tiistai 7. kesäkuuta 2011

Katsaus koululaisten kesäkaappiin


Kun listasin meidän vaatesuosikkeja, niin sain (tai ehkä se oli kohdistettu muillekin suosikkinsa listanneille) anonyymiltä kysymyksen;

"Minkäikäiset pojat teillä vielä käyttää äidin valitsemia vaatteita?
Mietin, että eivätkö tuon ikäisten (koululaisten?) suosiossa ole musta ja harmaa ja örkit ja luurangot...Ei suinkaan keltaiset tähdet ja frotee...?"

Meiltä löytyy kaksi koululaista 10v. ja kohta 12v, jotka suurimmaksi osaksi valitsee itse vaatteensa.
Kumpikaan heistä ei tykkää örkeistä tai luurangoista, ei tummansinisestä, eikä monesta muustakaan tummasta sävystä. Ei ne nyt enää tykkää tietty retrokuvioistakaan tai liian lapsellisesta kuoseista, mutta voihan se maku olla siinä välissäkin?
Eli meillä isot pojat tykkää väreistä, hempeistä ja kirkkaista. Ne tietää että ei tarvitse pukeutua vanhanaikaisesti ns. poikaväreihin tai kuvioihin ollakseen "kova jätkä". Ne on mielestäni ennakkoluulottomia ja avoimia. Niitä ei kiinnosta jos joku tyhmä koulussa väittää että tuo on tyttöjen väri. Onneksi.

Olen iloinen että että meillä on näin. Jokainen toki tehkööt omat valintansa, mutta itse olen jo suht pienestä asti halunnut opettaa pojille ettei ole tyttöjen-poikien värejä eikä kuvioita, joka pätee tietysti myös isompiin arkisiin asioihin. Ei meillä jaeta miesten tai naisten töitä, vaan pojat istuttaa kukkia ja laittaa ruokaa siinä missä isikin. Vastaavasti taas ne näkee kuinka äiti pesee ja siivoaa auton, vaihtaa halutessaan siihen renkaatkin. Tämä äiti myös kokoaa kirjahyllyt ja ruuvaa taulut sun muut seinälle.

Eksyin hiukan aiheesta pidemmälle, mutta pointti on se että en vaan edelleenkään voi ymmärtää miten vanhanaikaisesti toiset näkee maailman. Toisaalta, ei minun tarvitse. Kuten sanoin, jokainen taplaa tyylillään. Ja tämä ei tosiaan ollut isku anonyymia kohtaan, koska hän tuskin tarkoitti mieltymyksiä enempää kommentissaan. Mutta tuosta vaan tuli mieleen taas tämä aihe, johon usein törmää monessa muodossa. Juutuin sitä pohtimaan, taas..

Oli minulla muutakin asiaa.
Nimittäin tosi monesti kysellään meidän isojen poikien vaatekaapin sisältöä. Meillä ei pojille tarvitse olla merkkivaatetta, vaikka maku onkin jo oma. Niille riittää ihan H&M:n, KappAhlin ja Lindexin vaatteet. He ovat siinä minun kanssa samaa mieltä että tavallinen perusteeppari on ihan yhtä hyvä oli se H&M:n tai esim.Timberlandin. Miksi ylipäätään ostaa se 3-4kertaa kalliimpi jos laatu ja ulkonäkö on ihan yhtä hyvä? Se on sitten eriasia, jos jossain on joku spesiaali kuosi jota ei muualta saa tai todellakin laatu on parempi kun vastaavassa edullisessa. Yhteenkään en ole vielä törmännyt, vaikka meillä muutamia kalliimpia merkkejäkin löytyy. Lähes kaikki on kestänyt pesusta toiseen ihan yhtä hyvänä. Urheiluvaatemerkkejä on tosin näiden taviskauppojen valikoiman lisäksi meilläkin, nekin tosin ostan suurimmaksi osaksi alesta.

Näin siis ainakin nyt. Toki poikien kasvaessa vaatimuksetkin saattaa kasvaa, mutta jatkossakin pyritään pysymään kohtuudessa. Jotakin kallista ja jotakin halpaa sitten sekaisin. Ihan kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan. ;)

Loppuun vielä meidän poikien kesäkaappia (suurinosa H&M);



Esikoinen tykkää hurjasti vaaleanpunaisesta, valkoisesta ja pinkistä.
Käytiin pari viikkoa sitten kaupoilla ja ajattelin jos valitsisi jotain tummempaakin joukkoon, kävi niin että kassalle kannon kaksi lilasävyistä t-paitaa. heh.



Toki jotain tummaakin kaapista löytyy, lähinnä sitten mustaa.
Tummansinistä tai tummanharmaata hän ei hyväksy.



10v. ei ole vielä ainakaan niin innostunut vaaleanpunaisesta ja pinkistä. Hänestä paras väri juuri nyt on turkoosi. Harmaa, musta ja lime uppoaa myös.



