maanantai 7. kesäkuuta 2010

Ilman haaskoja soosseissa


Otsikko Emilin suusta ja suomennettuna ilman hanskoja shortseissa. :D
Jostain kumman syystä poika toteaa joka aamu t-paitaa päälle vedettäessä, että "ei ole haaskoja" (hanskoja) ja vaikka kuinka olen sanonut että ne on hihat niin ei se muista. Toinen toteamus heti aamutuimaan on että "laitetaan soossit" (shortsit). Pojat ei meillä kyllä enää sisällä tahdo suostua pukemaan muuta kuin shortsit, kun nyt on kesä ja äiti ei vaan tunnu sitä ymmärtävän. "Katso äiti kalenteria", on kuultu jokusen kerran. Eikä auta vaikka kuin yrittää kertoa, ettei se kalenteri mitään merkkaa vaan lämpömittari.
Kun kerran toukokuussa oli ne helteet ja pojat pääsi kesävaatteiden makuun, niin niistä ei sitten ennen syksyä varmasti päästä eroon. Sen verran sentään ettei ulos laiteta niitä soosseja, kun mittarissa on +12-15 astetta. Melkein joka päivä tuostakin asiasta saa vääntää, jos ei 10v:n tai 9v:n kanssa niin sitten 6v:n. "Vaikka on kesä, niin se ei tarkoita että on lämmin" taitaakin olla lempilausahduksiani viime viikolta. Huoh..Emiliin palataakseni kerrottakoon myös että poika on kakkaa vaille kuiva. Päivät mennään yhdellä vaipalla ja kaikki pissit poika tekee pottaan. Yön jäljiltäkin on ollut monesti kuiva vaippa.
Ottaisin vaipan kokonaan jo pois, mutta kun se kakka. Se on vaan ihan pakko vääntää sinne vaippaan. Heti kyllä ilmoitetaan, kun tuotos on saatu aikaan, mutta ei missään nimessä ennen sitä. Sekin tiedetään mihin se pitäisi tehdä, mutta kun "en halua" on se syy miksi ei. Ajattelinkin että teenkö nyt vaan niin, että nappaan aamusta bokserit jalkaan ja katson mitä tuumaa kun ne kakat tuleekin sitten sinne. Jos vaikka se potta alkaisi tuntua paremmalta vaihtoehdolta. ;)
Toisaalta olen erittäin tyytyväinen että poika haluaa jo tehdä pissit pottaan, kun sekin tuntui tuossa reilu kuukausi sitten mahdottomalta. Entiseen 5sekuntiin potalla ilman pissiä (joka oli sekin pojan mielestä liikaa istumista), tämä nykyinen tilanne on oikein hyvä.Kun se lämmin ja kunnon kesä taas tulee on ehkä helpompaa ja lämpimämpää juoksennella kotona pelkissä boksereissa. Meidän koti on niin vetoisa ja viileä lattiatasossa, että ilman sukkia pojilla on hetkessä ihan kylmät jalat näilläkin asteilla. Helteellä sitten onneksi saa jalatkin olla paljaana.

Iso pieni mies on myös taas erittäin vahvassa "minä itse" vaiheessa.
Vaatteet puetaan ja riisutaan itse, hampaat pitäisi pestä itse, hiukset harjaa ihan itse, jääkaapista otetaan jotain ihan itse, potan tyhjennyksen jälkeen pönttö vedetään ihan itse jne jne..
Ette arvaa mitkä itku/potkuraivarit siitä saa jos äiti vahingossakaan ehtii ensin! Ja yleensä se menee sitten niin, että tekee ne uudelleen ihan itse. Siitäkin huolimatta että äiti ehti tehdä jo.
Vaatteidenkin kanssa riitelee aikansa ja sitten äiti vasta saa auttaa. Kaikki muut pukeekin jo hyvin, mutta paita on hankala.Kaiken muun lisäksi meillä ei enää leikitä millään muilla leluilla, kuin niillä millä isoveljetkin. Isot legot on saanut seisoa laatikossa jo jonkin aikaa ja vain pienet kelpaa. Myös autoleikit on jääneet ainakin toistaiseksi, erilaiset ukkoleikit on tulleet kuvioihin (eli esim. lego-ukkelit, hämähäkkimies yms).
Yhdet mitkä tuntuu olevan pysyvät on kitara ja rummut. Kitaralla soitetaan edelleen joka päivä ja rumpuina toimii sohva sekä kapuloina ne autoradan pätkät. Äidille kiikutetaan sitten joku mikrofonin tapainen, johon tulee laulaa ja Emil soittaa. Eikä muuten auta sanoa ettei jaksaisi, niin pitkään saa kuunnella jankutusta ja joskus jopa kovaa huutamista että se on vaan tartuttava mikkiin. :D

Loppuun on muuten vaateasioissa vielä todettava, että ihan ykkösiksi soosseissa on nousseet nuo Kappahlin vauvaosaston collegepöksyt (80-86cm). Ne istuu hyvin hoikalle pojalle vyötäröltä, eikä tartte nauhoja nykiä kiristämistä varten. Ovat sitäpaitsi kivan näköiset polvishortsit. Suosittelen testaamaan.


