maanantai 25. lokakuuta 2010

UnijuttujaMeillä on nyt just se inhottava vaihe, kun päiväunet alkaa olla liikaa. En tiedä joko jättäisi kokonaan pois, koska niistä tuntuu olevan enemmän harmia kuin hyötyä..
Emil herää aamuisin klo.8-8.30.
Päiväuni aika on vakiintunut klo.13.30-14.30.
Aiemmin ei ole väsynyt ja myöhemmin on jo liian myöhään yöunia ajatellen. Tuossa välissä siis ottaa noin 30-45min. nokkikset. Ennen otti tunnin, mutta nykyisin on pakko herätellä että ne yöunetkin maistuu jossain vaiheessa.
Yöunille käy meillä kaikki pojat noin klo.21.30.
Mutta nykyisin, vaikka Emilin päiväunet on lyhennetty, ei meillä hiljene pienimmän sängyssä kun vasta klo.22.30. Silloin kun nukkui tunnin päiväunet oli meno vielä pidempää, jopa tuonne klo.23.
Emil on siis suht nätisti yöunille käydessä sängyssä, mitä nyt normaalia "janottaa", "pissihätä" ja muuten vaan kurkkimista väliin.
Mutta siis se uni ei vaan tule aiemmin. Sitten kun nukahtaa, niin nukkuu yöt kyllä tosi hyvin.

Päiväunille nukahtaa hetkessä, mutta se herääminen niiltä on yhtä tuskaa. Oli sitten nukkunut puoli tuntia tai jopa tunnin.
Aina samaa "jatkan hetken unia vielä tässä sohvalla" tyyliä, kun kannan pojan siihen heräilemään. Jos yrität herätellä suuttuu, jos et herättele on luvassa venynyttä yöunille käyntiä. Huoh.

Jos siis jättäisi koko päiväunet pois?
Kuitenkin kun aamuisin saa nukkua sinne kahdeksaan ainakin, koska ei tarvitse nousta hoitoon yms. ja illalla voisi laittaa sitten hiukan aiemmin yöunille.
Mutta meneekö se sitten niin että illalla lastenohjelmien aikaan se nukahtaa sohvan nurkkaan ja sittenhän ne yöunet varmaan vasta venyykin.
Ei kai se auta kuin kokeilla.
Oliver jätti aikoinaan jo 2,5v päiväunet pois ja pärjäsi hyvin ilman, kun taas esikoinen taisi nukkua vielä 4-vuotiaanakin päiväunet. Kolmas jätti jossain 3v:nä unet pois.
Yksilöllistähän se tietysti on paljonko tarttee unta, mutta rasittavia nämä välivaiheet..

Mites muilla nukutaan?

37 kommenttia:

 1. Meillä on myös hiukan hankala vaihe menossa. Keksimmäinen on tasan 3v ja ei haluais nukkua päiväunia. Mutta selkeästi tarvitsisi vielä ne koska klo 15 jälkeen ei voi esim lähteä autolla minnekään tai nukahtaa esim. pikku kakkosta katsoessa sohvalle. Sitten häntä ei saa ylös millään. Ja kukkuu luonnollisesti lähelle puolta yötä leikkien muun perheen nukkuessa. Tai jos ei nuku päiväunia, nukahtaa istualleen ruokapöytään klo. 19 aikaan:)
  Pienin taas pääsee eskarilaisen hakemisen vuoksi vasta klo 13 päiväunille ja nukkuu jos ei herätä, noin. klo 16 asti ja sitten kukkuu klo 23- asti. Toinen vaihtoehto on laittaa päiväunille aamupäivällä (jos onnistuu) ja herättää ennen yhtä. Meilä mennään sänkyyn klo 20-21 aikaan joten voitte kuvitella mikä työ on yrittää tainnuttaa lapsia tuntikausia:(
  Vinkkejä?

  VastaaPoista
 2. Meidän 3-vuotias nukkuu öisin suurinpiirtein 19:30 - 6:00, ja päivisin pari tuntia.

