maanantai 16. toukokuuta 2011

SävyerojaEtte usko kuinka monta kertaa olen kiikuttanut palautukseen jonkun nettikaupasta tilatun tuotteen syystä että väri ei vastaakaan kuvausta. Nyt on alkanut pikkuhiljaa ihan kyllästyttämään..
Väkisin tulee mieleen että kuka hitsin värisokea niitä värien nimiä sinne kirjoittaa!
Yhdellä värillähän sävyjä on paljon ja erityisesti nettikauppojen kannattaa käyttää niitä kaikkia, koska kuvista ei aina voi päätellä todellista sävyä.
Erityisen ongelman on sisustuksessa aiheuttanut nykyinen lempparini valkoinen. Niin monta kertaa olen kiroillut kotona tuotteen saatuani, ettei se olekaan valkoinen niin kun piti. Valkoisella tuntuu nykyään menevän beige ja luonnonvalkoinen. Siis nehän on ihan eri värejä!!
Kuten noissa yllä olevissa kuvissa. Vasemman kuvan tyyny on tilattu valkoisena, no ei ollut. Eikä oikean kuvan mattokaan. Mrr..

Turkoosi on monesti kanssa väri jota kaikki ei tunnista.
Minulle on ainakin tullut sinisiä vaatteita, vaikka sävyn piti olla turkoosi. Niin ja lime ei todellakaan ole sama kuin vihreä.
Esim. Jonathanin vaatteista saa joka vuosi jännätä niitä todellisia värejä, kun ne paperilla lukevat sävyt ei sitten ollenkaan ole samoja. Hobby hall:n valkoinen ei ole ollut valkoinen kovinkaan monta kertaa..

Ymmärrän toki että kaikki niitä värejä niin just silläsilmällä katso, kuten esim. miehet. Meillä ainakin on turha huutaa toisesta huoneesta, että tuo se lime paita. Kohta kuuluu "mikä lime? ai tämä vihreä?" ;)
Mutta kyllä minusta kuitenkin nettikaupoilla pitäisi olla osaava värisilmä antamassa tuoteille värit vai mitä?

VAI olenko liian tarkalla sävysilmällä varustettu?
Kohtalotovereita? :)
27 kommenttia:

 1. Mä en niinkään välitä niistä sanallisista värien kuvailuista, mutta kuvan pitäisi olla mahdollisimman lähellä todellisuutta. Olen joutunut palauttamaan päiväpeiton h&m:ään, kun väri oli ihan eri kuin kuvassa.

  Anu

  VastaaPoista
 2. Sama homma. Tuntuu, että värejä ei kaupoissa välillä tunnisteta ollenkaan. Lime vihreä resori osoittautuu normaaliksi ruohonvihreäksi tms. Nämä harmittaa kyllä kummasti.

  Mutta aina sitä jaksaa yrittää :)

  VastaaPoista
 3. Totta muriset. Ostin juuri vaalean sinisenä myydyn Kaffen tunikan- se oli minttu. Henkkiksen tyynyn päällisiä ostin valkeina ja oikea väri olikin kerma. Eniten harmittaa Pentikin vekki kehykset. Niiden piti olla valkeita mutta nyt kun ovat seinällä vierekkäin niin osa on valkeita ja osa kerman värisiä:( Yksittäin ei huomaisi mutta ryhmässä ovat kuin yö ja päivä

  VastaaPoista
 4. Ihan saman asian olen huomannut, ja varsinkin sen turkoosin kanssa.

  VastaaPoista
 5. Todellakin luulisi nettiputiikkien ymmärtävän että monille oikea sävy on erittäin tärkeä asia. Mulle ei, mutta ymmärrän että usealle on.
  Sävyihin liittyen ehkä vähän ohi aiheen, mutta meidän viime talvisista haalareista eräs vaihtoi, ei pelkkää sävyä vaan jopa väriä tietyssä valossa. Harmaa haalari saattoi joskus ulkona tietyllä ilmalla näyttää aivan maastonvihreältä. En tykännyt.
  Itse en muuten tunne sävyjen nimiä kovin hyvin, joskus huutiksen kuvailuissa olisi hyvä jos tuntisi.

  VastaaPoista
 6. Et todellakaan ole ainut :) Minua ärsyttää myös tuo valkoisen määritys... niin monesti on tullut tilattua valkoinen tuote joka sitten onkin luonnonvalkoinen tai siitäkin tummempi. Toinen väri minkä olen tytön vaatteita ostaessani huomannut on vaaleanpunainen. Aika usein ne vaaleanpunaiset ovat livenä sitten pinkkejä kuitenkin :(

  VastaaPoista
 7. Samat asiat täälläkin ärsyttää. Samoin kuin myös se,että tuotekuvien värit eivät vastaakaan todellisuutta.

