torstai 2. kesäkuuta 2011

Jo joutui armas aika..


Minusta on ihan kamalan vaikea uskoa, että nyt se jo loppui. Esikoulu. Vastahan se alkoi ja nyt jo kiiteltin kukkasin ja kakuin hoitajia. Tosi haikea mieli..

Esikoululainen kasvoi hurjasti eskarivuoden aikana. Varmasti senttejäkin, mutta eniten muuten. Meidän erittäin hitaasti lämpeävä ja hiljainen poika sai kasan uusia ystäviä ja rohkeutta tulevaa kouluvuotta varten.
Kiitoksen hoitajat ansaitsikin, vuosi ei ollut helppo. En voi sanoa että raskas, mutta vaativa se oli. Vei hurjasti voimia minultakin, saati tuolta erittäin paljon asioita pohtivalta pojalta. En halua blogissani vatvoa asioita, enkä mennä kovinkaan syvälle meidän elämään. Haluan pitää tämän kevyenä, joten en sen isommin nyt lähde kertomaan. Ne isot asiat kuitenkiin kuuluu elämään ja niitä käydään läpi perheen sekä ystävien kesken.

Sen vaan sanon, että paljon vaaditaan pieneltä ihmiseltä jo esikoulussa nykyisin. Vielä muutama vuosi sitten vaatimustaso oli paljon pienempi. Oletteko huomanneet saman?
Hurjaa mihin ollaan menossa, eikä koulumaailma ole sen helpompaan suuntaan mennyt..

Kaikki on kuitenkin hyvin, ihanaa että minun ei tarvinnut lähteä töihin, vain sain antaa aikaa Oliverille. Aikaa päästä asioihin kiinni, aikaa aloittaa pehmeästi. Olen tehnyt myös päätöksen ja aioin olla kotona syksyyn. Koulun alku varmasti vaatii taas uutta totuttelua. Haluan että Oliver saa rauhallisen alun, haluan että hän saa tulla koulusta kotiin jossa äiti odottaa. ♥Nämä on nyt näitä suttukuvia, anteeksi.
Kouluunsiunaaminen oli aika liikuttavaa, voitte kuvitella kuka vuodatti vuolaasti kyyneleitä tässä kohtaa. Taustalla vielä soi uruilla soitettuna "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.."Sitten jaettiin esikoulutodistukset.Iso ja pieni kirkon portailla.
Juhlavaatteina pojilla siistit Name It farkut & H&M:n pikeet.
Emilin tennarit H&M & hattu Lindex. Oliverin tennarit Puma.

Kesäloma alkoi siis jo ensimmäisellä, isoilla lauantaina.
Jos toisesta on huoli, niin isoista ei tarvitse olla. He ovat luokkansa parhaita. Mutta niinhän se menee, eri persoonia, erilaisia alkuja. Omia alkuja, kaikki otetaan vastaan niin kun ne tulee ja olen niin ylpeä jokaisesta pojastani.
Ilolla odotellaan jo syksyä, mitä kaikkea siellä koulussa sitten oppikaan! Mutta nyt nautitaan kesästä. :)23 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus Mia.
  Kyllä eskarivuosi on monelle lapselle hurjaa kasvua.monella tapaa.Meidän pojan haastellisin asia on ollut oman käytöksen hillitseminen joissain tilanteissa.Tai lähinnä se ettei joka tilanteessa voi pitää "showta".:)Matemaattiset taidoit on hyvät samoin kirjain tuntemus ja oppi hän jopa hiukan lukemaankin.hurjaa on ollut seurata eniten kuitenkin tuota henkistä kasvua,kunka hän on nyt jo ISO poika omasta mielestään.Äiti kun ei saa haliakaan enää entiseen tapaan,ainakaan kavereiden nähden;)
  Toivon Oliverille ihanaa kesää ja syksyyn kovasti tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Kyllä se vaan on niin haikeaa, kun eskari loppuu!
  Eilen juuri kävin kans hakemassa meidän eskarilaisen viimeisen kerran eskarista.
  Miten se voikin tuntua niin haikealta!
  Mie, kun sanoin pojallemme, et sie et oo enää eskarilainen, niin poika totesi, en niin, mie oon LOMALAINEN
  ja syksyllä koululainen!
  Se eskarivuosi on niin "suojattu" ja turvallinen. Aina on joku vastaanottamassa ja lähettämässä.
  Mut koulussa vaan jo ekana koulupäivänä ne jätetään pihalle oman onnensa nojaan!
  Hyvää kesää teille kaikille!