  En anna sen ikinä lopettaa päiväunia. Välillä jäänyt nukkumatta, ja sen näkee äidistä :(
  Poika ei ollut sen hankalampi kuin tavallisesti, äiti vain olisi tarvinnut tauon kaikesta.

  Voihan sen pakottaa päiväunille vielä 15-vuotiaanakin?

  VastaaPoista
 3. Meillä vähän sama ongelma 3v tytön kanssa. Aamusin heräilee siinä 8 pintaan. päiväunet 12-14 ja yöunille 21. Mutta nyt ei menis millään päiväunille, mutta sitten saattaa nukahtaa siinä viiden hujakoin ja ilta on tosi kiukkusta ja uni tulee seiskan hujakoin. Hankalaa. Lapset ovat vuodenvaihteessa aloittamassa päiväkodin, niin sitten varmaan taas ihan uusi rytmi.

  VastaaPoista
 4. Meidän vanhempi poika (nyt jo 17 v.:) jätti päiväunet kokonaan pois 3,5-vuotiaana - ei nukkunut enää siinä iässä päiväkodissakaan. Siinä vaiheessa päiväunille nukahtaminen kesti melkein pidempään kuin itse päiväunet, joten jätettiin pois kokonaan.

  Vast'ikään kolme vuotta täyttäneen nuoremman pojan osalta päiväunitilanne on nyt muutosvaiheessa niinkuin teilläkin. Hoidossa nukkuu kyllä päiväunet, noin 1-1,5 tuntia ja ne ovat kyllä tarpeen (joskus tuntuu siltä, että voisi nukkua vähän enemmänkin...). Kotona nukkuu päiväunet lauantaisin (1,5-2 tuntia), muttei enää sunnuntaisin...ei vaan enää nukuta. Arkisin herää seitsemän maissa ja käy nukkumaan klo 21.00-21.30, nukahtaa ihan hyvin, kun hoidossa tosiaan ei juuri tuntia pidempään nuku päiväunia. Jos nukkuu viikonloppuna noin 11 tunnin yöunet - niinkuin nyt sunnuntaisin on tehnyt, ei enää asetu päiväunille, uni ei yksinkertaisesti vain enää tule (yritetty kyllä on...). Yöunille sitten pitää yrittää saada niinä päivinä, kun ei ole nukkunut päiväunia, jo klo 20, on siinä vaiheessa nimittäin jo rättiväsynyt tai ylikierroksilla. Pitää tässä ilmeisesti alkaa hyväksymään se, ettei äitikään enää voi nukkua viikonloppuisin päiväunia...

  terveisin Aaken äiti, blogisi säännöllinen lukija

  VastaaPoista
 5. Äh tuo on niin tuota siinä tietyssä vaiheessa. Ei ole vinkkejä, hieman tuskastuttavaa aikaa vanhemmille. Kaikille lapsille tuo vaihe varmaan tulee, ikä vaan vaihtelee. Meillä oli päiväkotihoidossa olevilla lapsilla siinä 4-5 vuotiaana. Ja jotenkin siellä päikyssä ei vaan hoitajat millään meinanneet tajuta, että puolen tunninkin unet siirtää yöunia monella tunnilla, ei vaan sillä puolella tunnilla...Onhan se "todella kivaa" kun lapsi ei klo 23 vielä nuku ja herätys on 6.30. Ja tottahan ne hoitajat sitten sanoi että "lapsi on kyllä niin väsynyt, täytyy nukkua päiväunet". Eli kierre valmis. Minusta kun se unikakku pitäisi painottua kuitenkin sinne yöhön. No, vähän aiheen vierestä tuli tämä paasaus. Nyt meillä on 1v kanssa vaihe että kahdet päikkärit on liikaa ja yksillä ei meinaa aina jaksaa.
  -elly-

  VastaaPoista
 6. Nuo välivaiheet ovat usein aika nihkeitä ja sitten kun ei voi olla varma, jos kyse onkin vain jostain muusta vaiheesta ja siten ei kannattaisikaan alkaa tekemään vielä muutoksia.