21 kommenttia:

 1. Mä kans ostin sun vinkistä noita kappahlin housuja polvihousuiks. On ihan huippuja :)

  Ainakin mun tutut on saanut vaipan kanssa ohjeita, että kannattaa antaa tehdä kakat vaippaan jos lapsi niin haluaa. Ei saa pakottaa, jossain kohtaa ne sitten kuulemma haluaa tehdä sen pönttöön :)

  VastaaPoista
 2. Meidän tyttö on myös nyt "pissakuiva", ollut kaksi viikkoa, vaikka mietin jo, että haluaako ikinä oppia. Siitä halusta se vain oli meillä kiinni. Ilman vaippaa on sisällä ja ulkona, päiväunilla ja yöllä vaippa, ja kauppareissuilla. Kerran on kakannut pottaan, muuten osaa hyvin säästää kakkaa yövaippaan, eikä tee sitä nyt edes joka päivä, niin kuin ennen.

  Meilläkin on tuo ite-vaihe, kaikessa muussa paitsi pukemisessa, sen osaisi, mutta ei kiinnosta. Ja just tuo on meilläkin, että suututaan, jos minä erehdyn tekemään jotakin, minkä neiti haluaa ite tehä. Sanoo vihaisesti "minä teen etkä sinä". Ja laittaa esim. leivän takaisin kaappiin ja ottaa sitten itse sen sieltä :).

  VastaaPoista
 3. Onnittelut uudesta taidosta! Ja meillä on kanssa tuota mie-ite-tyyppiä näkyny :) Ihan hyvä tietysti, että on omatoiminen, mutta välillä voisi olla vähemmän (kaveri esim. lantraa ite mehukattimehun, eli ensin tiivistettä mukiin ja sitten vettä päälle, ja tietenkin salaa. Sitten vaan saa ihmetellä, että mitä tahnaa on lattialla kun joskus sitä tiivistettä saattaa mennä lattiallekin... ).

  Nuo ukkelileikit on meillä myös in. Onni ei iteasiassa ole koskaan erityisen paljon leikkiny autoilla vaan juurikin ukkeleilla ja eläimillä. Liekö nuo isot siskot vaikuttaneet asiaan?

  Hitsi noita KappAhl:n housuja pitäs varmaan kokeilla, Onnille varmaan riittäs sitten se 74/80. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Meillä käytetään kans näitä viime kesäsiä 80cm housuja sortseina.
  Ja rohkeasti vaan ottamaan se vaippa pois. Meillä ainaki jos kakka tulee kalsareihin tuottaa sen verta suuren harmin pienelle että oppinu sanomaan kakka tuleee.
  Taas on kyllää niin ihanan vihreää vaatetta päälä :)

  VastaaPoista
 5. Meillä poika oppi 4 kk sitten (2v8kk iässä) aivan kerrasta kuivaksi, kun vaan otin vaipan pois kotiviikolla. Yötkin meni siihen samaan. Mutta se kakka, vain muutaman kerran on tehnyt päiväkodissa, muuten aina kotona. Ja siellä pk:ssa siis ne harvatkin kerrat sitten pöksyyn :( Kotonakin saattaa joskus tulla vahingossa housuun, kun se kakka taitaa olla vaikeammin pidäteltävissä/tunnistettavissa kuin pissa, tai sitten sitä ei ole niin kiva lähteä potalle tekemään... :(

  Tsemppiä vaipattomuuden laajentamiseen ;)

  T. Minäkin haluan hakea HERKKUJA itse jääkaapista, ja vetää vessan, ja laittaa valot - mutta EN HALUA pukea enkä riisua itse, enkä oikein antaisi äidinkään sitä tehdä!

  VastaaPoista
 6. Tätä shortsi-asiaa on pakko kommentoida. Ostin pojalle kesällä hänen ollessaan reilu 1v H&M:n collegetyylisiä shortseja kahdet, kokoa 86-92. Hyvät silloin vaipan kanssa ja toimi ns. capripituisina. No siinä sitä ajatteli, että jos tämä kesä menee. On niillä menty - lähtee näköjään 4. kesä ;) Oisko olleet sittenkin reilut tai jotain, tai sopii kasvavalle kaverille vaan pirun hyvin. Nyt ne on sellaiset lyhyet shortsit pojan päällä ja käy kuulema just hyvin "pelihousuina" polkkareiden kanssa. Hintansa hankkineet ja tituleeraisin, että varsinainen löyty ostoksena.