  VastaaPoista
 8. =D Mä aina luennoin opiskelijakavereilleni ja miehelleni ja melkein kelle vaan joka vähänkin suostuu kuuntelemaan noista värien sävyistä ja nimistä. Vadelma ja kirsikka, ah niin eri värit! Luonnonvalkoinen, puhtaanvalkoinen, shampanja, rose, beige, norsunluu...Ihan eri sävyjä!

  VastaaPoista
 9. Joo rasittavaa, paras ostaa ihan kaupasta nii ei tartte palautella. :/

  Toki oma silmäkin voi liikkeen valoissa hämätä ja kotona näyttää eriltä mitä piti.

  VastaaPoista
 10. Talon sisustuksen yhteydessä minullekin tuli yllätyksenä, että miten montaa sävyä valkoista onkaan. Osa valkoisista sävyistä näyttää jopa punertavalta tietyssä valossa. Pakko tunnustaa, että pieleen meni meillä valkoisen sävyn valinnassa monen huoneen osalta. Olen nyt sitten vahingosta viisastuneena oppinut valitsemaan aina ns. maalarinvalkoisen. Harmi, että ei ole olemassa jotain sävystandardeja/koodeja, joita postimyyntifirmatkin voisivat käyttää. Helpottaisi kummasti.

  VastaaPoista
 11. Saman ongelman kanssa olen juuri paininut, kun olen yrittänyt löytää kirkkaan keltaisia tyynyjä..

  Kuvien kirkkaankeltaiset tyynyt osoittautuvat luonnossa melkein aina oranssinkeltaisiksi tai vaaleankeltaisiksi :)

  VastaaPoista
 12. Jo pelkästään tikkurilan värikarttaa selatessa menee ihan ymmälleen kun valkoistakin on niin montaa sävyä, tiedän siis mitä tarkoitat;-) tosin minua ei sinällään haittaa sävyerot kun olen myös beigen ystävä, lähinnä ne ärsytykset tulee mullakin vaatteiden sävyissä;-).

  Kivaa viikkoa teidän poppoolle!

  VastaaPoista
 13. Minä! Todella monesti oon ihmetellyt just tuota valkoista, et miten ihmeessä vaaleansininen, vaaleanpunainen tai vaaleankeltainen (hailukat sellaiset) voidaan sanoa valkoiseksi, miten ihmeessä luonnonvalkoinen voidaan ilmoittaa valkoisena.
  Mielestäni luonnonvalkoinen on luonnonvalkoinen ja vitivalkoinen on valkoinen.
  Kyllä ärsyttää tilata jokin tuote valkoisena jos sieltä tuleekin jotain ihan muuta kuin vitivalkoinen. Välttyisivätpä turhilta postikuluilta palautustenkin osalta jos panostaisivat tähän värien tunnistamiseen :D.
  tse oon miettinyt et onko ne miehiä jotka niitä tuotteita kuvailee vai mikä ihme siinä on, että niitä sävyjä ei osata sen tarkemmin erotella :D.
  Mutta enivei, en tykkää tilata, odottaa tuotetta kovasti saapuvaksi ja sitten pettyä, palauttaa syystä että värisävyt on ilmoitettu väärin. Niinpä mä nykyään välttelen tuotteiden tilaamista ja jos en millään löydä kauppoja kiertelemällä niin sitten teen tilauksen ja toivon parasta - usein pettyen.

  VastaaPoista
 14. Heippa, tuo värisävyjen eroaminen mm. nettikauppojen kuvissa johtuu siitä, että jokainen tietokoneen näyttö näyttää värit hieman erivärisinä, vaikka näytön värit olisi kalibroitukin, eikä sille voi mitään. Voit testata esim avaamalla jonkun tuotesivun useammalla koneella ja katsot sivua, niin ihan on eri värisiä...

  Toiset värit vaihtaa sävyä herkemmin kuin toiset tietokoneen näytöllä, varsinkin harmaat ja sinistä+punaista sisältävät värit (liila on yksi vaikeimmista). Myös valaistus, jossa katsot kuvaa vaikuttaa siihen millaisena näet värin, samoin valaistus kuvia otettaessa.

  Pöytäkoneiden näyttö on usein oikeamman värinen kuin kannettavien koneiden. Tämä väriongelma on kyllä suunnittelijoiden ja graafikoiden painajainen, tiedän kokemuksesta...eikä siihen ole keksitty vielä mitään hyvää ratkaisua. Graafisessa/suunnittelu työskentelyssä väreille annetaan siksi Pantone värikoodit, eikä yritetäkään luottaa näkyviin väreihin:)

  Värien nimeäminen onkin sitten toinen juttu ja ongelmana on se että kuvaileville väreille (esim. vadelma) ei ole mitään standardia vaan käsitys niistä vaihtelee ihmisestä toiseen.