  Meidän kolmevee herää noin 6.30-7.00 ja on yleensä yhteen mennessä siis päiväunien tarpeessa. Nukkumaan menee siinä 20-21. Yhdessä vaiheessa oli sellainen kuukausi pari, että päiväunille meno oli ihan kauheaa hulinaa ja illat venyivät kymmeneenkin, ylikin. Päiväunia nukutaan 1-1.5h meillä. Odotankin jännityksellä, miten kauan esikko nukkuu vielä noita päiväuniaan..

  VastaaPoista
 7. Varmasti kannattaa ainakin kokeilla, jättää päikkärit pois ja katsoa mitä tapahtuu, tsemppiä unikokeiluihin! :)

  Meillä on vielä sen verran pienet poitsut, että päikkärit on ehdottomat, esikoinen (2v 2kk) vetää yhdet päikkärit, kestoltaan ne on vähän päivästä riippuen, 2-3h. Nuorimmainen (9kk) vetelee 1-3 päiväunet :)

  VastaaPoista
 8. meillä usein samat pohdinnat.

  Mimo herää noin 8-8.30.
  Päikkäreille meno on 13.00 jos on oltu ulkona kotiaamun jälkeen ei väsyty vielä ja ennen kahta on hyvä saavutus.
  Mimo nukkuu noin 1.5-2h ja illalla käy nukkumaan 21.30.
  Meillä selkeästi jonkunlainen uni on tarpeen kun ilta sitten on tosiaan rupuinen ja väsynyt ja päivän tai kaksi voi vetää ilman unia.
  Sen jälkeen on pakko ottaa unipäivä kun lasta ei jaksa kukaan katsella.
  Ei edes hän itse. :D

  VastaaPoista
 9. Välivaiheet on munkin mielestä kurjia :/

  Kuullostaa, että Emil ainakin toisinaan vois pärjätä jo hyvin ilman päikkäreitä.

  Meillä 5,5v. ei päikkäreitä enää nuku kotona (tosi harvoin suostuu lepäämään hetken, jos muutkin lepää).
  Päiväkodissa kaikkien pitää rauhoittua sänkyihin hetkeksi, mutta saa nousta pois jos ei nukuta. Ei sielläkään kuulemma nuku päikkyjä.
  Kuopus 3,5v ei kotona kovinkaan usein nuku päikkäreitä enää.Ehkä jos ois ihan rauhallista(lue:isoveli ei olis kotona)niin vois nukahtaa helpostikin. Päiväkodissa nukkuu yleensä n45min-60min päikkärit.
  Pitkillä automatkoilla molemmat kyllä päikkäri aikaan helposti nukahtavat.
  Illalla meillä pojat menevät sänkyyn n.20.00-20.30 välillä ja heräävät aamulla yleensä noin klo:7
  aikaan, jopa viikonloppuna vaikka silloin vois kauemminkin nukkua (ainakin äidin mielestä).

  Nää on kyllä niin yksilöllisia juttuja ja toisinaan huomaa, että miten joku päivä on sellainen, että ois pitänyt poika vaan laittaa päikkäreille, kun ilta on yhtä kiukuttelua vaan. Välillä taas kun on auto matkalla esim. nukkunut niin illalla ei meinaa millään nukahtaa, höpöttelee vaan sängyssä ja huutelee äitille kaikkea janosta hali pulaan.

  Välivaiheet on kinkkisiä tosiaan...pitää vaan kokeilla vissiin eri vaihto ehtoja :). Toinen sopii toisena päivänä ja toinen toisena.

  Tsemppejä väliavaihe aikaan !

  VastaaPoista
 10. Meillä myös 3v:llä nyt samaa. Jätin päikyt pois kun nukahtaminen meni 22-23 asti ja oli tooooosi vaikeaa.
  Nyt 2 vk ollut ilman päikkyjä, ja iltauni tullut 8 aikoihin. Aamuisin 7-8 aikaan herää.
  Hieman känkkäränkkää ollut illasta nyt enemmän.
  Autoretkille meinaa nukahtaa edelleen tietysti :D Ja sitten onkin kaikki rytmit ihan sekaisin..