Yksi Me&I paitakin eksyi kaappiin, kun toinen niin siihen ihastui.
KappAhlilla on ihanan raikkaita shortseja isoille, nuo limet löytyy nyt meidän kummaltakin koululaiselta.



Värikkäältä siis näyttää.
Päässä kulkee tämän kesän hittinä suoralipat ja jaloissa kaikenlaiset tennarit (ja ne ihan perinteiset sandaalitkin).

Näyttääkö kellään muulla koululaisten kaappi samalta?
vai onko tummaa täysi ja niitä merkkivaatteita? ;)




33 kommenttia:

  1. Meillä 10 vuotias ei niin välitä käydä vaateostoksilla mutta on jo omaa makua.
    Ei tykkää örkeistä yms. mutta ei käytä tyttövärejä (ja tosiaan kutsuu pinkkiä tyttöväriksi). Mustan ystävä ja jalkapallo-paitojen myös! =)

    VastaaPoista
  2. Ja meillä ei myöskään merkkivaatetta tarvi olla, perus H&M-vaatteet kelpaa! Ja suorat lipat tottakai... :D

    VastaaPoista
  3. Poikienne vaatteet näyttää hyvälle!!

    Eletään hyvänen aika 2011-lukua, joten eikai kukaan ajattele värejä niin ahdaskatseisesti, että vain sininen, harmaa ja musta on poikien värejä ja muihin pukemalla pilaat poikasi:D

    Jos lapsen (äidin) luonne on niin heikko, että lapsi ei kestä värejä, on lienee vika ihan muualla kuin väreissä...

    Värejä lapsille, värejä aikuisille, kiitos:)

    VastaaPoista
  4. Meillä asustaa noiden blogista tuttujen pikkuveikkojen lisäksi miehen 13v poika ja hänelle kyllä kelpaa myös ihan tavis h&m kama ja aika usein oikeestaan käy niin että minä naputtelen esim. t-paidat yms. siinä samassa tilaukseen kun pikkuveikkojenkin vaatteet ja hyvin on kelvannut pojalle vaikkei itse ole valinnutkaan! Luottaa hyvin minun makuuni ja tietämykseen mikä passaa tällä hetkellä! ja musta tuo on ihanaa, että kelpaa ihan tavalliset vaatteet, mä en itse oikein ymmärrä sitä että jo alle kymmenvuotiaat opetetaan tyytymään vain johonkin kalliisiin merkki vaatteisiin kun oikeestaan samanlaisia saa paaaaljon halvemmallakin. Itse uskon että tuossakin on paljon kyse ihan siitä miten kotona toimitaan!

    Ja samoin ajattelen myös noista naisten ja miesten töistä! Meillä kaikki tekee kaikkea mihin vaan pystyy ja mitä osaa! Iskä hoitelee ihan samalla tavalla siivoukset sun muut ja kyllä se meikäläiseltä onnistuu vaikka öljyjen vaihto autoon ;)

    VastaaPoista
  5. Kivalta näyttää teidän poikien kesävaatteet! Minulla myös 10v. poika joka käyttää paljon samoja vaatteita kun sinun blokissa näkyy.. ja onpa meillä joukossa myös niitä merkkivaatteita...Minun mielestä lapsen ei tarvitse käyttää tietynlaisia vaatteita tietyn ikäisenä en itsekkään osta pojalleni mitään örkkipaitoja yms.

    Taru

    VastaaPoista
  6. Uskon että suurin asia mikä lapsen vaatemakua muovaa on tottumus. Jos on pienestä asti ostettu örkkiä/mustaa/vihreetä/harmaata... on ne varmasti silmälle suotuisammat kuin muut vaatteet. Toki poikkeuksia löytyy mutta uskon että em. yleistyksen voi tehdä.

    pompulla oli pienenä paljon pastelleja ja iän karttuessa myös niitä tummia värejä. Mutta etenkin kesällä on lähes yksinomaan valkoista ja kirkkaita VÄREJÄ. Myös punaista ja vaaleanpuneista löytyy -pojan omasta tahdosta.

    Laatu on minulle oleellinen asia. Meillä on lasten vaatekaapissa laidasta laitaan merkkejä ja merkittömiä, tietyissä jutuissa on kuitenkin isoja eroja ja periaatteita. Esim. en osta likalle kun henkkiksen pikkuhousuja ja pojalle vastaavasti Po.pin -syy on vain ja ainoastaan malli ja laatu. Vaatteen mitoitus määrää meillä paljon, esim. katsoin noita samoja kapparin vihreitä shortseja, mutta ovat aivan liian leveät vyötäröstä. Lindexin t-paidoissa kiertää saumat ekan pesun jälkeen niin ettei viikattua saa ja henkkamaukan paidat on myös monesti aika lumppuja. Tosin henkassa on välillä tosi hyvä laatuista trikoota, kun vaan sattuu kohdalle.

