tiistai 17. joulukuuta 2013

Joululahjatoiveet

 
Sain tässä jo taannoin postaustoiveen lukijalta, että kertoisin meidän poikien joululahjatoiveet. No ihan ens alkuun täytyy sanoa että näin joulukuussa en ole yleensä kovin ahkera postaaja ylipäätään mistään ja täällä blogissa olisikin varmaan melko hiljaista ellei pyörisi tuo joulukalenteri päivittäin. ;)
Joulukalenteri on siitä helppo, että kuvat tulee minulle valmiina ja lisään vaan osaan tekstin alle. Joulukiireissä se ei siis kuormita tätä arkea liikaa, koska vaikka kaikessa kokonaisuudessani rakastan joulua, niin joka vuosi joulukuu on meillä se kiireisin kuukausi. (joulukalenteristani voit lukea lisää tietoa täältä)
 
Mutta jos mennään niihin poikien joululahjatoiveisiin, niin tässä niitä tulee. Nyt just alkaa olla ne vikat päivät tilata nettikaupoista joululahjat ja itsekin tässä vasta viimeisiä naputtelin meille tulemaan. En ole tänä vuonna ostanut livekaupoilta kuin yhden lahjan. Täältä "maalta" ei valitettavasti edes lähimmästä kaupungista tahdo saada kaikkia niitä mitä toiveista löytyy, varsinkaan jotain tiettyä legopakettia tuntuu olevan mahdoton löytää ja aika turhauttavaakin juosta monta kauppaa läpi. Lisäksi laskin juuri tuossa, että sain poikien lahjat n.150e halvemmalla kun tilasin ne nettikaupoista. Aika monissa oli jonkinlainen ale menossa ja toiset vaan taas oli ihan normaalihinnaltaan halvempia netissä.
 
 
 
Emilin toiveet on hyvin perinteisiä 6v:lle. Tärkeimpiä ja eniten odotettuja paketteja on tietenkin ne Legot. Ykköshittinä tänä jouluna tuntuu olevan Galaxy Squad-sarja. Supersankari-fanina listalta löytyy myös Super Heroes Playstation 3 peli. Kirjoista meillä on kaikki pojista aina pienenä tykänneet Tatun & Patun seikkailuista, joten tuo Kummat keksinnöt kautta aikojen on pojan omalla toivelistalla myöskin.
 

 
Oliver 9v. toivoo tänä vuonna enemmän muuta kuin Legoja, viime vuonna oli vielä hyvin Lego voittoinen lista. Tämän vuoden ykköstoiveet on lumipotkulauta ja Angry birds Star wars Ps3 peli. Muita listalta löytyviä ovat Jääkiekkopeli, Lego leikkikirja ja yksi Lego pakkaus.
 

 
Isoilla onkin sitten isot toiveet.. Toisaalta niitä toiveita ei olekaan sitten kun maksimissaan kolme per poika.
 
12v. (kohta 13v.) toivoo Ps3 peliä (josta edelleen käyn ajatustyötä sopiiko ikärajalla 16 peli hänelle, olen melko tarkka noissa asioissa..), uudet kuulokkeet ja tietokoneen.
Tietokonetta hän ei noista vielä saa ainakaan. Siis ei sillä etteikö se olisi oikein hyvä lahja, mutta se on meidän mielestä liian kallis toive. Meillä on tietty budjetti, jolla lapsille lahjat hankitaan ihan periaatteesta ja myös siitä yksinkertaisesta syystä ettei rahat vaan riitä. Olemme nyt sopineet, että poika "kerää/hankkii" itse noin puolet tietokoneen summasta ja vuoden päästä jouluna esitetään toiveet kummeille sekä mummoille joululahjasta (sekä me maksamme osan), että saadaan loppu summa kasaan. Näin tehtiin esiokoisenkin kanssa vuosi sitten. ;)
 
Esikoinen 14v. toivoo uutta Ps3 peliä ja uutta kännykkää. Hän saa nämä kaksi lahjaa. Kännykkään hän oli kerännyt itse kolmasosan ja loppusummaan osallistui joululahjarahana kummit, mummot ja me.
 