  Näin siis meillä.

  VastaaPoista
 11. koita jättää päikkärit pois ja laittaa illalla aikaisemmin nukkumaan.meillä menee 9-vuotiaskin ysiltä sänkyyn.jää itellekki omaa aikaa enemmän:)

  VastaaPoista
 12. Meillä 5v tyttö on päiväkodissa ja välillä siellä nukkuu, välillä ei. Aamuisin herää klo 7, tarhaan olen esittänyt pyynnön, että tunnin ainoastaan antaisivat nukkua. Jos ei nuku päiväunia, menee nukkumaan 20-21, jos nukkuu päiväunet, menee nukkumaan 21-22. Ja koska itse menen nukkumaan klo 22, niin on ihan mukavaa, että tyttö nukkuu viimeistään silloin kun äitikin :).

  VastaaPoista
 13. Meidän poika on melkein samanikäinen (09/07) ja alkoi jättää päikkäreitä pois elokuussa. Kotona oltaessa hän ei vaan kerta kaikkiaan nukahda. Ja koska meillä on myös vauva, en vaan pysty viettämään pojan kanssa tuntia nukuttamassa häntä (eikä sekään riitä, kokeiltu on viikonloppuna...).

  Lopputulos: jos päiväunia ei nukuta, illansuussa aletaan mennä ylikierroksilla, riehua jne. Joskus simahdetaan sohvalle kuudelta. Jos lähdemme autolla yhtään minnekään esim alkuillasta, nukahtaa sinne, ja sitten ei nukahda illalla millään. Päikkärittöminä päivinä yöunet on n. 20.30-6.30.

  Mä olin kuullut monilta, että sitten kun päikkärit jää pois, lapset alkaa nukkua 12-tuntisia yöunia. Mua on selvästi huijattu! :)

  Joskus päikkärit nukutaan, ja silloin poika vetelisi helposti 2 tuntia... Jos herätetään, on kiukkuinen kuin ampiainen. Mutta päikkärit aiheuttaa yöunen kutistumisen 8 tuntiin (22-06), mikä taas sekään ei tunnu vanhemmista hyvältä... Huokaus. Silloin ei ole omaa aikaa illalla mutta ei myöskään saa nukkua aamulla...

  Tällaista epämääräistä meininkiä jatkunut siis elokuusta asti...

  - Tiitiäinen

  VastaaPoista
 14. Meillä Max jätti päikkärit pois jo reilut 2 v vanhana, tosi aikaisin. Mutta kun ei vain saanut enää millään nukahtamaan, ei rattaisiin, ei autoon, ei sänkyyn.

  Nyt taas Frans ei meinaa malttaa nukahtaa päiväunille. Sitten kuitenkin väsy iskee juuri lastenohjelmien aikaan, ja nukahtaa ihan väkisin. Ja silloinhan on tietysti illalla nukahtaminen tosi vaikeaa.

  Meilläkin siis tämä hankala välivaihe on käsillä, toivottavasti päästää pian päiväunista eroon :)

  VastaaPoista
 15. Meillä ei poitsua saa nukkumaan päikkäreitä kotipäivinä, vaikka tarvista olisi. Päiväkodissa kyllä menee kiltisti nukkumaan, kun on päiväunien aika. Meille siis juuri 4 v. täyttänyt tarvitsisi ehdottomasti vielä ne päiväunet.

  Nyt 9 v. neito nukkui vielä eskarissakin päikkärit, ja oli kyllä ihan oikeasti niiden tarpeessa silloin.

  Ja vanhin (nyt 11 v.) lopetti päikkärit 2 vuotiaana. Hän olisi kyllä niitä vielä silloin tarvinut, mutta ei häntä vaan saanut lepäämään päiväunille, vaikka kuinka yritti. Silloin tällöin sitten tapahtui sitä, että nukahti illan lasten ohjelmia katsellessa, tai esim. omassa huoneessa leikkiessään, kun olin laittamassa päivällistä.