  Mutta joo, hankalaa on:)

  VastaaPoista
 15. Mä olen nyt neulejuttuja tehdessäni huomannut miten montaa sävyä eri värejä voi olla ja miten hankalaa on löytää sitä oikeaa.;)

  Meille tulee taloon valkoiset keittiön kaapit ja välitilanlaatat, vieläkään en tiedä sattuiko ne samaa sävyä vai ei. Jännityksellä odotan lopputulosta... Lisäksi seinätkin tulee valkoiset, joten saa nähdä sattuuko sävyt miten samaan...huoh. Ja miehen mielestä sillä ei tietenkään ole mitään väliä.

  VastaaPoista
 16. Heh, en siis ole yksin. ;)
  Jotain yhtenäisyyttä noihin tosiaan tartteisi saada, vaikka vakiona yhtenäiset numeroidut koodit sitten eri sävyille.

  Vintage living; Uskon että koneesta paljon riippuu miten sävyt näkyy kuvissa, siksi en luotakaan yleensä kuviin vaan tekstiin. Harmi vaan ettei niitä osata laittaa oikein. Kyllä minusta esim. puhtaanvalkoisella ja beigellä on selvä ero, että ei niitä pitäisi olla kenenkään vaikee erotella. Mutta tosiaan joissakin harvinaisemmissa sävyissä niin voi olla. :)

  VastaaPoista
 17. Tuon valkoisen kanssa täällä on ihan sama ongelma. Jos valkoinen ei ole "se" valkoinen, mitä etsii, niin toinen siinä vieressä voi näyttää tosi likaiselta:(
  Palauttelen täälläkin paketteja, postissa tykkää varmaan musta ihan hirveesti.

  VastaaPoista
 18. Mä olen kanssa ostanut joskus vihreät Villervallan housut ja saanut petrolit. Ja onhan noita muitakin, usein yllättyy että tämänkö värisen vaatteen tilasin.
  Itseä ärsyttää kun meidän kamera vääristää värejä, jos vaikka huutikseen laittaa vaatteita myyntiin, niin joutuu aina pahoittelemaan ettei kuva vastaa todellisuutta ja yrittää kuvailla todellista väriä.

  Kiitoksia muuten synttärionnitteluista, paitsi että tämä kaveri on jo 1v7kk, eikä puolivuotias =)
  Mulla on jäänyt blogiin kirjoittaminen ihan täysin unohduksiin. Tai ei unohduksiin, mutta ei vaan tunnu aika riittävän. Mieluummin luen sitten vähällä vapaa-ajalla toisten blogeja =)

  Meillä tosiaan ensin tuli muutto, sitten remontti ja talon laajennus ja siitä tähän päivään on elämä ollut jatkuvaa sairastelua ja sairaalakierrettä. Toivotaan että kesä toisi helpotusta ja voisi blogiakin kirjoitella jossain vaiheessa =)

  VastaaPoista
 19. Mia tuli just mielee taas ne croksit, että mikä niis on se mitta? :)

  VastaaPoista
 20. Kyllä juu ärsyttää täälläkin.
  Osaisitko muuten sanoa mistä löytyisi limet vk-rukkaset?

  VastaaPoista
 21. Saanko mäkin liittyä joukkoon?
  Meillä kun on olohuoneessa se turkoosi nojatuoli ja mukamas-valkoinen matto niin juuri nämä värisävyt on mulle tuttuja. Kertaakaan en ole vielä löytänyt samanväristä tyynyä kuin nojatuoli on...yritetty kyllä on,tilattu netistä ja tuotu kaupasta ja...
  Nyt kun remontin alta rullattiin matto ja laitettiin se nojalleen valkoiseksi maalatun seinän viereen niin totesin maton olevankin ehkä enempi harmaan? Eikä se kyllä niin likainen vain ole;)

  VastaaPoista
 22. Kiitos hyvistä nauruista =)

  "mikä lime? ai tämä vihreä?" ;)

  VastaaPoista
 23. Mia; Ei ne varmaan minustakaan tykkää postissa.. Jatkuva palauttelija, tilaaja ja huuto.net myytyjen postittelija. ;)

  Vera; Voi ei! :D En sitten yhtään katsonut kirjoituksesi päiväystä. Heh. Tulin kurkkimaan ja katsoin vaan et nyt kerrankin kommentoinkin. Voi nolous..
  Parempi myöhään kun ei milloinkaan! ;D

  Suwi; Hitsit, unohtui! Eli ne 10-11 koon Crocsit on sisämitaltaan n.17,5-18cm. :)
  Vaikea mitata kun se kanta pyöristyy..
  En sitten tiedä onko malleissa miten paljon heittoa, mutta nuo on ne ihan perusmalliset.
  Emilin jalka on nyt n.16,5cm ja tuo on hänelle hyvä koko.