  Tsemppistä teidän arkeen ja ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Hyvä kuulla että pottatouhuissa on toivoa! Meillä sälli mielellään käy potalle, eilenillallakin istui siinä pitkään kun luki samalla kirjaa (mitään sinne ei tullut...) mutta useimmiten istuu vaan vähän aikaa ja hyppii koko ajan johonkin ja edestakaisin tekee tätä samaa. Eli ehkä parin kk:n päästä voi jo tehdäkin pottaan jotain! =D

  Nuo vauvaosaston pöksyt on kyllä tosi kivannäköiset polvihousut! =)

  VastaaPoista
 8. Ihana Emil <3 Meillä oli sillon aikoinaan ilman vaippaa kotona, mutta kun tuli kakkahätä, niin tuli pyytämään vaipan. Jos sitä ei laittanut, niin aivan järjetön huuto ja sitten se kakkahätä meni pois. Eli vaippa laitettiin sitten aina kun tuli pyytämään.

  Luvattiin sitten uusi mieluinen auto kun kakkaa pottaan ja ei siinä hirveän montaa päivää mennyt, kun sinne uskaltautui. Siitä se lähti sujumaankin heti.

  -Jamina-

  VastaaPoista
 9. Teillä sentään tehdään pissat pottaan. Meillä ei toistaiseksi onnistu millään. Vaikka saisi pojan potalle istumaan, siellä voi olla vaikka puoli tuntia ilman, että pottaan mitään ilmestyy. Ja vaikka saataiskin pissahommat sujumaan, olisi täälläkin ongelmana kakka. Jostain syystä se nimittäin tehdään kesken päiväunien... hmmm.

  VastaaPoista
 10. Oi miten tutulta kuulostaa tuo itse,itse-homma! Meidän poika on melkein saman ikäinen kuin teidän Emil. Ja ihan samanlaista: hirveet raivarit, jos äiti vaikka vahingossa kiireessä avaa takin vetskarin kotiin tullessa. Kaikki pitäis saada tehdä uudestaan itse. En oikein tiedä, kuinka paljon tähän pitää mennä mukaan...

  Meillä tulee pottaan pissat ja kakat, päikkäritkin nukutaan ilman vaippaa, mutta meillä taas ongelma on, että poika ei suostu pissaamaan (saati kakkaamaaan) pottaan missään muualla kuin kotona. On kokeiltu oman potan ottamista mukaan, mutta ei auta. Olen hankkinut semmosen pöntön istuimen supistajankin, jota vois kantaa mukana, mutta hän ei suostu sen kanssa pissaamaan edes kotona. Puskapissaamiseenkaan ei suostu, vaikka on yritetty kotona harjoitella seisaallaan pissaamista (ei mielellään tee sitänkään). Hän pystyy pidättelemään uskomattomia aikoja, mutta ei ole kiva ajatus että toisella on tukala olo... :(
  Onko kellään vinkkejä tähän...?

  - Tiitiäinen

  VastaaPoista
 11. Meilläkin Frans käy jo monta kertaa päivässä pissillä potalla, mutta monesti tulee vielä vaippaan/housuunkin. Mutta kakka pitää saada tehdä vaippaan (ja siellä pöydän alla). Jos vaippa ei ole paikoillaan, poika hakee nopeasti vaipan ja pyytää laittamaan sen äkkiä paikoilleen ;)

  Maxilla oli sama juttu reipas vuosi sitten. Kärsivällisesti odoteltiin ja asia korjautui itsekseen.

  VastaaPoista
 12. Hienosti on mennyt pottaharjoittelut. Minä varmana antaisin tilanteen olla toistaiseksi noin, ja loppukesästä kokeilisin kokonaan ilman vaippaa.

  Samaa shortsisotaa on täälläkin. Lisäksi kun kuopukselle ei kelpaisi kun ne yhdet oranssit shortsit :)

  VastaaPoista
 13. Meillä toimi palkitseminen kakkahommelissa.
  Eli sanottiin että saa valita kaupasta jonkun mieleisensä lelun kun kakka tulee pönttöön.

  VastaaPoista
 14. Hei, minä päätin aloittaa juuri tänään pottakerhon Adéalle. Puistoilun jälkeen jätin ilman vaippaa ja pisuja saatiin siitä eteenpäin pottaan. Yllätys oli suuri kun jonkin ajan kuluttua aloin taas muistuttamaan potalla käynnistä ja neiti nousi juurikin potalta todeten kakka. Oli ihan itsenäisesti mennyt kakalle potalle. Hurraa minä huusin ja iloitsin. No joo hyvä alku ei lupaa vielä mitään. Että taitaa vielä olla edessä extra siivouksia.