  VastaaPoista
 16. empä oo tainnu aiemmin kommentoida, vaikka lukemassa olen käynyt. :)
  Päikkäreitä meillä on alettu lapsen puolelta jättämään jo 1v jälkeen, osalla 2v jälkeen. Välillä nukkuneet päikkäreitä riippuen päivän ohjelmasta ja välillä ei vain onnistu, parikin tuntia saattanut mennä "nukuttamiseen" ja aina vaan kalkatus käy. Hyvin ovat pärjänneet ilmankin. Yöllä unta tulee lapsesta riippuen 8-12h. Itse olen kotona ja jos ei oo pakollisia menoja aamusta niin pienimmät saa nukkua pitkäänkin. Yksilöllistä päiväunien tarve mun mielestä ja suuria eroja jopa sisarusten kesken.

  terkuin Jenni

  VastaaPoista
 17. Meijän 4v nukkuu vielä päiväunet vaikkei välttämättä tarviskaan. Ite kömpii nukkumaan päivällä kun väsyttää ja saatttaa vedellä yli 3 tuntiakin unta, kun ei sitä vaan saa ylös vaikka mitä tekis. No yöuniinhan noin pitkät päikkärit vaikuttaa joten kukkuu sitten 10 asti.
  Joskus kun on oikein paljon tekemistä päivällä niin poika ei nuku mutta sitten iltasella väsy iskee ja monta kertaa meillä onkin käyty jo 6 aikaan yöunille :D Herää aamulla sitten 6-7 välillä.

  VastaaPoista
 18. Päiväunien tarve ja ei tarve on kamala vaihe :/ Koettelee lasta itseään ja vanhempia.
  Meillä ainakin 3,5 vuotias nukahtaa autoon tai sohvan nurkkaan, jos ei päikkäreitä takana.
  Mutta, onneksi ei vielä yöunet kärsi, vaikka selvästi ei enään niin tarvis unille.
  Jännä lukea miten erilaisia aikoja kaikilla on laittaa lapset unilla ja millaisia määriä nukkuvat :)
  Meillä 10, 7 ja 3,5 vuotiaat menevät yöunille 19.30 ja viikonloppuisin 20 - 20.15. ( joskus jopa aikaisemminkin )Nukkuvat aamuun 7.30 - 8.15 asti, riippuen moneen kouluun / tarhaan meno. Ilmeisesti meidän kaikki lapset tarvitsevat paljon unta :D

  VastaaPoista
 19. Meillä sälli vetelee joskus jopa kolmen tunnin päikkäreitä ja nukahtaa illalla ihan kiltisti viimeistään ennen yhdeksää (yleensä kasin aikoihin). Meillä herätään viikolla kuuden tienoilla ja viikonloppuisin joskus seitsemän tienoilla (viimeistään kahdeksalta).

  VastaaPoista
 20. Meillä Ee 4vee nukkuu vielä päiväunet pääsääntöisesti. Selvästi muutosvaihe meneillään meilläkin. Yöunet on melko tarkasti 20.30-7.30 ja päiväkodissa nukkuu aina päikkärit. Kotonakin vetelee päivisin vaihtelevasti jopa 2-3 tunnin unia. Tosin tänään näyttäisi taas siltä, että jää päikkärit väliin, kun ei vieläkään ole malttanut nukahtaa :)

  VastaaPoista
 21. Näinhän se menee. Tosiaan yksilöllistähän tuon unentarve on :) Meillä tytöt lopettivat kutakuinkin 2v päiväunet. Tämä kuopus (3v2kk) sitten vetelee edelleen vaunuissa ulkona jopa yli kolmen tunnin uniakin.