    Toinen juttu on hupparit. Ostin henkkamaukasta sellaisen TOSI kivan vihreän hupparin pojalle. Se on ollut n. kuukauden käytössä ja etenkin resorit on ihan lumput. Vastaavasti ja enemmän käytössä olleet muutaman muun merkin hupparit ovat edelleen, myös resoreiltaan, moitteettomat. Sinänsä sama vaikka lumpussa tuolla pihalla ojanpohjia kyntää, mutta mielestäni vaatteen, vaikka halpa onkin, pitää kestää edes jotenkin säällisessä kunnossa edes yksi kausi? Inhoan heittää vaatteita roskiin mutta täysin lumppua vaatetta tuskin kukaan haluaa vaikka ilmaiseksi saisi. Ja meillä on käytössä samat vaatteet pidempään kuin yhden kauden koska lapsi ei kasva enää niin nopeasti ja on hoikka.

    Summasummarum, ostetaan ensisijasesti oikealla mitoituksella, sitten katsotaan laatua ja ulkonäköä. Ja joo, lasten mielipiteet otetaan huomioon.

    Ps. Padmén mielestä esim. sininen on poikien väri, vaikka pompulla ei edes sinisiä vaatteita ole montaa :D Ei mitään käsitystä miksi tyttö niin ajattelee.

    VastaaPoista
  7. Sari; Sepä se meilläkin, kun kaupoilla ei tykkää kierrellä, mutta itse haluaa valita. Helppo yhtälö. ;D

    dibsukka; Asiaaaa! ;)

    Tiina; Oon samaa mieltä, sekin voi olla että kun kavereilla on niin pakko ois sitten muka saada. Minusta kannattaa muistaa vetää se raja, mutta jos on rahaa niin mikäettei, jokainen tekee valintansa. :)

    Taru; Nimenomaan. Ehkä se lähtee enemmänkin vanhemmista, kun toiset toitottaa jo pienestä asti että tämä on poikien väri ja tämä tyttöjen ja kehuu sitten jotain ihan kamalaa örkkikuvaa, että miten upee ja poikamainen. Pah..

    Petran buduaari; ;)

    anana; Aivan. Kyllä vaan vanhemmilla on iso osa siihen mihin vaatemaku muovautuu, sillä mitä opettaa ja mitä ostaa.

    Tämä laatuasia on aina jännä, kun oikeesti meillä ei Lindexin t-paitojen tai H&M:n saumat kierrä. H&M:n on minusta noista kolmesta perusketjusta laadukkaimmat ja niihin ei edes tule juurikaan nukkaa.
    Meillä H&M:n vaatteet kiertää hyvänä vielä seuraavallekin. Niin ja meillä niitä vaatteita on ollut noista paljon. Toki joku huono sattuu aina joukkoon, mutta niin vähän ettei viitsi ees valittaa.
    Oon siis aina ihan pihalla kun joku haukkuu, ettei kestä. ;D

    Tottakai meilläkin vaatteen pitää kestää se kausi jolle se on tarkoitettu, toivottavasti toinenkin. Joten sillä kriteerillä olen ostanut ja hyvin on kestänyt.
    Moneen merkkivaatteeseen taas olen pettynyt, koska hinta ei ole vastannut laatua. Jos maksan esim. hupparista 40e, niin oletan sen silloin kestävän uudenveroisena pitkään.
    Edullisimmilta merkeiltä en edes odota niin paljon, koska hintakin on hiukan eri.

    Nuo KappAhlin shortsit on meillä hoikkikselle hyvät, kun ostin kokoa pienemmät kun normaalisti käyttävät. Toki hiukan pitää kiristää vyötäröltä, mutta onneksi on ne narut. :)

    Ehkä tämäkin on sitten joku makuasia? Millaista laatua odottaa miltäkin merkiltä ja miten kauan odottaa vaatteen kestävän.
    Ja ne kokemukset..

    VastaaPoista
  8. Pitää vielä lisätä, ettei kukaan saa väärinkäsitystä..
    Kyllä meillä merkkivaatteitakin käytetään ja alesta ostetaan kun sattuu kohdalle, eli en toki ole niitä vastaan.
    Uskon että niissä laatu on kyllä pääsääntöisesti parempaa kuin näissä tavan ketjujen vaatteissa, mutta ero on minun makuun liian pieni hintaan verrattuna.

