tiistai 9. kesäkuuta 2009

Pojille kukkia, tytöille autoja

Meidän pienellä on tänään päällä "surullisen" kuuluisa kukkapaita, tosi ihana, Lindexin viime syksyn mallistoa. Paita on surullisen kuuluisa siitä, että tästä käytiin aikamoinen keskustelu entisessä vauvan blogissani. Keskustelu löytyy täältä;

Kuten joskus olen kertonut, olin itse aikoinani todella rajoittunut pienen pojan pukija. Esikoiselle en kelpuuttanut edes punaista, saati sitten mitään kukkaa tai sydäntä! Kakkoselle aloin jo pitää punaista, kun se hänelle niin hyvin sopi.
Kolmonen sai päälleen jo paljon värejä, jokunen H&M:n disney malliston bodykin taisi olla tyttöjen osastolta, mutta ei kuitenkaan mitään pinkkiä tai vaaleanpunaista.
No nyt nelosella, kuten kaikki on varmaan nähneetkin ;) olen erittäin ennakkoluuloton ja pidän väreistä ja kuvioista.

Pikkusen jopa ärsyttää tämä tyttöjen ja poikien jaottelu. Joskus on ollut vaikeaa löytää raskausaikana neutraalia vaatetusta, siis muuta kun vaaleanpunaista tai vaaleansinistä. Nykyisin onneksi uusretrojen myötä tästä jaottelusta on vähän päästy eroon. Paljon sitä näkee silti.
Esim. Lindexillä ja Kappahlissa on minusta tuo värijaottelu nostanut taas enemmän päätään. Tummia värejä pojille ja hempeitä tytöille, on tullut esim. nyt kesän mallistoon paljon.
Minua kyllä hiukan kummastuttaa ne tummansiniset, mustat ja punaiset vaatteet kesää vasten. Miksi pojille (vauvoillekin) ei ole tullut enemmän värejä?; vaaleaa turkoosia, vaalean vihreää, keltaista, oranssia yms. Tyttöjen osastohan on niitä täys.
Onneksi kuitenkin etsivä löytää ja olen ihan surutta vieraillut useaan otteeseen tyttöjen osastolla. ;)

Mikä on sitten tyttöjen tai poikien vaate?
Tai paremminkin miksi sydän, kukka tai perhonen on tyttöjen vaatteessa?
Miksi pojille on vain autoja, ötököitä, mörköjä, hämähäkkimiehiä?
Miksi näitä ei voisi vapaasti sekoittaa! Kyllä monet pojatkin tykkää kukista tai perhosista ja tytöt taas vastaavasti autoista ja ötököistä.
Tai kuka sanoo, että vaaleanpunainen tai pinkki on tyttöjen värejä ja sininen ja musta poikien?

Jos pojalla on pienenä päällään vaaleanpunaista tai pinkkiä, kukkia tai pupuja, niin kasvaako se "kieroon"? Vaikuttaako se aikuisena miehisyyteen?

Itse ostan pienelle kaikkea mikä omaa silmää miellyttää, myös niitä kukkia, vaaleanpunaista ja pinkkiä. Kyllä se sitten kasvaessaan sanoo, jos ei niistä tykkää! ;)
Mekot, hameet, tunikat ja kimallevaatteet jää kauppaan.
Ei meillä kaikki vaatteet kuitenkaan ole sieltä tyttöjen osastolta, eikä pinkkiä tai vaaleanpunaista ole kuin vähän.

Meidän isot pojat ei ole edelleenkään innostuneet vaaleanpunaisesta, 5v hyväksyy pinkkiä esim.paidan kanteissa, mutta ei halua kokonaan vaaleanpunaista paitaa.
Eli lapsilta kysyn myös, väkisin ei tartte mitään pitää.
Selvästi kuitenkin huomaan, että 5v on jo ennakkoluulottomampi väreissä kuin isoveljet.
Tänään, pukiessani pientä kukkapaitaan, kysyi 5v;
"Oliko äiti noita kukkapaitoja vihreänä?"
Johon minä; "miksi?"
5v; "Kun minä haluaisin sellaisen" =)Lindexin kukkasia, joista isikin tykkää ja velouria.5v valitsi itse Lindexin pilvipaidan, sukat ja velourit. Poika muisti että "äiti, meillähän on tähän paitaan sukatkin!" ;)


21 kommenttia:

 1. KYLLÄPÄS oli kumma keskustelu aiheesta. Puhilla on ainakin vaikka millä mitalla epäpoikamaisia vaatteita, vaaleanpunaiset tumput ja tossut, ja varmasti paljon tyttöjen osaston bodeja yms. En ehkä kimaltavaa bambitunikaa pukisi, mutta muuten olen melko estoton vaatteiden suhteen. Ihmetyttää tuollainen sukupuolittaminen 2000-luvulla.