  Niin, ei vaikuta yhtään yöuniin. Yöpuulle Emil käy 22:00 ja aamulla herää n. 8-10 aikoihin riippuen onko arki vai vkl. Viikonloppuna nukkuu armollisesti pidempään :D

  Arkisin sitten pitää herätä viimostaan kasilta että ehditään ulkoilemaan ja pidetään päivärytmi jonkunlaisena.

  Amalia (kohta 5v) lopetti siis päikyt 2v ikäisenä. Siitä lähtien on sitten nukkunut 20:00-8:00 aikalailla säännöllisesti. Viikonloppuna toki aamulla nukkuu pidempään.

  VastaaPoista
 22. Nuo välivaiheet on niin rasittavia!

  Leevillä oli ihan sama homma Emilin ikäisenä.
  Päätettiin sitten tylysti vain jättää päikkärit pois. Muutoksesta seurasi noin 4-6 kk aika armotonta väsykiukkua klo 16-18 välillä mutta plussapuolena yöunille nukahtaminen oli todella helppoa kun poitsu oli niin poikki :)

  Leevi on päiväkodissa muutamana päivänä viikossa ja niinä päivinä on kyllä aina nukkunut päikkärit ja nukkuu edelleen useimmiten vaikka ikää jo 5 vuotta.

  Tuntuu kyllä että poika tarvitseekin aina muutamana päivänä viikosta noita päiväunia kun on muuten niin vilkas tapaus ;) Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 23. Meillä molemmat lapset (poika 5/07 ja tyttö 5/09) nukkuvat useimmiten yöunet 21-07.45 ja päikkärit lounaan jälkeen 1-2 h.

  Kerran tai kaksi viikossa 3-vuotias jättää päiväunet väliin ja lähtee seurakunnan päiväkerhoon, joka on tosi typerästi parhaaseen päiväuniaikaan. Niinä päivinä saattaa torkkua sohvalla, mutta harvoin kiukuttelee ihan hirveästi ja yleensä nukahtaa illalla tavalliseen aikaan. Toisinaan sanoo isälleen, että tahtoo ennemmin nukkumaan kuin kerhoon.

  Nuo päikkärit on ihana tauko päivässä (tosin meillä viikolla niistä pääsee nauttimaan vain mies ja mä saan puurtaa töissä) ja toivoisin, että meillä nukutaan päikkärit vielä pitkään.

  Kavereiden lapset on lopettaneet päiväunet 2-7 vuoden iässä. Hyvin vaihtelevaa siis.

  VastaaPoista
 24. Joonatan ei nuku kotona enää ikinä, eikä edes nukahda vahingossa (kipeänä ehkä!) mutta Joonatan nukkuu yöunet 20-6, tosin joskus päiväkodissa se on nukahtanut ja sen huomaa lähinnä seuraavasta aamusta kun saattaa ennen 6 herätä, mutten ole kieltänyt päiväkodissa unia. Mä varmaan tossa vaiheessa jo jättäisin pikkuhiljaa Emililtäkin päikkärit pois.

  VastaaPoista
 25. Meillä päiväunet jääneet (kotihoidossa) pois tuossa n. 1,5 vuotiaana. Koska klo 11-12 ei vielä väsyttänyt ja siinä klo 14-15 ne olisi liian myöhään! Meillä kun laitetaan muksut nukkumaan viim. klo 20.

  Hyvin jaksavat, toinen herää klo 7 ja toinen klo 8-9. Nukahtavat hetikun sänkyyn mennään. Joskus saattavat nukahtaa esim. autoon jo klo 18, mutta nukkuvat hyvin aamun asti

  VastaaPoista
 26. Meillä pikkuherra jätti alkusyksystä ite päiväunet pois. Välistä aamulla nukutaan pitempään mutta illalla mennään sänkyyn klo 21 jälkeen ja ei tartte kovinkaan kaukaa nukkua. Ensi alkuun kävi nii että nukkui minne sattui mutta pikkuhiljaa tämä tällänen rupes jäämään pois. Annoin noina väärinä ajankohta unina nukkua sellasen 30min nii se monesti riitti sitten siihen saakka että sain lapsen sänkyyn saakka. Melkeen kannattaa mennä lapsen tahtisesti ja vaikka pakottaa päivällä pikkusille levoille ja jos tulee uni niin antaa nukkua vain sen 30min. Meillä Jere saa nukkua enään hoidossa vain 40min max. Tänään ei ole nukkunut päikkäriä ja toivon mukaan ei nuku huomennakaan.

