tarpeisiin. Pumpannut en ole ikinä, en pitänyt siitä, eikä tarvetta ole ollut. Myöskään korviketta ei ole kukaan meidän lapsista koskaan saanut, siihenkään ei ole ollut tarvetta. Imetys on aina sujunut hyvin, eikä suurempia ongelmia ole ollut.
Vaikka painostan edelleen, että en on kiihkoilija imetysasian kanssa. Äiti imettää jos pystyy ja maitoa tulee, jos ei niin sitten ei. :)

Esikoista imetin sitten 10kk. Toista poikaani imetin 11kk, kolmatta 1v2kk ja tätä meidän kuopusta melkein 1v5kk.

Viimeisen kohdalla tiesin imettäväni niin kauan kun se tuntuu luontevalta ja maitoa vaan tulee. Luulen että sitä edesauttoi 6kk täysimetys ja pitkä yöimetys.
Oli muuten tosi hyvä juttu minusta, vauvalle oli paljon luontevampaa siirtyä kiinteisiin vasta vanhempana ja hän olikin tuolloin valmis niihin. Ei kakomisia, vaan kiinteät alkoi tosi helposti menemään heti ja makuihin tuntui olevan helpompi tottua.
Kolmelle ekalle aloitin kiinteät heti 3,5-4kk iässä ja täytyy sanoa että parempi ikä on tuo 6kk, nyt kun vertaan kokemuksia. Tämäkin siis oman kokemukseni perusteella. ;)

Imetys loppui aina joka lapsen kohdalla luontevasti, mitään itkuja ei kellään ole ollut sen suhteen. Olen lopettanut aina johonkin sopivaan väliin, kun aika on ollut otollinen.
Nyt kuopuksen kohdalla tämä vasta ollut tauti teki tehtävänsä, taudin aikana otti vain harvoin maitoa (tosin jo viimeiset 2kk enää 2kert. päivä). Nyt taudin jälkeen ei ole enää halunnut kuin kerran ehkä päivässä, joten sopivasti saa jäädä nyt sekin pois.

Olen niin iloinen että imetin, mitään en tekisi toisin, jos nyt saisin valita. Vaikka jäljelle jäi roikkuvat tissit, niin ne ihanat muistot korvaa kaiken! :o)Kuopus on tänään ihanissa Lindexin viidakkoveloureissa.
Isoveikka on Lindexin pallukkapöllöissä ja veloureissa.


10 kommenttia:

 1. Onnittelut pitkästä imetyksestä!:) Minä en ois jaksanut millään noin pitkään. Poika vieroitti itse itsensä 6kk iässä, se sopi minulle. Tulevan vauvan toivon ainakin kesän yli viihtyvän rinnalla, kun matkustaessakin ja mökillä helpompaa jos ei tarvii pulloja pestä...

  VastaaPoista
 2. Voi, on varmasti haikeaa lopettaa imettäminen. Itse imetin Maxia 9 kk ja nyt olen imettänyt Fransia samanaikaa ja lopettaminen on harkinnassa, kun sopiva aika tulee..

  VastaaPoista
 3. Just vaihdoin tuon saman pöllöpaidan meille, ei olla pitkään aikaa pidetty. Hauska sattuma :) Miten tuo teidän pikkuinen näyttääkin juuri nyt niin hurjan isomaiselta?! Aivan syötävän suloinen kuva <3

  -Jamina-

  VastaaPoista
 4. On se varmasti haikeaa, kun tietää että ei ehkä/todennäköisesti enää koskaan imetä... Mutta kiva, että olet pystynyt imettämään pienen tahtiin ja lopettelemaan ilman ongelmia. :)

  Meilläkin meni imetysten lopetukset tosi kivuttomasti sekä lasten että äidin kannalta, poikaa imetin 1v1kk (puoleen väliin toista raskautta) ja tyttöä 2v2kk. Jos se kolmas vielä joskus tulee, niin sitä imetän sitten varmaan 3v3kk... ;D Ja saan siitä viimeistään hullun leiman otsaani, vaikka hullu varmaan olen jo nyt monen mielestä. ;)

  VastaaPoista
 5. Hitsi, oikein huomaa että kuopuksenne on laihtunut taudin aikana=/ Mutta iloiselta onneksi jo näyttää=)

  VastaaPoista
 6. Ihanan pitkät imetykset :) Hienoa että onnistui. Itse imetin esikoista 3kk, toista lasta 2 viikkoa, kolmatta en lainkaan ja neljättä 1v2kk. Tuosta viimeisen imetyksen onnistumisesta olen todella onnellinen, siitä että sain kokea senkin, vaikka siihen neljä lasta tarvitiinkin. Neljättä odottaessa olin varautunut taas tilanteeseen ettei imetyksestä tule mitään. Sitten kun kuopus syntyi ja imetys lähti käyntiin heti täysillä ilman ongelmia olin aivan ihmeissäni. Oli siinä kyllä opetteluakin ettei pulloja tarvita.

  VastaaPoista
 7. Meillä kanssa imetykset ovat loppuneet, kun lapset ovat sairastaneet. Ihan noin kauan aikaa en ole jaksanut. Esikoisella oli terävät hampaat ja sitten iski flunssa, jonka jälkeen maito maistui paremmin pullosta.

  VastaaPoista
 8. Ihania imetyspohdintoja, ja niin kovin ajankohtaisia itsellänikin. Esikoinen oli meillä varsinainen tissitakiainen ja häntä imetin reilu 2vuotiaaksi, mutta tämä nuorempi on nyt tässä samassa 1v5kk iässä vähentänyt itse tissittelyä ja enää imetän kerran päivässä, joinain päivinä sekin on jäänyt väliin. Haikeaa, mutta aikansa kutakin. Ja roikkuvat tissit muistuttaa kyllä näistä imetysvuosista loppuelämän. :-) Tosin minä kyllä vielä haaveilen siitä kolmannesta ja vielä siis yhdestä imetyksestä. mies vaan ei ainakaan vielä ole lainkaan samaa mieltä... ;-)

  merlin

  VastaaPoista
 9. Jarna: Joo on ja noin hoikassa pojassa muutenkin se näkyy. No tällä ruokahalulla pian taas tulee takas. ;)

  Ihanan pitkiä imetyksiä siellä Annalla Ja Merlinillä! :)

  Tosi kiva lukea näistä imetyksistä. :)

  VastaaPoista
 10. Ajankohtainen aihe, meillä on vielä imetys käynnissä, tosin enemmän varmasti kummankin läheisyyden tankkaamisena kuin ravintona. Aina kun käyn lääkärissä niin muistavat sanoa, että sen imettämisen voisi lopettaa. Ihmettelen kyllä syytä, meidän pirpanahan on kuitenkin vasta 14 kk. Kesällä luultavasti loppuu ihan itsestään.

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)