  Mä ainakin häpeäisin, jos mun lapsesta kasvaisi sellainen iso, että se häpeäisi vaaleanpunaisia tumppujaan. Ja ehkä kokisin, että olen epäonnistunut jossain, jos lapseni olisi aikuisena sellainen putkinäköinen tollo.

  VastaaPoista
 2. Sanopa se, miksi poikien printit ovat aina "hurjia" ja tyttöjen "söpöjä"?!?!?
  Meidän nelivuotias olisi halunnut viime syksynä heppapaidan tai kissapaidan. Ee löytynyt. H&M:ssä oli, mutta puhvihihainen ja glitterinen versio, se oli musta jo liian tyttömäinen...äitikin on vähän rajoittunut :) Eikö eläinkuvat olisi sellaisia, joita kumpikin sukupuoli voisi käyttää? Nyt esim. ne Design Heroesin ankka- ja apinapaidat ovat suosikkien joukossa meillä.

  VastaaPoista
 3. Minäkin tykkään sekoitella tyttöjen ja poikien värejä keskenään. Ehkä silloin aivan aluksi kun Eevi syntyi, oli pakollinen tarve ostaa vain vaaleanpunaista ja hempeää. Sitten se rupesi tökkimään. Nyt meillä on paljon ruskeaa, vihreää, mustaa ja värikästä. Traktoreita ja autoja. Ja Iskä tykkää, kun omisaa itse monta traktoria :)

  VastaaPoista
 4. Ouh, kylläpä meinasi alkaa henki kulkea huonommin, kun luin noita kommentteja tuolta Vauvan blogista...! Siellä se anonyymius todella nostatti ihmisetn huonot puolet pintaan eikä täällä bloggerissa ole ollut enää siitä häivääkään.

  Juu, edelleenhän meillä ostellaan miltä osastolta sattuu, vaikkakin Nöpö on alkanut saada maalaisromanttisen garderoobin entisen uusretron tilalle. Poitsu taas puetaan mihin äidin silmä on kulloinkin mieltynyt eli tällä heltkellä aika iloisiin väreihin ja printteihin.

  VastaaPoista
 5. Minuakin on suunnattomasti ärsyttänyt tuo jaottelu tyttöjen ja poikien väreihin ja kuvioihin vaatteissa. Ääriesimerkki on yksi Jesper Juniorin myyjä, joka aika selkeästi ilmoitti, että oranssia talvihaalaria on heiltä ostettu vain pojille ja sama juttu nyt keväällä limenvihreiden rukkasten kanssa, pojille varattu väri siis. Saapas nähdä kuinka kieroon meidän neiti kasvaa tummansinisessä välikausihaalarissaan;)

  VastaaPoista
 6. Meillä ei perheessä ole ns. tyttö- ja poikavärejä. Ostan siis tytöille kaikkia värejä ja pojalle paljon esim. juuri vaaleanpunaista. Kun on tumma poika, niin mun mielestä vaaleanpunainen sopii hänelle oikein kivasti :). Meillä myös mies käyttää vaaleanpunaista esim. kauluspaidoissa tai pikeissä. Pinkit housut tosin voisi olla vähän liikaa häneltä... Voi olla, että äiti ei suostuisi silloin isän kanssa ulos ;)... Tai eihän sitä koskaan tiedä!

  Mulla raja tyttöjen ja poikien vaatteisiin menee mekoissa ja tunikoissa sekä vaatteen mahd. printissä/kuviossa. Musta tämä kukkapaita on vielä kuit. ihan unisex.

  Tässä päivänä eräänä meidän poikaa oli hoidossa kiusattu Nova Starin pinkistä skootteripaidasta, että "se on tyttöjen paita". Poika oli ylpeenä ja varmana itsestään todistellut muille, että poikien se on, "koska tytöt ei aja moottoripyörillä" ;)! Kotona kuitenkin oli vähän pahoilla mielin asiasta :(. Ja nämä "kiusaajat" olivat siis 3-4vuotiaita. Että toisilla istuu pienestä pitäen se jaottelu tyttö- ja poikaväreihin!