  Teillä on menossa rasittava vaihe. Mutta pikkuhiljaa rupeaa se rytmi löytymään..Äitille vain iltoihin pitkää pinnaa :)

  VastaaPoista
 27. Meillä loppui nyt syksyllä päiväunet, poika siis 4v iha just.

  En olisi halunnut lopettaa, mutta kun iltapäiväkerho tuli kuvioihin ei vaihtoehtoa ollut.

  Silloin kun nukkui päivällä meni yöunille klo 23.

  Ja nyt kun ei nuku on ennen 21 unessa. Onhan se luxusta kun omaa aikaa jää enemmän.
  Aamuisin herää (ellei ole aamukerhoa) klo 9.
  Hyvin jaksaa ilman päikkyjä, äiti tosin ei aina ....

  VastaaPoista
 28. Tosi kiva lukea eri lapsien rytmejä. :) Heittelyä näyttää olevan todellakin paljon, mutta niinhän se menee että yksilöllistä on tuo unentarve.
  Meillä pojat on varmaan perineet osittain minun unentarpeen, koska minulle riittää 6-7h yöunta ja päiväunia nukun yleensä todella harvoin.

  Jätettiin nyt tänään testiksi Emilin päiväunet pois.
  Päivä meni melko hyvin, mutta kuten arvelin niin Pikku kakkosen aikana meinasi nukahtaa sohvalle. Sain heräteltyä onneksi heti.
  Illalla oli pientä kärttyisyyttä ilmassa, mutta jaksoi hyvin yhdeksään saakka.
  Nukahtaminen oli sitten hiukan helpompaa yöunille, mutta ei tuo nyt heti tppunut kun sänkyyn laittoi.
  Ja nyt on sitten heräillyt itkemään jo kahdesti, vaikka normaalisti ei sitä juurikaan tee. Olisiko siis mennyt vähän rytmi pojalta sekaisin ja nyt sitten heräilee ihmettelemään.
  No toivottavasti lähtee sujumaan ja tosiaan voisi tehdä niin että joinakin päivinä nukkuu päiväunet ja toisina ei. Tilanteen ja väsymyksen mukaan. :)

  VastaaPoista
 29. Meillä on kaksi duracell-pupua, joita omiksi lapsikseni olen joskus tunnustanut. Eivät ole nukkuneet päikkäreitä 2-vuotiaasta eteenpäin. Ja nyt eivät enää nuku öisinkään. Aamuyöt ovat ihan hirveää showta ja tänään herättiin sitten joukolla 5.30. Pitänee siirtää unille menoa... tai lisätä harrastuksia.

  VastaaPoista
 30. Meillä tyttö 2,5 v nukkuu vielä päikkärit, itse haluaa nukkumaan :). Joskus harvoin ohjelma on sellainen, että unet jää välistä ja sen kyllä tietää sitten kiukkuamisen määrästä illalla. Päiväunien pituudella en ole huomannut mitään suoraa korrelaatiota illalla nukahtamisen helppouteen, lyhyiden unien päivänä voi mennä pitkäänkin ja päinvastoin. Aika usein uni ei helposti tule, jos on vähänkään jano. Jos siis hyppii pinniksessä (juu, edelleen :D), tarjoan aina vettä.

  Nyt pitäisi jotenkin saada tyttö taas nukkumaan omassa sängyssään koko yö. Sairastelujen jälkeen on jäänyt päälle, että pitää joka yö päästä viereen kera kasan unikavereita. Huoh!