  VastaaPoista
 3. Huomenta, kuulostaa hyvältä, kesänalku, koulujen ja eskarin loput. Tuntuu niin eriltä kun jotain jää kesätauolle. Se virallinen kesäloma. -Tiina

  VastaaPoista
 4. Voi ihana <3

  -Jamina-

  VastaaPoista
 5. Täälläkin pääsi eskarineiti eilen kesälaitumille :) Kyllä, eskarin kulku on erilaista ollut meidänkin lapsilla. Esikoinen nohevana ja näppäränä meni sen "läpi" viuh vaan, oppi lukemaan jne. Tyttömme vielä takeltelee kirjaimia, äänteitä, unohtaa numeroita, muistaa sieltä ja täältä, oppii omalla tavallaan pikkuhiljaa.

  Itse yllätyin positiivisesti siitä, kuinka pian näihin puututtiin. Tyttö pääsi erityisopelle ja tuota kautta koulupsykologille. Hyvillä mielin odotellaan syksyä, ekaluokan opella on hyvin tiedossa, mitä erityistukea tyttömme tarvitsee.

  VastaaPoista
 6. Meillä on vielä esikouluun matkaa, mutta osaan vain kuvitella kuinka uutta ja jännittävää se on sekä lapsen, että vanhempien mielestä. Hienoa että Oliver sai niitä pienelle ihmiselle tärkeimpiä itsetunnon kohottajia ja suunnannäyttäjiä (hyvässä ja pahassa) kavereita, eskari vuonna. Onnittelut myös vanhemmille ilmeisesti erityisen hyvin pärjänneistä isommista poitsuista. Ahkera kun jaksaa olla, ei voi kuin pärjätä elämässä. Paljon zemppiä syksyyn upealle pikku-miehelle! =) Myöskin Oliverin äiti. ;)

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus! Meilläkin on eskarivuodessa ollut kaikenlaista mietittävää ja haastetta, murehtimistakin. Loppuviimein kumminkin täälläkin valmistaudutaan hyvillä, vaikkakin jännittävillä mielillä kohti syksyn koulunaloitusta. Vaikka tietenkin ensin nautitaan kesästä! :)

  VastaaPoista
 8. Ihanaa Kesälomaa ja nauttikaahan kesästä ♥
  Täälläkin jännityksellä odotetaan Pojun kouluun menoa syksyllä, mutta onneksi tietää että kaikki menee siellä hyvin ja poika varmasti oppii kaikkea kivaa ja uutta!

  VastaaPoista
 9. Aw, ihana postaus! Hauskaa kesälomaa teidän pojille :)

  Johanna

  VastaaPoista
 10. Ihanaa kesälomaa teille ja onnittelut tulevalle ekaluokkalaiselle!

  VastaaPoista
 11. Oikein mukavaa ja lämmintä kesää teille!!

  VastaaPoista
 12. Ihana postaus!

  ja totta tuo että jokainen lapsi on niin oma persoonansa vaikka rakennusaineet on ollu samat! Meilläkin Miska ja Mitja ovat vauvasta asti olleet kuin yö ja päivä! Miska rauhallinen pohdiskelija ja Mitja taas temperamenttinen joka tekee ensin ja miettii sitten! Mielenkiinnolla odotan millainen persooma Miosta kasvaa! Toistaiseksi on ainakin hyväntuulinen hymypoika :)

  ja varmasti on ollut äidille liikuttava hetki tuo koulutielle siunaaminen! Itsekkin olin sitä seuraamassa täällä meidän kirkossa kun oli seurakunnan kerholaisten kevätkirkko samalla! meillä miska lauloi ryhmänsä kanssa Jumalan kämmenellä ja tippa oli linssissä tälläkin äidillä! Oman esikoiseni ensimmäinen esiintyminen kerhossa!

  Oikein ihanaa kesälomaa teidän pojille ja koko perheelle! ja ethän sinä vaan aio laittaa blogia kesätauolle?

  VastaaPoista
 13. Haikeita hetkiä. Kyllä Oliverkin tulee pärjäämään, siitä olen varma. Sinulla ainakin on oikea suhtauminen asioihin ja ihanaa että voit olla vielä syksyn kotona. Uskon ettet kadu päätöstä.

  Mukavaa lomaa pojille ja äidille <3

  VastaaPoista
 14. Lämpimästi kirjoitettu.

  Meilläkin startataan syksyllä ihan uuteen aikakauteen, kun lapsi aloittaa koulun. Meillä eskarinlopetus ei ollut niin haikeaa kuin joskus ajattelin. Lapsen esikoulu ei sisällöltään ollut niitä parhaimpia, joten toisaalta sen loppuminen on helpotus.

  On hyvä, että on sinulla on mahdollisuus olla kotona syksyllä. Lapset ovat pieniä ja tarvitsevia vain hetken.
  Meidän perheessä lapsen yksinolo on syksyn suurin haaste. Lapsi joutuu joka päivä olemaan kotona yksin, koska työaikani eivät ajoitu iltapäiväkerhon aukioloajan sisään.