  Äitee; Nyt en ole törmännyt, etsin kanssa yhdessä vaiheessa, mutta ei löytynyt. :(

  Niinu; Mukaan vaan! ;)
  Ihan kamalaa siis ostaa yhtään mitään..

  Anonyymi; ;)

  VastaaPoista
 24. Juu kummallinen tuo valkoinen, luultavasti kuvauksen kirjoittajat eivät keksi murretuille valkoisen väreille muuta nimeä.  Aikaisemmalle kommentoijalle: jos on kunnon kalibrointi laitteella kalibroitu screeni ja valokuvaaja käyttänyt harmaakorttia valkobalanssin asettamiseen (oletettavasti kuvan ottanut pro on käyttänyt) tietokoneelta on nähtävä värit oikein. Ei se nyt ihan arpapeliä ole, eihän ammattikuvaajat muuten koskaan tietäisi minkä värisiä ihmisiä heidän kuvissaan printattuna on ;) Tietty on oltava hyvä ammatti printteri ja sekin kalibroitu ja tuntemusta eri värimaailmoista.

  VastaaPoista
 25. Värien vaihtelu johtuu siitä, että absoluuttisia värejä ei ole olemassakaan. Siihen, miltä jokin väri näyttää, vaikuttaa aina ympäröivät värit ja valaistus. Jo pelkästään valo voi olla eri väristä (luonnonvalo, hehkulampun valo, loisteputkivalo jne). Näitä jänniä testejä tehtiin opiskeluaikana kahdella harmaalla paperinpalalla. Riippuen ympäröivistä väreistä, harmaa saattoi näyttää lähes vihreältä tai punaiselta.

  Kuten tuossa joku kolleega jo totesikin, niin lisäksi kaikki näytöt näyttävät värit erilaisilta. Riippuu täysin näytön säädöistä. Lisäksi vaikuttaa se minkälaisessa valaistuksessa näyttöä katselee. Onko katossa päivänvalolamput, vai hehkulamppu, onko valoa vähän vai paljon jne.

  Minä en itse lähtisi edes kuvailemaan värejä sanoilla tyyliin "lime" tai "oliivi" sillä väri voi jokaiselle merkitä niin erilaista. Jälleen taas riippuen siitä mihin verrataan. Esimerkiksi "ruohon vihreä" voi toiselle olla alkukevään raikas vaalea vihreä, ja toiselle loppukesän syvän tumma vihreä. Mikä on loppujen lopuksi oikea määritelmä?

  Olen toki itsekin tilannut netistä vaatteita ja pettynyt, kun värit ovatkin olleet ihan muuta kuin kuvasta luuli. Mutta useimmiten minua häiritsee kuitenkin nettikauppojen surkeanhuonot kuvat! Kuvattu onnettomassa hehkulampun valossa, vaatteet on ryppyisiä ja kuvat epätarkkoja.

  t. graafinen suunnittelija, nettishoppailija-äiti

  VastaaPoista
 26. Hei,vielä tähän lisää sellainen seikka, että vaate& jalkine valmistajat antavat eri väreille nimet. No esim.pinkki voi olla joskus fuksia ja ja toisin päin. Erittäin mielenkiintoinen on taas ensi syksy, jolloin tytöille on paljon "Laventelia". No Suomessa on usein totuttu ajattelemaan Laventelia sinisenä, mutta oikeastihan yleinen Laventelilaji Suomessakin kukkii aika liilana =)Metallinvärit on kanssa joskus aika kinkkisiä; tumma hopea...ym Ei siis helppoa, ja lisäksi jokainen ihminen saattaa nähdä värit erilaisena,kuka tietää miten SINÄ näet esim.vadelmanpunaisen! Mutta siis luultavimmin jokainen erottaa ihan valkoisen muista valkoisista. Mutta saattaa olla että valmistja on antanut värin nimeksi valkoinen, ja silloin se lukee tuotteen pakkauksessakin. Silloin se laitetaan kauppaankin sen värin nimeksi, siis isoissa ketjuissa ainakin; ellos, H&M. Pienemmät kauppiaat kyllä varmasti laittavat useimmiten sen värin nimeksi sen miltä se näyttää... =)
  Aurinkoista v-loppua!

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)