  VastaaPoista
 31. Meillä myös sama vaihe menossa. Päikkäreitä tuntuu tarvivan, koska nukahtaa saman tien, mutta illat ovat sitten hulinaa. Isoveljen sängystä on tuhina kuulunut jo kauan, kun pikkuveli vielä touhuaa. Me mennään kuitenkin edelleen päikkäri-rytmillä, kyllä alle 3-vuotias mielestäni päikkärinsä vielä tarvitsee. Siinä vaiheessa jätetään pois, kun päikkäreille nukahtaminen kestää kauemman kuin itse uniaika.

  VastaaPoista
 32. Meillä ei oikeestaan enää nukuta kun harvoin päikkärit, tai aina kotona ollessa ainakin laitetaan rauhoittamaan sänkyyn vaikkei unta saisikaan..

  VastaaPoista
 33. Meillä pienempi jätti päikyt pois alle 3 veenä. Nyt kun on ollut pv-kodissa 3 kk ja on nyt siis kohta 4,5v, niin siellä nukkuu taas päikyt. Illallakin nukahtaa n.20.30-21, aamulla sit pitää herätä n. 6.15. Jos ei nuku päikkyjä, niin nukahtaa jo klo 19 - 19.30, mutta onneks nukkuu sit ainakin kuuteen aamulla. Isompi ekaluokkalainen on taas tosi vähäuninen, pärjäilee 8-9 tunnin unilla, mutta onkin vauvasta asti nukkunut tosi vähän ja muutenkin huonommin. Äitien ainaisia huolenaiheita nämä mussukoiden unijutut.
  Päivi

  VastaaPoista
 34. Meillä heppuli 2,5v nukkuu kolmisen tuntia päivällä ja 11-12h yöllä. Tytär 4v nukkuu edelleenkin parisen tuntia päivällä ja 10-11h yöllä. Ovat perineet äitinsä unenlahjat..

  VastaaPoista
 35. Meillä tytöllä päikkärit jäivät pois tässä syksyn aikana, ikää siis vähän päälle kolmen.
  Iltaisin onkin sitten aivan väsynyt ja nukahtaakin helposti noin kahdeksalta.
  Tuntuu, että päikkärit olisivat vielä enemmän kuin tarpeelliset, mutta koko kesän taisteltuani monen tunnin nukutusrumban kanssa päätin luovuttaa.
  En vaan yksinkertaisesti saa tyttöä päivisin nukahtamaan millään konstilla vaikka olisi kuinka väsynyt...
  Puolitoistavuotias nukkuu vielä usean tunnin päiväunet, mutta nukahtaa silti siskon kanssa samoihin aikoihin illalla.

  VastaaPoista
 36. Meillä jos ei päikkäreitä nukuta, niin yöllä uni on levottomampaa. Kumpikaan ei osaa autossa nukkua. Melkein 4v:lle ei joka päivä uni tule, mutta iltapäivällä usein jo huomaa että on väsynyt. Aina on heräteltävä unilta! Aamuisin vetäis unta muuten puolille päivin (kokeiltiin kesällä..) ja kerhossa kun käy niin ei ole mahdollista antaa nukkua. Pari kesää jo mennyt että ei ole nukkunut tai harvoin nukkunut. Syksyllä alkoi itse sanoa, että väsyttää ja haluaa nukkumaan päivällä. Selkeesti tarvii pimeään aikaan enemmän unta. Aina käy sänkyynsä päivälevolle (kesällä kävi myös) ja malttaa siellä olla parikin tuntia alkuun satua kuunnellen.

  - Äiti ja pienet pojat

  VastaaPoista
 37. hei!

  eksyinpä sattumalta blogiisi.

  meillä oli noi päiväunet tuskaa,noin 2 vuotiaalle.
  kitisi jos ei nukkunut ja illalla ei saannut 20.00 sänkyynsä millään rauhottumaan jos oli nukkunut päikkärit.
  oli kauheeta.

  mutta kun meni tarhaan,ne laittoi nukkumaan ja kappas kummaa.nukkuu tarhassa tunnin ja sen jälkeen kotona käy nukkumaan 20.00 kiltisti :D

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)