Noista pienten paketeista myöskin osan ostaa kummit ja mummot, meiltä vanhemmilta pojat saa yhden tai kaksi lahjaa per poika. Yhteensä isot pojat siis saa 2-3 lahjaa per poika ja pienet 5-6 lahjaa per poika. Meillä kummit ja mummot aina kysyy lahjatoiveet ja haluavat hankkia ne sen mukaan pojille. Minusta se on todella mukavaa, koska sitten niitä huteja ja harmituksia ei pääse tulemaan.
Aikuisille tulee sitten lahjoja, jos tulee. Yleensä aina sovimme, että mitään ei aikusten kesken osteta, mutta kyllä siellä joku paketti aina tuppaa jokaiselle olemaan. ;) Näihin omien poikien hankintoihin ja siihen päälle vielä kummilapset (5kpl) saa menemään ihan mukavan summan, vaikka kerran vuoteen sitä joulua juhlitaan ja antamisen ilo on itselle ainakin se suuri ilo. :)
 
Millainen käytäntö teillä on joululahjojen suhteen lapsille?
Onko siis jokin lahjamäärä/hintaraja? Entäs kummilapset, paljon on mielestänne tarpeeksi kummilapsen lahjaan?
Ostetaanko teillä aikuisillekin paketit?
 
 

19 kommenttia:

 1. Mun mies on sitä mieltä, että 1 lahja/lapsi riittää. Minusta taas vähän enemmän saa olla.;) käytännössä ostan 4-5 lahjaa/lapsi ja lisäksi kummeilta+isovanhemmilta tulee 1-4 lahjaa/lapsi. kummilasten (7kpl) lahja budjetti on 20-30€ lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä enempi kun yksi per lapsi minustakin pitää saada, mutta nää on niin mielipiteitä. :) Tietysti lahjan arvokin kertoo monta lahjaa lapsi saa (siis meillä), tästä on puhuttu lasten kanssa meillä.
   Meillä on yleensä kummilasten lahjabudjetti 20e per lapsi, tietysti jos olisin hyvä tuloinen, niin toki mielellään sitä enemmänkin laittaisi. ;)

   Poista
 2. Multa pääs itku kun tajusin ettei lapsille ole kuin 3 lahjaa per lapsi. Olikin tosi kiva kuulla ettei kaikilla muillakaan ole kymmeniä lahjoja tai kamalan kalliita lahjoja. Mukavaa Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata itkeä, lapset on yleensä varsin tyytyväisiä vähäänkin, kun lahjat on mieluisia. :)
   Mukavaa joulua sinullekin!

   Poista
 3. Meillä lapset saa ihan liikaa lahjoja, helposti 30 pakettia/lapsi. "Pahin" lahjojen ostelija on ehdottomasti miehen isä ja lisäksi paketteja tulee tädeiltä, kummeilta, mummuilta... Joulun pyhinä lapset eivät edes oikein tajua, mitä kaikkea ovat saaneet. Kohtuullista olisi saada vaikka 2 pakettia Legoja, joku muu toivelelu, puuhakirja/askartelujuttu ja vaatteita.

  Aikuisille ostetaan lahjoja vaihtelevasti. Miehen kanssa ei osteta toisillemme tai mun suvun aikuisille mitään, mutta anoppi ja miehen siskot ovat lahjottavien listalla.

  Kummilapsille (2 kpl) lahjan hinta on 25-50 euroa. Riippuu lompakon paksuudesta lahjontahetkellä ja lahjatoiveistasta toki myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sukulaiset on asia erikseen, jos mummot ja kummit haluaa ostella, niin ostakoot pois. ;D Kyllä sitä monesti lahjoja kertyy, jos lähisuku on suuri ja vaikka lapsilla useampi kummi.