  Meillä poika on muutenkin esteetikko ja tykkää kaikesta kauniista ja kimaltavasta. Mielellään ihailee äidin timantteja mutta ei niitä silti halua käytää, "koska ne on naisten". Samoin huomaa ulkona kauniit maisemat, talot ja sisustukset. "Hintahtava" hän ei silti vaikuta olevan missään mielessä (tämä tuli mieleen myös jonkun vanhan, ikävän blogikommentin johdosta :() ;).

  Mutta en siis ainakaan tässä suoralta kädeltä osaa mainita millainen paita esim. on vaan juuri tyttöjen. Jostain sen vaan sitten näkee niitä vaatteita ostaessa :)!

  VastaaPoista
 7. Minusta puet poikia ihailtavan ennakkoluulottomasti. Itse muuten törmäsin ostoksilla samaan ongelmaan, pojille kesäksi vain tummia värejä, myös lindexillä. Miksi??? Piti tiedustella myyjältäkin ja sanoin vielä että vie viestiä eteenpäin. Pojillekin keveitä kesäisiä värejä, kiitos.

  VastaaPoista
 8. Meillä poika oppi joskus viime vuoden aikana siihen, että pinkit on siskon eli tyttöjen vaatteita. Ihan siksi, että itse niitä pinkkejä olen kantanut selkä vääränä tytölle. Myös tyttö osaa ottaa 'omansa' vaatepinosta, eli ne pinkit itselleen. Tosin pojalla on pari vaaleanpunaista puseroa, ja jos vain mahdollista, valitsee melkein aina ne vaatteet päälle. Myös pojan lautanen on vaaleanpunainen, saa kohtauksen, jos vahingossa annan sen siskolle.

  Kukkia poika kanssa rakastaa, valitsi sateenvarjokseen sellaisen kukkavarjon, jossa kaiken lisäksi on vaaleanpunaista. Lisää 'tyttökamaa': tänään pojalla oli kaulakoru päiväkodissa. Jäi vahingossa päälle, yleensä se on vain kotona leikeissä. Poika oli esitellyt korua onnellisena päiväkodin sedälle, joka oli onneksi ollut ihastuksissaan korusta.

  Että kaipa se nyt poika traumoittuu tästä loppuelämäkseen... Enpä oikein usko. Mä ihan oikeasti luulen, ettei maailma ole ihan niin tiukkapipo vaatetusasiassa ja -jaossa siinä vaiheessa kun poika on teini. Eihän naisetkaan ole 'saaneet' pitää housuja kovin kauan aikaa, eikä sitä nyt enää yhtään kauhistella. Musta kun tuntuu, että moni ihminen ei nykyisin enää järkyty just mistään.

  Paitsi, että sitten on olemassa ne ihmiset, jotka äänestävät Timo Soinia ja toivovat, että maailma jotenkin palaisi johonkin menneeseen, jossa kukkapaidatkin kuuluisivat vain tytöille, eivätkä naiset saisi ajaa ajokorttia. Just viikonloppuna käveltiin Malmilla, ja joku deeku ryhtyy pohtimaan, että on se kummallista, kun pojalla (siis mun pojalla) voi olla huivi päässä. No voi apua vaan, se ei ole sitten yhtään kummallista, että kansa vaappuu kännissä viikonloput ja ryystää viinaa niin, että maksat poksahtelee. Sitä vain yritän sanoa, että jotkut asiat ovat hyväksyttäviä Suomessa ja toiset eivät. Ja aika usein kummeksun sitä, että pitäisi kai olla vähän toisinpäin nämä asiat.

  Anteeksi purkaus, taidan olla vähän kireänä tästä koleudesta.

  VastaaPoista
 9. joo, ihan hirvee trauma ;) ei, oikeesti! Meidän Jossu rinsessalla on myös Lindexin oranssi-vihreä poikien autopaita (-J-:n pojan vanha) ja siilipaita yms poikien puolelta, Jonella on varmasti jtn tyttöjen puolelta mitä en muista :)

  VastaaPoista
 10. ps. ja tosiaan, kesävärit olivat aika pettymys, tosin ei tämä kesäkään mikään hehkeä ole (vielä ainakaan) ollut.

  VastaaPoista
 11. Minä vähän kommentoin noita tyttöjen ja poikien kuoseja. Molempien äitinä olen sitä mieltä, että pojille on paljon enemmän vaihtoehtoja. Tytöille on kukat, sydämet, perhoset, keijut, prinsessat ja Hello Kitty. Pojille junat, lentokoneet, hyönteiset, koko eläinten kirjo, kasvien koko kirjo, pelivälineet ja vaikka mitä. Jos tytöllä on eläimiä, niin kissa, koira, joku lintu tai hevonen. Meillä käydään jatkuvasti keskustelua siitä, kun tytön mielestä veljen vaatteet ovat niin paljon mukavampia. Hänen rakkain vaatteensa on Cars-paita, jonka hänelle ostin. Ruma kuin mikä, mutta kun tyttö siitä niin kovasti piti, vaikkei ole elokuvaa nähnyt eikä Salama McQueeniä edes tunne.