  VastaaPoista
 15. Olipa kiva postaus näin tulevan esikoululaisenkin äidin lukea. Meillä esikoinen tosiaan aloittaa eskarin elokuussa ja pientä odotusta ja jännitystä alkaa olla jo ilmassa. Ja haikeutta, että jestas sentään, joko se pieni nyytti on kasvanut eskarilaiseksi asti ja on vuoden päästä jo koululainen. Vähän itseäni mietityttää jo nyt, miten eskari lähtee käyntiin ja miten malttaa keskittyä, vaikka palaute päiväkodista onkin ollut hyvää. Meillä poika on luonteeltaan(yli)sosiaalinen, avoin ja varsin vilkas tyyppi, joka tekee ja puhuu ennenkuin ajattelee ja jolle sattuu ja tapahtuu aina ja jatkuvasti. Suomeksi sanottuna siis sählä. ;)
  <3 Mutta syksyllähän sen sitten näkee. :)Hyvää kesää tulevalle koululaiselle!

  VastaaPoista
 16. Ihan alkuun kaunis kiitos kaikille! ♥

  3 x mami; Kiitokset ja kuin myös teidän pienelle koulunsa aloittajalle tsemmiä tulevaan! :)
  Teillä siis toistepäin, meillä nimenomaan on jankattu niitä kirjaimia yms. ja show on jätettu toisille. ;D

  Enkeli fani; Kuin myös teille!
  Se on iso muutos kun eskarilaisesta siirtyy koulumaailmaan. Vastuu ja itsenäisyys pitää kasvaa aikamoisella harppauksella.

  Petran buduaari; Kiitos! :)

  Tiina; Sanos muuta, mutta nyt nautitaan. :)

  Jamina; Kiitos. ♥

  Piia; Kuullostaa pitkälti samalta kuin meillä. Tsemppiä teillekin tulevaan! ♥

  Janina.J; Kiitokset kovasti!
  Terkkuja sinne Oliverille! ;)

  Tulppaanisipuli; Näin juuri, samoin meillä. Nyt tosiaan nautitaan ensin rauhasta ja kesästä! :)

  Taika; Kiitos ja tsemmiä myös teille!

  Johanna, Oliviah ja Elmiira; Kiitos ja kuin myös sinne! :)

  Tiina; En toki, täällä jatketaan. :)
  Niinhän se on vaikka olisi kuinka monta lasta niin jokainen on ihan eri persoona, mikä on tietysti valtava rikkaus. :)

  Katja; Kiitos kauniista sanoistasi! ♥

  kaari; Voi kurja, toivottavasti asiat teillä kuitenkin järjestyy parain kaikille. Toisaalta yksinolo voi olla kivaakin, ainakin jos lapsi on sen luonteinen että tykkää.
  Meillä se oli iso syy, että päätin olla vielä kotona. Tiedän että Oliverille olisi turhan rankkaa pitkät päivät, kun on taas uutta oppimista niin paljon.

  VastaaPoista
 17. Minä olin aika yllättynyt esikoulun vaatimuksista. Meillä kyllä harjoiteltavaa riittää -listan kärkipäässä on perunoiden kuoriminen ja repun pakkaaminen. Ja sanojen loppuäänteet pitäisi kesän aikana vähintään treenata. Aika tiukkaakin palautetta on välillä tullut eskarista.

  Ihanaa kesälomaa teille!

  VastaaPoista
 18. sufee; Tseppiä eskariin! Varmasti teillä pärjätään hyvin kun on intoa ilmassa. :)

  Rva Kepponen; Kuin myös teille! :)
  Meillä harjoitusta kaipaa sanojen ekat kirjaimet, ne kuulemma pitäisi jo osata melko hyvin, siis että millä kirjaimella mikäkin sana alkaa.. Minä tyhmä kun luulin että ne on sitten koulussa opittavia asioita.. ;)

  VastaaPoista
 19. Luen mielenkiinnolla aina blogiasi, vaikka elämäntilanteemme eivät suurelta osin edes kohtaa: olen 20-vuotias opiskelija ja omat lapset eivät ole vielä ajankohtaisia.

  Kirjoitat todella ihanasti ja välittävästi lapsistasi. Syy siihen, miksi halusin kommentoida juuri tätä postaustasi on se, että opiskelen luokanopettajaksi ja meille on yliopistossa painotettu paljon sitä, ettei ole mikään hätä, vaikkei lapsi kouluun menneesä tiedä kirjaimista ja äänteistä paljoakaan. Totta kai siitä on etua, mutta koulu on sitä varten, että siellä ne asiat opitaan. Lukemisesta pitää olla huolissaan vasta silloin, jos se ei 2. luokallakaan ala sujua:) Itse ehkä antaisin tulevan opettajan hoitaa työnsä alusta loppuun lukemisen saralla ja antaisin kesäloman olla pieni lepohetki myös kirjaimista ja äänteistä. Ihan varmasti ne sieltä tulevat kaikki ajallaan!