  Meillä käytetään capreina 62-68cm verkkareita. Kirppurilta juuri ostin yhdet Tutan 68cm ja ne on kyllä niin mainiot! -Tiina

  VastaaPoista
 15. Meillä on vähän sama tilanne tuon pottailun kanssa. Kuivaa on muuten, mutta kakat aina välillä käydään jossain nurkan takana vääntämässä ilman ennakkoilmoitusta.

  Tsemppiä teidän kuivaksi opetteluun!

  VastaaPoista
 16. Kiva, että pottaharjoitukset sujuu. Meillä Emilia mielellään istuu potalla, mutta pissahädän tullessa nousee ylös ja pissaa viereen :o( No, ei kai niin vakavaa, kun ikää vasta 1 v 5 kk.

  Meillä Kasper pienenä halusi olla kaikki kesät ilman varpaita ;o) No, ei äiti suostunut, paljain varpain toki oltiin, mutta varpaat pidettiin visusti kiinni jaloissa

  VastaaPoista
 17. Kuulostaapa tutulta! Kaikki tehdään itse tai jos minä ehdin ensin niin otetaan takapakkia ja tehdään itse uudelleen. Voi olla vähän raivostuttavaa jos sattuu olemaan vaikka kiire :D

  Talossa ei myöskään ole paikkaa mistä meidän 2v ei saisi tavaroita. Jos on liian korkealla niin muista tavaroista voi kätevästi rakentaa vaikka kuinka suuren tornin :O Myös esim. jääaapin lasihyllyjä pitkin on aika kätevää kiivetä!

  Ja potta-asiaan, meillä ei potat kiinnosta eikä varsinkaa sinne kakkaaminen! Kakka pitää tulla vaippaan ja mennä jonnekkin vähän syrjään hoitamaan asia. Sitten kyllä heti pitää ilmoittaa mitä housuihin on tullut!

  VastaaPoista
 18. Kiitos kun jaoitte kokemuksia! :)

  Kiva(?) kuulla että muillakin samaa hommaa kakan kanssa.
  Ehkä ne tuosta tosiaan oppii, se kakka tuntuu vaan olevan jostain syystä mukavampi tehdä vaippaan.
  Toisaalta tiedänkin ettei hätää ole, Oliver oppi 2v8kk kuivaksi ja samalla tavalla väänsi ne kakat vaippaan tai alkkareihin ennen kun oppi potalle.

  Tsemppiä kaikille muillekin pottailijoille! :)

  VastaaPoista
 19. Kakka-asiaa pakko kommentoida, meidän yksi lapsi ei suostunut kakkaamaan pottaan, vaikka oli muuten hienosti pois vaipoista. Sitten ehdotin että menee pesuhuoneeseen ja laittaa oven kiinni, ottaa housut kokonaan pois ja kakkaa seisovaltaan pottaa. Toimi meillä ja aina osui, tosin reunoja hipoen ;) Sinne vaippaanhan kun kakataan seisovaltaan, niin varmaan tutumpaa oli noin. En muista milloin alkoi sitten kakata istuvalteen pönttöön, potaan ei koskaan.
  Tulipas kakkajuttua... Terv. Elly

  VastaaPoista
 20. Esikoinen lopetti aikanaan pottaan kakkaamisen, kun kuopus syntyi. Kun kakkahätä tuli, pyysi vaipan. Tätä jatkui ja jatkui ja kun ikää oli yli 3 vuotta, aloin istuttaa potalla vaippa jalassa (että tottuisi siihen istuvaltaan punnaamiseen). Ja sitten sovittiin, että ensin yrittää pottaan ja vasta sen jälkeen laitetaan vaippa. No, loppujen lopuksi vaippa jäi pois, kun kakkahätä iski papan luona, eikä vaippaa ollut mukana. Herkkiä asioita pienille ihmisille.

  VastaaPoista
 21. Meillä kans tulee kakat vielä yleensä monesti housuun. Ja tekee siis housuun ne, kun vaippaa ei kuitenkaan olla käytetty enää. (poika 3,5v jo) Pissat juoksee potalle ja jos sattuu hoksaamaan niin sen kakanki. Yleensä silloin, ku on kokonaan ilman housuja. Olen meinannu laittaa vielä sitä vaippaa sen kakan takia, mutta sama se on nyt ollu putsata tuolta housuistaki :/ Mut en usko, et tuo yhtään nopeuttaa siihen potalle kakkaamista, vaikka ne housuun tulee. Sitte kun lapsi on joka suhteessa valmis, niin sitte se loksahtaa kerralla. Niin minä uskon. -S-

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)