  Pidän tanskalaisista merkeistä juuri siksi, että sieltä saa tytöllekin sammakon. Lindexistä ja kumppaneista en suuremmin välitä, mutta jos jotain ostan, niin villieläinkuoseja, maatilavaatteita, pingviinejä yms. He onneksi tuovat nuo tytöillekin.

  Kirjoitukseni on nopeasti kirjoitettu, joten toivottavasti kukaan ei pahastunut.

  VastaaPoista
 12. Lisään vielä, että meillä tyttö pitää reilusti poikienkin vaatteita. Kerhokuvauksessa jouduin noloon tilanteeseen, kun kuvaaja luuli molempia lapsia pojiksi ja kutsui heitä toistensa veljiksi. Halusin kuitenkin pukea tytön vaatteisiin, joita hän käyttää ja jollaisista pitää. Hänellä on pitkähkö tukka ja sirot kasvot, joten sen takia kuvaaja ei erehtynyt.

  VastaaPoista
 13. Meillä pinkki on yhä edelleen lapsen suosikkivärejä. Häneltä löytyi tuo kukkaispaita; menin vain pilaamaan sen, kun en pesuun laittaessani huomannut hihan olevan liimassa ja silitin sen liiman sitten paitaan kiinni.
  Muutoin lapsi ei enää ihaile vaatteissa pelkästään hempeää. Tosin örkkejä/hämähäkkejä ei edelleen päälleen huoli.
  Olen kyllä miettinyt, että mitä jos päiväkodissa toiset alkavat haukkua vaatetusta. Vielä ei niin ole tietääkseni käynyt. Lapsi on mennyt päiväkotiin jopa kynnet lakattuina. Lapsen mukaan sitä oli hiukan ihmetelty, mutta meni kyllä lakat sormissa uudelleenkin.
  Minusta on tärkeää, että ihminen saa pukeutua makunsa mukaan. (Tilanteet huomioon ottaen tietenkin eli töissä asianmukainen asu, juhlissa juhlavasti jne.) Olen sitä mieltä, että se vasta "kieroon" kasvamista aiheuttaakin, jos joutuu sopeutumaan itselleen sopimattomaan muottiin. Jos kielletään se vaaleanpunainen siksi, että "se on tyttöjen väri".
  Oikeastaan kauhea ajatella, että 2000-luvulla lapsi kasvatettaisiin maailmankuvaan, jossa miehen jo kehdosta asti pitää pukeutua agressiivisuutta henkiviin vaatteisiin ja naisen sopii käyttää hempeitä perhosia ja kukkia.

  Luin muuten joskus jostain, että vaaleanpunainen-vaaleansininen värijaottelu perustuisi siihen, että pojat ovat haluttuja = taivaallisen sinisiä. Tytöt taas puetaan vaaleanpunaiseen, koska se on lihallisuuden väri. (Se ei koskaan minulle valjennut, että ovatko tytöt siis himon kohteita vai himokkaita tuon laatuteoksen mukaan.)

  VastaaPoista
 14. Just tälläistä ihanaa keskustelua halusinkin saada aikaan, kiitos kaikille kommenteista! :)

  Tosiaan Kaneli hyvin sanottu!
  Itse toivon kasvattavani pojista ennakkoluulottomia ja tasaarvoisia aikuisia. En halua jakaa miesten töitä/naisten töitä.
  En halua, että pojat koskaan joutuu miettimään että miten kertoa vanhemmille esim. että tykkääkin samansukupuolen ihmisistä, ei muuttais meidän suhtautumista millään tavalla. Olkoon homoja, olkoon naismaisia, olkoon miehisiä, ihan millasia vaan! Kaikki käy, kun ovat vaan onnellisia, niin mekin ollaan! :)

  Jarna; Aivan! Muistaa miten sai aina melkein jännittää, että millasia kommentteja on taas tullut! Kääk..