    Kuitenkin suurinosa meillä on näitä tavan ruotsalaisketjujen vaatteita, koska ne kestää hyvin hintaansä nähden.
    Jos merkkivaatteet kestäisi kymmenenkertaa paremmin (eli vastaisivat paremmin hintaansa), niin ehkä niitä olisi enemmän, mutta kun en laadullisesti ole niin suurta eroa huomannut niin hinta ratkaisee. ;)

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä postauksesta! Meillä ekaluokkansa päättänyt poika pitää edelleen värikkäitä, suht lapsekkaita vaatteita. Mihinkään merkkivaatehössötykseen en aio lähteä mukaan vaan ihan tavallisia vaatteita meille hankitaan. Tosin minulla menee raja siinä, etten voi sietää esim. paidoissa mitään typeriä englanninkielisiä tekstejä. Jos lapsi joskus sellaisen paidan haluaa, niin ehkä jonkun saa. Mutta niin kauan kuin rahat on vanhempien hallussa, niin meillä pidetään kohtuus vaatehankinnoissa ja siinä, tarvitseeko vaatteen / lippiksen tms. olla "aitoa" merkkiä vai riittääkö joku marketkama.

    VastaaPoista
  10. Täällä vasta 4v poika ja värejä käytetään laajasti eikä spidereita näy meidän paidoissa. Toivotaan siis, että kasvatus tuottaa tulosta ja jatkossakin kelpaa muut kuin tummat örkkivaatteet.

    Hyvä kirjoitus, mutta jäin miettimään, että jos pidät HM:n, Lindexin ja Kappalin laatua hyvänä, miksi ostat pienille pojille huomattavan kalliita trikoopaitoja aivan toisilta merkeiltä ja isoille et?

    VastaaPoista
  11. Meidän 13v. vaatekaapista suurin osa on urheilukaupoista. Lähes kaikki on ostettu alehinnalla tai kohtuuhintaisena muuten. lempparivärejä on musta, valkoinen, turkoosi ja lime. Juuri ostin turkoosi/valkoisen t-paidan ja poika tykkäsi siitä kovasti. Värejä siis saa olla. Vaaleanpunaista tai pinkkiä ei halua käyttää, eikä se minusta olekaan tuon poikamme väri.
    Niin ja kyllä pojalle kelpaa henkkamaukat ja merkittömätkin kunhan kuosi tai väri on mieluinen. Yksi parhaista t-paidoista on ollut Kärkkäisen merkitön vihreä t-paita, hinta 2,5e!!

    VastaaPoista
  12. Meillä näyttää 8v :n vaatekaappi nyt aika pitkältä samalta kuin teidän poikien. Samoja vaatteita löytyy monia :) Pojalle kelpaa kaikki niin henkkamaukka kuin myös merkkivaatteet. Poika ei vielä ole pyytänyt muita merkkivaatteita kuin Puman ja D&C:n vaatteita ja niitä ihan muutamia onkin. "Kun muillakin on.." Kauhulla odotankin aikaa ettei H&M:n vaatteet kelpaa ;D

    VastaaPoista
  13. Täytyy vielä lisätä, ettei tuo 13v halua missään nimessä kuoseihin pääkalloa tai örkkejä. Ei ole halunnut koskaan :D

    VastaaPoista
  14. Meillä 10v. nimenomaan haluaa värikkäitä vaatteita. Mitä enemmän värejä sen parempi, mutta käyttää myös mustaa ja muita tummia värejä. Vaaleanpunainenkin lukeutuu suosikkeihin! En ole koskaan ostanut hänelle örkkivaatteita, eikä ole niitä myöskään itse hinkunut.

    Nykyään poika on tosi tarkka pukeutumisestaan, mutta tähän mennessä olen suht hyvin osannut ostaa mieleisiä vaatteita, jotka miellyttävät myös äidin silmää. H&M:ltä ostetaan paljon perusvaatteita (ja laatu on ollut mielestäni hyvää), mutta muutoin vaatteet hankitaan urheiluliikkeistä ja alesta joitain merkkivaatteita. DC, Vans ja muut skedemerkit olisivat pojan mielestä tosi pop,kaikilla on kuulemma niitä, mutta vielä ei meiltä kyseisiä merkkejä kenkiä lukuunottamatta löydy. Ehkä niidenkin aika pian koittaa...

    VastaaPoista
  15. Meidän pienet pojat ovat aika suvaitsevaisia värien suhteen, mutta kyllä pinkki ja vaaleanpunainen on ihan ehdoton ei. Pojat toteavat, että "ei me mitään tyttöjen vaatteita pidetä". Neuvottelua olen yrittänyt, (erityisesti yhden hupparin suhteen jossa monen kuvan joukossa on keiju), mutta eipä auta.