   Sehän se lompakon paksuus.. Työelämässä tulee varmaan hiukan enemmän laitettua kummilasten lahjoihin, mutta varmasti moni kotiäiti/työtön minä lukien joutuu miettimään summaa tarkkaan. :)

   Poista
 4. meillä on 1 lapsi vajaa 3 vee ja hänen ainoat toiveet oli trimmeri(saa sen) ja kypärä,myöskin se tulee.Toiset isovanhemmat antoivat rahaa jolla ostin ihanan popin velour asun.Muille kyselijöille olen sanonut että vaatetta..sitäkin tosin tuppaa olemaan yli tarpeen, samoin kuin leluja:(pian joulun jälkeen on 3v synttärit joten taas on mietittävä toiveita.meillä lahjotaan sukulaisten lapset(3kpl) ja kummilapsi sekä muutamia aikuisia ja itse hankin muutamalle rakkaalle ihmiselle(ystävälle) myös jotain .en koskaan laske summaa mikä menee lahjoihin,ostan yleensä alesta jemmaan esim legopaketteja.myös minä olen hommannut 95% lahjoista tänä vuonna netistä.Kätevää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netti on tosiaan kätevä! :) Tuo olisi hyvä, että hankkisi lahjat pikkuhiljaa ja aina vuoden mittaan kun alesta löytää. Mutta meillä ainakin lapsilla on tietyt toiveet, jotka vakiintuu vasta joulukuun alussa, niin ei voi ostaa mitään etukäteen. Tietty aikuisille voisi. :)

   Poista
 5. Meillä on lapsia kuusi kipaletta ikähaarukalla 11v-4kk. Esikoinen saa kaksi toivettaan (muttei yhäkään sitä tietokonetta, samat syyt kuin teillä), tytöt 9v ja 7v yhdet omat toiveet ja ison yhteisen lego-toiveen. Poika 5v saa yhden toiveen, ison legopaketin ja ehkä pienen yllätyksen tai jotain yhteistä pojan 2v kanssa. Ja tämä 2v saa yhden toiveensa, kun ei ole muuta toivonutkaan, duplolaivan. 4-kuinen ei onneksi vielä osaa toivoa ;)

  Meidän 11v on aina osannut laatia pitkän ja kalliin listan ja saakin aina miettiä, mikä on oikeasti hyvä. Lumiscootti on toiveena, sen varmaankin saa, sillä se kannustaa ulkoiluun ja liikkumiseen. 9v lista on yleensä ollut lyhyt ja nyt painotetaan jo hieman isomman lapsen toiveisiin, Singstar-peli on se ykkönen. 7v listassa taas kaikki leluja, 5v hartain toive on lego-laiva ja vaikka kolme muutakin toivetta on, niin tuosta isosta paketista riittää leikkimistä kauan. 2v (tai ihan pian 3v) toivoo joka päivä jotain eri juttua :D Mutta yksi on ollut jo pitkään listalla, duplolaiva.

  Koetetaan yleensäkin hankkia jotain, mitä on jo, just legoja, brion junarataa, barbeja ja nythän on tuo Monster High.. Tänä vuonna tytöt toivovat yhteistä Lego Friends pakettia ja sen ehdottomasti saavat. Ovat aika kovia tappelemaan, niin äiti toivoo nyt harmoonista ja siskorakasta joululomaa :DDD -Piia

  Kummilapsia on kolme, 7v, 5v ja 6kk. Heidän lahjat maksoivat noin 20e/nenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa hyvältä tuo teidän lahjasuunnitelma. ;) Minusta on hyvä, että lapsille selviää myös rahan arvo ja ettei kaikkea noin vaan saa. Isot etenkin tosiaan osaa jo miettiä ne tärkeimmät ja varmasti ymmärtää myös sen että ihan joka toivetta ei voi saada.
   Yhteislahjat on kivoja, toivotaan teille tosiaan todella rauhallisen harmonisia yhteisleikkejä! ;)