  VastaaPoista
 15. Niin ja se vielä piti sanoa, että minä olen poikien kanssa jutellut usein siitä ettei toisia ikinä kiusata vaatteista tai muustakaan tietysti.
  Minusta on kurjaa että näihin törmää aina, että haukutaan jos on muka tyttöjen paita tai pipossa lukee Reima (siitäkin on saatu kiusaamista aikaan). Tuntuu että kiusaamista voi saada aikaan täällä maalla sekin, jos on liian hyvät/merkki vaatteet päällä! :(

  Kyllä ne vaan istuu nuo väriasiat nykyisin monille niin tiukassa, just kaupoissa sen näkee ja joissain myyjissäkin.
  Kyllä me saadaan aikaan uusi ennakkoluuloton sukupolvi! :o)

  VastaaPoista
 16. Nyt mä vasta tajusin miksi melkein kaikki meidän pojan t-paidat on "tyttöjen puolelta".;)

  Minä haluaisin pukea poikaa vielä rohkeammin, mutta mieheni on siinä asiassa vielä hieman rajoittunut.

  Kukkapaita näyttää tosi kivalta!!!

  VastaaPoista
 17. Hei tuo teidän 5v. poika on ihan samanlainen kuin minun kohta 4v! Osaa itse etsiä kaapista paidan sävyyn sopivat sukat ja kyseli yksi päivä että olisiko hänellä oransseja paitaa ja housuja kaapissa, ne olisi hänestä niin nätit :)

  VastaaPoista
 18. No voi sun tuota jutustelua tuolla toisessa blogissa :o/ Aika kapeakatseista näkökulmaa....

  Miusta kukin saa laittaa lapselleen päälle mitä parhaaksi näkee ! Melko köyhää jos pitää kyylätä muiden tapaa elää. Elä ja anna toisten elää :oD

  Sit aiheeseen : meillähän 5 vahinta on tyttöjä. Kuudes poika. Ihan siksi en halua pojalle kovin "tyttömäistä" päälle pukea kun sitä vaal.punaista ja kukkaa on tässä on liki 15v ennen poikaa katseltu. MUTTA näinhän luulin : kyllä tuolla pojalla on vaal.punaista myöskin tuolla vaatekaapissa. Samoin kuin aivan liikaa vaatettakin. Vähemmälläkin päsrjäis, mutta....

  Tämä vaatejuttu on vähän kuin harrastus. Joku ostaa kuntosalilipun, toinen käy elokuvissa, toinen matkustaa jne. Me ei tehdä noista mitään ja miksipä en harrastaisi vaatteita. Harrastan vaippojakin. Kestovaippoja ;o) Mitä kuoseja sieltä löytyykään ! TÄMÄ on minun harrastukseni.

  Meidän tytöllä on tuo kukkapaita. Miksipä ei se kävis pojallekin ? Yks lempparipaidoista miehelläni on vaalpunaraitainen lyhythihainen kauluspaita. Ja onhan miehille kukkakuosisia paitojakin, eikös ?

  Ja mitäs noista kukista ! Olen pojalle joutunut laittamaan ponkkareitakin : on niin pitkät hiukset että toisinaan on ponkkari päälaella ja toisinaan niskassa ;o)

  Noh, naapuri on kutsunut poikaa monasti tytöksi ja nyt vasta eilen tajus että meidän poikahan se siinä :oD Ihan tuo on miesmäinen ja äijien jutut mielessä traktoreineen kaikkineen. Tuskin se vaal.punasesta ja kukkapaidoista piloille menee ;o)

  Muuten, hyvä kirjoitus taas Miia !

  VastaaPoista
 19. Joo Laura, olisko vähän äidiltä opittua. ;D
  Myönnän opastavani poikia siinä että sukat pitää sopia paitaan tai ainakin housuihin.

  Äiti kuudelle; Harrastus tämä on minullekin, huuto.nettineen päivineen. Minullakaan ei rahaa mene muihin harrastuksiin. ;)
  Joo ja myönnän senkin, että jos meille tyttö vielä joskus suotaisiin, niin se olis NIIN rinsessa että! ;D

  VastaaPoista
 20. Pakko myöntää, että tämän keskustelun innoittamana ompelin pojalleni tänään kukkapaidan :) No on hällä jotain kesäpaitoja kukkakuosilla, mutta ei ollu trikoista. Blogistani voi käydä kurkistaas :) Ite inhoon yli kaiken kaikkia musta ja tummansinisiä spidermaneja jne. ja se onkin tuottanu välillä ongelmia kun on vaateostoksilla ollut. Tai ei nyt ongelmia, mutta kiinnittänyt silmään, että tosi paljon jo ihan pienille on noita em. tarjolla!

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)