    VastaaPoista
  16. Tosi kiva postaus, kiitos:)
    Meillä melkein-11.v on tähän asti antanut äidin hoidella vaatetusasiat, melkein kaikki on kelvannut. Nyt on omaa tahtoa alkanut löytä ja se otetaan tietysti huomioon. On ollut kiva huomata, kuinka se aika lailla vastaa sitä omaa makua:) Mitään tummia örkki- tai hahmojuttuja en ole koskaan ostanut, eikä niitä ole koskaan poika halunnutkaan. Aika lailla samoilla linjoilla olen Ananan kanssa, laadusta kannattaa kyllä maksaa, eli aika paljon meiltä löytyy merkkivaatetta, mutta paljon ihan perus-henkkamaukkaakin. Jossain vaiheessa pojille oli minusta vaikeaa löytää kivaa muualta kuin noista merkkivaatteista, nykyään ketjuillakin alkaa olemaan tyylikkäitä poikien juttuja ilman mitään ihme örkkejä.
    Aika lailla samanlaiselta näyttää meidän kesäkamat, kuin teidänkin:) Paitsi, että tuon suoran lippiksen poika itse totesi "kamalaksi" ja jo ostettu lakki annettiin kaverille. Onneksi:)

    VastaaPoista
  17. Hipsu ja Pieni lintu; ;)

    Anonyymi; Meillä on joitakin noita tekstipaitoja, mutta suurinosa sellaisia joista ei juuri selvää saa eli tekstit ja kuvat on ujutettu sekaisin. ;)
    Joo ja se kohtuus, siitä kannattaa pitää kiinni minustakin..

    Anonyymi; Siksi että nykyisin saan enää tosi vähän mieluisia vaatteita pienille (tai lähinnä tuolle 3,5v:lle) H&M:ltä, Lindexiltä ja Kappahlilta. Niissä oli ennen tosi paljon vaatteita minun makuun, mutta nyt ne on menneet liian tavallisiksi. Joitakin herkkuja tosin välillä tulee ja niitä ostetaan, samoin perusvaatteita. Esim. Lähes kaikki pienten housut on noista putiikeista.
    Mutta siksi ostan pienelle paljon nykyisin kalliimpia merkkejä (lähinnä paitoina), koska haluan hänelle vielä iloisia ja lapsellisia kuoseja.
    Jos vastaavia saisi taviskaupoilta, niin en todellakaan ostelisi kalliita merkkivaatteita. ;)
    NIIN ja samalla pitää sanoa, kuten tuolla jo mainitsinkin, että ostaisin isoillekin merkkivaatteita taatusti enemmän jos en saisi mieluisia ja hyviä taviskaupoista.

    Katja; Meillä taas minusta sopii vaaleille pojille tosi hyvin tuo vaaleanpunainen ja pinkki. :)
    Esikoinen alkoi haluta vaaleanpunaista ja pinkkiä joskus reilu vuosi sitten, 10v tosiaan vieläkin karttaa. ;)
    Urheilukaupoista saa tosiaan alen tullessa edullisesti kivoja vaatteita.

    Johanna; Puma on meilläkin esikoisen suosikkimerkkejä myös, sitä löytyy pari vaatetta ja kenkiä. Niistä tykkään kyllä minäkin. :)

    Olivia A.; Varmasti meillekin enemmän tulee niitä tiettyjä merkkejä jossain vaiheessa, sitä on turha kieltää. Tosiaan kun vaan ei ihan kaikkea ala vaatimaan. Heh. :)

    RvaKepponen; Odotas vaan, se vaalenpunaisen ja pinkin aika iskee myöhemmin. Meilläkin vasta n.10v:nä. ;)

    VastaaPoista
  18. riikka; Sopivasti sekaisin onkin varmasti paras ratkaisu. :)
    Oot onnekas, voi kun meilläkin nuo tajuaisi että suoralipat on kamalia. ;D

    VastaaPoista
  19. Omani on paljon nuorempi kuin sinun poikasi, mutta pakko silti kommentoida; en yleensä välitä vaikka muut eivät pitäisi omista tai läheisteni vaatteista jos itse niistä tykkään, mutta juuri vauvan saaneena muistan kuinka (varmaakin hormoonihuumassa vielä) olin aivan "tippa linssissä" kun yksi vauvaa katsomaan tullut vieras piruili että miksi pojalla on tyttöjen paita päällä (pojalla oli tällöin punavalkoraidallinen Popin body ja t.sin farkut ja mielestäni tuoreena äitinä hän näytti tosi söpöltä). Nytemmin koko juttu hymyilyttää, mutta toiset vaan ovat edelleen tosi konservatiivisia värien suhteen. Mutta sanopa se juuri vauvan saaneelle äidille. ;-D
    Laadusta sen verran; itse olen valmis panostamaan laadukkaisiin lastenvaatteisiin ja myös maksamaan laadusta, koska eri hintaisissa materiaaleissa, vaatteiden detaljaeissa, käsittelyissä, ominaisuuksissa jne on kyllä oikeasti laatueroja suhteessa hintaan. Mutta jos löydän "silmää miellyttävän" jutun, se voi silti ihan hyvin olla ns. halpaketjusta tai vaikka kirpparilta ostettu. En väitä, että kaikki kallis olisi myös laadukasta, mutta usein näin on, tosin pettymyksiäkin on sattunut matkan varrella valitettavasti, että ei se hintakaan kyllä aina laatua takaa. Tämä koko hinta/latu asia on todella monisyinen juttu, mihin vaikuttavat todella monet jutut. Päätös onkin sitten kuluttajalla, mistä kukakin on valmis maksamaan ja mitä laatu kellekin merkitsee, se voi nimittäin merkitä eri ihmisille eri asioita. :)