   Poista
 6. Jos kerran olet tarkka ikäraja-asioissa, et tietenkään hanki 13-vuotiaallelle k-16-peliä! Vanhemmat, pitäkää pintanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toi oli kyllä aika hassusti ilmaistu. Eiköhän siihen ole jokin syy miksi toi ikäraja on tossa noin suurella että se tuostakin kollaasista pomppas heti silmille. Eihän kumpikaan poika voi saada noita pelejä, jos pidätte kiinni ikärajasta.

   Poista
  2. Hassusti? :D Niin no meillä on tapana ikärajan lisäksi ottaa selvää pelistä, nähdä millainen se oikeasti on. Se näiden äitivuosien kokemuksella on tullut todettua, että joissakin elokuvissa ja peleissä on täysin älyttömät ikärajoitukset. Toiset on k-12 elokuvat ei todellakaan sovi sen ikäiselle, kun toiset taas sopisi jopa 10 vuotiaille. Eli ei ne ikärajoitukset aina ole ihan järkeenkäypiä (joka näkyy myös eri maitten erilaisella ikärajoituksella peleissä sekä leffoissa). En koskaan luota täysin ikärajoihin, vaan käytän niissä maalaisjärkeä mukana. Lisäksi itse tiedän suunnilleen omille lapsille sopivat pelit ja leffat, että minkä tyyppinen käy ja miten lapsi reakoi. Vanhin on meillä erittäin kypsä (järkevä ja vastuuntuntoinen) ikäisekseen, kun taas 9v. on sellainen jonka peleissä ja elokuvissa tiedän olla tarkka. Ne vaikuttaa häneen selvästi.
   Sen verran luotan että jos elokuvassa tai pelissä on k-18, sellaista ei katsota/pelata kun vasta siinä iässä. Mutta minusta k-12 ja k-16 on hiukan harkinnanvaraista pelin/elokuvan tyylistä riippuen. Meillä ei ole vielä yhtään k-16 peliä tosin tähän mennessä (olen tyrmännyt tähän mennessä kaikki ehdotukset) ja nyt vahvasti näyttää että vanhin saa Batman pelinsä, mutta nuorempi jää vielä ilman. ;)

   Poista
  3. Ok. Asia ei ole itselle ajankohtainen, koska omat pojat ovat vasta 2 ja 4. Ensimmäinen ajatus vaan oli että jos on tarkka niin sitten noudattaa kirjaimellisesti ikärajaa. Ajattelin niinkin pitkälle että helpottaa sitten tulevaisuudessa "alkoholi- yms. politiikkaa", jos kaikista ikärajoista pidetään tiukasti kiinni. Mutta ehkä vähän hätäinen kommentti, kun en itse ole peleihin ja ikärajoihin yhtään tutustunut, pahoittelut!

   Poista
 7. Mulla on yksi 8v tyttö, jo viime vuonna ostin joululahjaksi ihan liikaa leluja, ajatuksella ettei leluja enää ikinä hänelle saa ostaa kun on jo koululainen. No, tänä vuonna sama juttu, edelleen leikkii ;). Olen ostanut ihan liikaa leluja. Kaksi isompaa pakettia pet shopeja, nukenrattaat (oli tosi hienot englannin amazonista!), nuken syöttötuolin, yhden pelin, hm lahjakortin, lasten hajuveden, yökkärin, kaksi jumpsuittia, varmaan semmonen 8-9 pakettia siis minulta. Siihen päälle isältään ja muilta sukulaisilta tulevat lahjat. tyttö on minun puolen suvussa ainut lapsi, isän puolelta on vain yksi serkku, joten lahjoja tulee myös minun tädeiltä, isän sisaruksilta, jne, vaikka ei juurikaan edes nähdä. Vähän hirvittää, että tänä jouluna tyttö saa yli 30 pakettia. Ja taas lupaan itselleni ensi vuonna hankkiani vähemmän lahjoja.