  En ole siis vielä valmis opettaja, ja jotkut saattavat olla eri mieltä, mutta tällainen on kuitenkin nykykäsitys yliopistossa!

  Ihanaa kesää teille. Vaikutatte ihanalta perheeltä.

  Terveisin, opettajaopiskelija toiselta puolelta Suomea

  VastaaPoista
 20. Vaatimukset kasvaa koko ajan. Nykyäään suurin osa ekaluokalle tulevista osaa lukea. meidän pojalla viime syksynä 6 koulunsa aloittanutta ei tuota taitoa vielä hallinnut, eli suurin osa kyllä.

  Ilmaisen esiopetuksen etu on juuri se että lähes koko ikäluokka käy sen ja näin ollen koulun aloitus on helpompaa, kaikilla on jo jotkut perustaidot. Ennen kouluun tuli niitäkin koton hoidettuja, jotka eivät osanneet edes leikata ym.

  Lukemaanoppimisen herkkyyskausi on 5-6-vuotiaana ja siihen saumaan eskari yrittää iskeä. Mutta kyllä ne loputkin oppivat koulussa=)

  VastaaPoista
 21. Opettajaopiskelija; Iso kiitos hyvästä ja asiantuntevasta kommentistasi! :)
  Olet varmasti ihan oikeassa. Tiedätkö itse en ollut alkuun yhtään huolissani, mutta päiväkodin huoli sitten tarttui minuunkin. Olen kyllä ihan kokoajan ollut sitä mieltä että siellä vaaditaan nyt hiukan liikaa..

  Syynä taatusti sekin että se heidän eskariryhmä on todella osaavaa tänä vuonna, puolet taisi osata lukea jo talvella.
  Minusta tuntuu että heillä on nyt mennyt hiukan vaatimustaso ylös sen takia ja tälläistä normaali eskarin kotihoidostakäsin aloittavaa ei mielestäni voi laittaa samalle viivalle.
  Ymmärränhän minä tottakai sen että Oliver ei ole taatusti saanut niin paljon virikkeitä ja treeniä kun toiset ikänsä päiväkodissa olleet. Se nyt on täysin normaalia, etten ole samaa määrää niitä pystynyt antamaan kotona. Kuitenkin kaikki perustaidot oli hallussa (leikkaaminen, oman nimen kirjoittaminen, askartelut, vessakäynnit yms.).

  Juttelin jopa psykologin kanssa puhelimessa pitkät pätkät ja hän oli myös sitä mieltä ettei mitään huolta ole. Silti tämän päiväkodissa kerrottuani, he vänkäsivät asian niin että psykogikäynti on saatava, joten taivuin. Ei kai siitä nyt haittaakaan ole..
  Oliverilla on siis vain juuri noissa kirjainten oppimisessa viivettä. Lisäksi koska poika on erittäin hiljainen ja seuraileva, ei hänen tule kysyttyä jos jää jälkeen tehtävissä. Tämä tietysti siellä "työllistää" hiukan enemmän lastentarhanopettajaa kun on seurattava pysyykö toinen mukana.
  Matemaattiset taidot on hyvät, samoin kädenjälki on todella hyvää. Oppimisen halu on hänellä myös kova.
  Itseasiassa kouluvalmistestissäkin sai normaalit pisteet, ne oli vain hiukan matalat (ei edes alle sen rajan josta suositellaan psykologikäyntiä).

  Itse olen sitä mieltä, että että kyse on enemmänkin persoonasta, mutta kun poika pääsee "sisälle" uuteen asiaan niin hän myös oppii. Uskon myös että koulussa sitä vasta tarvitsee oppia. :)
  Ja tosiaan kesällä treenataan vain jos poika itse näin tovoo, hän kun tykkää kovasti siitä Lukimat pelistä. ;)

  Ihanaa kesää myös sinulle!

  VastaaPoista
 22. Anonyymi; Näin tosiaan tuntuu olevan. Muistan vielä muutama vuosi sitten että vain pari eskariryhmästä osasi lukea kouluun mennessään, mutta nyt tuntuu että varmasti lähes puolet tästä meidänkin ryhmästä.
  Eskari on kyllä tosi hyvä juttu, Oliverkin kun aloitti kotihoidosta, niin sai pehmeän laskun koulumaailmaan. :)

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)