    VastaaPoista
  20. Meidän 9v poika halusi synttärilahjaksi pinkin hupparin, jonka toki pojalle hankin. Koulussa tuli parilta luokkakaverilta täystyrmäys; ootko muuttunut tytöksi?!! Valitettavasti kavereiden mielipiteet tuppaa painamaan, hupparista tuli viikonloppuhuppari :/

    Kivoja vaatteita siellä, minä ja poikani huolisimme taatusti nuo kaikki :)

    VastaaPoista
  21. Meillä vanhemman, nyt jo 18-vuotiaan, pojan vaatetus koostui alle kouluikäisenä värikkäistä ja kuviollisista/kuosillisista itse laadukkaista trikoista yms. ommelluista vaatteista - erilaisista vaatteista, sellaisia ei kovin monella tullut vastaan. Ala-asteikäisenäkin vaatteissa oli vielä tummien värien ohella kirkkaita värejä, kuten punaista ja vihreää. Ylä-asteikä menikin sitten pelkästään mustissa vaatteissa - päästä varpaisiin. Nyt lukioikäisenä on alkanut taas tulla mustan rinnalle värejä, kuten pinkkiä, violettia ja vihreää. Tummansininen ei koskaan ole ollut meillä erityisen pop, tosin nyt olen itse siihen tykästynyt joissakin kuviollisissa vaatteissa, siis 3,5-vuotiaamme käyttöön tulevissa.

    Itse tykkään ostaa varsinkin pienemmälle lapselle iloisia ja värikkäitä, ehkä vähän erilaisiakin vaatteita. On meillä paljon käytössä ruotsalaisten ketjujenkin vaatteita, mutta myös uusretrotyyppisiä ruotsalaisia ja tanskalaisia vaatteita, vaikka ne vähän kalliimpia ovatkin. Niillä kyllä yleensä on aika hyvä jälleenmyyntihinta, joten kustannus ei välttämättä ole Lindex-vaatetta suurempi. Vastaavia vaatteita saisi kyllä samoista kankaista itse ompelemallakin ja pikku hiljaa olenkin alkanut virittelemään ajatusta ompeluharrastuksen uudelleen käynnistämisestä.

    Itse en tykkää pienemmän lapsen paidoissa mistään printeistä, pääkalloista tms. Mieluummin siis ihan yksivärisiä tai sitten värikkäitä kuviollisia kuoseja. Minun makuuni monet vähän kalliimmat merkit, esim. Timberland, ovat aika tylsän näköisiä. Laadusta en tiedä, useinkaan se ei välttämättä kulje hinnan kanssa käsi kädessä. Kyllä meillä on kaikenhintaiset vaatteet kestäneet käytössä. Toisaalta mitä kalliimpi vaate, niin kyllä minua sitä enemmän harmittaa vaatteeseen tullut tahra tai palkeenkieli...

    Makuasioita ja tottumuksiahan nämä ovat, eikä niistä "kiistellä" kannata. Olisi se aika tylsää, jos kaikki lapset kulkisivat samanlaisissa vaatteissa, kalliissa tai vähemmän kalliissa...

    VastaaPoista
  22. Eikö se ole poikien aliarviointia jos oletetaan että pojat tykkää vaan örkki ja monsteripaidoista.

    Ei taida enää vuonna 2011 päteä se että pojille rumaa ja synkkää, tytöille kaunista ja hempeetä.

    Eikös aika monet miehetkin nykyään panosta vaatteisiin ja monelta ihan perusheteroltakin taitaa löytyä kaapista värikkäitä vaatteita ja jopa vaaleanpunainen paita ;)

    Ja mitä ruotsalaisketjujen laatuun tulee niin ei mullakaan ole niistä pahaa sanottavaa. Ihan muutama huonompi on sattunut, mutta suurin osa kestänyt käytössä ihan loistavasti.

    VastaaPoista
  23. Onpas hyvä postaus, kiitos! Itse päiväkodissa työskennellessäni olen huomannut, kuinka tehokkaasti lapset osaavat latistaa/nostaa intoa uutta vaatetta kohtaan. Joidenkin lasten ei tarvitse kuulla kuin kerran toisten suusta että paita on "tyttöjen tai poikien värinen", eikä kyseistä paitaa enää näy. Toisaalta on myös lapsia, jotka eivät kommenteista välitä. Mutta tarkoitukseni on ilmaista, että kovin kärkkäitä osaavat olla jo viisivuotiaat.