  Kummilapsia minulla on kaksi, molemmat saa noin 20-30e arvoiset lahjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mutta minusta on ymmärrettävää sekin, että jos lapsia on vähemmän, niin sitten heille helposti ostaa enemmän. :)

   Poista
 8. Joululahjoista: meillä on yksi 4,5 v poika ja vaikka piti pysyä vähässä lahjamäärässä niin iso lego city paloasema (hamstrattu monta vuotta sitten toys for us -50% legoalesta), ritari puku, hotwheels härpäke (sellanen parkkitalon kokoinen, auton väri vaihtuu jossain kohdassa, sittarin alesta), autonkuljetusrekka (metallinen, anttilan alesta), lentokone jota voi vetää narusta niin lähtee lentoon (disney plains), viiru ja pesosen joulu dvd (saa aamulla, kirpulta 2,5 uusi kääreissä), 1 uusi kirja ja 2 kirppiskirjaa.

  Kummeilta saa lahjoja, isovanhemmilta ja 2*täti&setä eli ihan liikaa kyllä tulee.
  Tosin vinkkasin osalle, että esim pyyhkeet ja lakana olisivat tarpeen.

  Meillä on kaksi kummipoikaa. Molemmat saavat n. 20-50 (yleensä alesta ostan eli meille maksaa max 20 mutta normaali arvo n. 40-50) euron lahjan.

  VastaaPoista
 9. Meillä ei ole varsinaisesti määrä- eikä hintarajaa poikien lahjoissa. Itse olen pitänyt linjauksena, että määrällisesti paketteja pitää olla yhtä monta sekä vastaavia (eli molemmille tasapuolisesti). Miehen linjaus mahdollisimman vähän ja oma "mitä enemmän sen parempi" -ajatus johtaa yleensä sellaiseen kohtuullisen maltilliseen määrään :) Eilen sain viimeiset paketit paketoitua ja niitä oli yhdeksän per poika meiltä (alkaen 3eur). Kumpikin saa lahjatoiveistaan kolme (lumipotkulauta, legosetti ja toisella eräs lelu, toisella eräs dvd-sarja). Loput on minun harkinnan mukaisesti mietittyjä, mikä voisi olla kivaa ja hyödyllistä (kirjoja, pelejä, dvd, muutama pieni legosetti ja muuta puuhaa). Meillä lahjat tulevat pääsääntöisesti meiltä vanhemmilta ja siksi pidän itse huolen, että toivelahjat tulee hankittua. Tänä vuonna ostin kaikki netin kautta, helppoa ja vaivatonta ja huomasin myös, että edullisempaakin. Toiveista jäi täyttämättä mm. Skylanders Swap Force (viime jouluna tuli Skylander Giants) ja käsipelikonsolit (meidän mielestä viime jouluna tullut Wii on vielä ihan riittävä).

  VastaaPoista
 10. Yksi lapsi 6v ja saa vanhemmilta kaksi legopakettia, oikeestaan vaan legoja toivonut, lautapelin, paidan, lasten tabletin. Lisäksi tulee paketit viideltä muulta eli kummilta/vanhemman sisarukselta/isovanhemmalta. Eli noin 10 pakettia (joltain saattaa siis tulla yhden sijasta kaksikin, joista toinen vaate/kirja tms.). Ihan sopiva määrä kun on mieluisia lahjoja!

  Aikuiset saavat muutamia paketteja eli keiden kanssa vietetään joulua, vaihdetaan aina jotkut lahjat. Esim. isovanhemmille ifolorin valokuvalahjat lapsen kuvilla ovat mieluisia ;)

  Kummilapsia kolme, kaikki alakouluikäisiä, lahjan arvo joskus kun oikea juttu osuus kohdalle, jopa 60 euroa. Yleensä 30 euroa.

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)