    Minusta on hienoa että nykymuoti on värikästä - etenkin teineillä. Lisää vain väriä elämään :)

    Minulla on vasta pienet pojat -joita puetaan väreihin laidasta laitaan. Joskus joku kommentoi poikien punaisia housuja ihmetellen,mutta vastasin että meillä pojat voi olla myös punaisissa vaatteissa. En näe asiassa ongelmaa. Meillä on myös poltetun oranssin väriset vaunut ja monta kertaa on ohikulkija/joku vauvan ihmettelijä kommentoinut jotain tämmöstä; "Taitaa olla tyttö, jos vaunujen vääriä katsoo!" Oranssi=tyttöjen väri???

    Toivon, että pojille kelpaa myös värit myöhemminkin. Uskon tuohon tottumishommaan. Mutta toki oma maku on oma maku- jos lapsi myöhemmin viihtyy parhaiten örkeissä niin sittense on kai johonkin rajaan asti hyväksyttävä :)

    VastaaPoista
  24. Blogin äiti hankkii jatkuvasti merkkivaatteita Villervalla, Tiketti ja Moonkids.Paitasuosikit Småfolk ja Snoozy, Kamelot Design on myös aika kiva.

    Nyt mietitään, Småfolkin teeppari 24e, Villervallan housut ja paidat tänä keväänä = paljon kaikki tämän kevään ostokset maksoi?

    Tätä blogia on tosi kiva lukea, mutta kaiken tämän tuhlailun jälkeen on jotenkin outoa väittää, että

    "Meillä ei pojille tarvitse olla merkkivaatetta... Miksi ylipäätään ostaa se 3-4kertaa kalliimpi jos laatu ja ulkonäkö on ihan yhtä hyvä?"

    Totta se! Mutta sinähän ostat. Koko ajan. Ja bloggaat. :-) Vähän realismia kiitos :-)

    VastaaPoista
  25. Eppusen kaapilla; Paljon asiaa, kiitos. :)
    Ja tosiaan jotkut vaan jaksaa olla vanhanaikaisia värien suhteen ja se heille suokoot, mutta tosiaan voisi hiukan miettiä sitä suunsa avaamista joissain tilanteissa.. Ei varmasti ole sairaalassa kiva kuulla tuollaista.
    Niin ja toki minäkin satsaan laatuun, jos se laatu tosiaan on sen hinnan arvoinen. :)

    Piia; On ihan totta että jossain iässä se kavereiden mielipide painaa, siksi onkin harmi että toisille jo kotona opetetaan sitä jakoa tyttöjen ja poikien väreihin. Onneksi sekin menee jossain vaiheessa ohi, kuten meillä vanhin ei enää hirveesti kuuntele mitä mieltä joku on hänen vaatteestaan. :)

    Aake07:n äiti; Kivasti kirjoitettu, niinhän se menee. Samahan se minulla on että ne merkkivaatteet tuppaa olemaan liian tylsiä minun makuun. ;)

    Hanna R; Niinpä. ;) Mutta jotkut ei vaan tajua sitä.
    Meiltä löytyy miehen kaapista vaaleanpunainen kauluspaita. Heh.

    Mimura; Huh, huh mitä kommenttia olet saanut. Näissä tapauksissa en tajua miten joku viitsii avata suunsa.. ;)
    Ja tosiaan meilläkin on joitain äidin inhoamia vaatteita pojilla, koska itse ovat kovasti niitä halunneet. Jotkut jutut on vaan hyväksyttävä, jokaisen täytyy saada toteuttaa itseään.


    Alin anonyymi; Ihan alkuun, tämä postaus koskee KOULULAISTEN vaatteita!
    HE eivät kaipaa merkkivaatteita!

    Lisäksi mainitsin jo tuossa tekstissä;
    "Se on sitten eriasia, jos jossain on joku spesiaali kuosi jota ei muualta saa tai todellakin laatu on parempi kun vastaavassa edullisessa."
    Eli koululaisten vaatteet on suurinpiirtein samalaisia oli ne sitten H&M:ltä tai merkkikaupasta. Jos heille saisi paljon kivempiä vaatteita merkkikaupasta, niin toki ostaisin myös niitä. Mutta kun ei saa ja laatu on ihan yhtä hyvä (ainakin melkein) kun H&M:llä, niin miksi ostaisin samanlaisen paidan monta kertaa kalliimalla??

    Jo tuossa toisellekin anonyymille kerroin, että pienelle ostan siksi merkkivaatteita, kun en muualta saa enää kivoja ja tarpeeksi lapsellisia. Sellasia mitä minusta 3v kuuluu käyttää.
    H&M:n, Lindexin ja Kappahlin valikoimat on mielestäni pienten suhteen mennyt huonompaan suuntaan ja sieltä ei vaan enää niin paljon löydy sellaista joka sattuu minun makuun. Jos löytyisi samanlaisia kun Villervallat, Småfolkit yms. niin voit olla varma että en ostaisi kalliita merkkejä!

    Eli kyllä ostan pienelle, sitä en ole väittänytkään. Ostan koska muualta en saa.
    Isoille saan samanlaisia kun merkkivaatteet halvemmallakin, niin ei tarvitse. :)

    Ymmärsithän nyt, että en tässä postauksessa puhunut itsestäni vaan ISOISTA pojistani ja otsikonkin mukaan koululaisista.
    Ihan realistisiä tässä ollaan, kannattaa vaan lukea otsikko ja tekstit tarkkaan. ;)

    VastaaPoista
  26. Eppusen kaapilla, meidän likka oli vauvana vaaleanpuna-mustissa vaunuissa, päällä vaaleanpunainen villatakki ja vaaleanpunainen tutti suussa, vaaleanpunaisen filtin sisällä ja arvaa vaan minkä värinen myssy päässä ;) -ja eräs vanhempi ihminen kysyi että onko vauva tyttö vai poika ;) Eli osataan sitä ennakkoluulottomiakin olla!

    VastaaPoista
  27. Niiin, ja Mia, meillä oli useampi jotain pikeepaitoja h&m:stä ja ne menivät pesussa tosi epäsiisteiksi. Aika vähän ostetaan nykyisin sieltä kun mitoitus menee juuri väärinpäin, pojille on leveitä ja tytöille kapeita (pompun ollessa pienempi ja pyöreämpi, iso osa vaatteista oli henkasta -oli sillon tosi kivoja ja "erilaisia"). Itsehän ostan paljon paitoja henkasta itselleni ja juuri niitä missä on se hyvä trikoo, samoin lasten aluspaitoja jne. Eli tarkoitus ei ollut olla ehkä niin jyrkkä minkä kuvan sait :) Ja olen todella harmistunut siitä hupparin kunnosta, kun juuri ajattelin että tästä lähin voin ostaa sieltä hupparit pojalle. Ok, onhan se ihan liian leveäkin mutta vaatteiden kuulema tulee olla "lökärityylisiä"....

    VastaaPoista
  28. anana; Ei ei, en minä niin jyrkkänä mitään ottanut. :) Mielipide pitääkin sanoa ja ihan asiallisesti omasi ilmaisit. En tosiaan väitä itsekään etteikö merkkivaatteet ole hyviä, varmasti on ja uskon että pääsääntöisesti parempia kuin nämä ruotsalaisketjujen vaatteet. Mutta meille se ruotsalaisketjujenkin laatu riittää, kun ovat kerta meillä pysyneet hyvänä. :)

    Meillä on todella vähän ollut edes isoille merkkivaatteita, joten voihan se olla että jos niitä enemmän olisi niin niihin tykästyisin enemmän. Sitä en voi väittää. ;)
    Mutta tosiaan kun vielä ei ole ollut pojilla itselläänkään halua merkkeihin, eikä laadullisesti minulla tarvetta niitä ostaa, niin näillä edullisemmilla nyt mennään.
    Kyllä meillekin niitä huonojakin tulee välillä vastaan, mutta aika harvoin. Siitä hupparista, meillekin sen ostin ja huomasin saman että ne resorit on huonot. Meillä on muitakin H&M:n huppareita ja niissä ei kyllä ole noin huonoja resoreita. Harmi.

    Nyt siis näin, mutta eihän sitä jatkosta tiedä. Maku tuppaa muuttumaan. :)

    VastaaPoista
  29. anana: :) Toivottavasti se on useimmiten noin päin, eli ennakkoluulottomuus kunniaan! :)

    Mia: Mielestäni keskustelu siitä, mikä on laadukasta on ylipäätään todella mielenkiintoista, ainakin itse luen mielenkiinnolla, koska eri ihmiset painottavat eri asioita puhuessaan laadusta; jonkun mielestä laadukas on tuote, joka ei hajoa ja kestää normaalin käytön esim. yhden sesongin, yksi haluaa vaatteen kestävän sisaruksille, toinen pitää tärkeänä että printit ja värit säilyvät korkeasta peslämpötilasta huolimatta, kolmas haluaa tietää vaatteen turvallisuudesta ja neljäs ehkä sen missä vaate on valmistettu ja kuka se on tehnyt ja miten.. lista on loputon.. :) Olisi mielenkiintoista lukea keskustelua, jos joku tekisi kyselyn, mitä ihmiset odottavat laadukkaalta lastenvaatteelta ja millainen on riittävä laatu. Ottaisiko joku "haasteen" vastaan? :)))))

    VastaaPoista
  30. ..jatkan vielä.. itseasiassa laitoin nyt omalle sivulle kyselyn. Millainen on laadukas lastenvaate? Mitä ominaisuuksia odotat laadukkaalta lastenvaatteelta? En tiedä jaksaako kukaan vastailla, mutta kyselen nyt kuitenkin, koska aihe ON mielenkiintoinen! :))))

    VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)