lauantai 4. heinäkuuta 2015

Ensiaskelkengät

 
 
Sain lukijalta toiveen tehdä juttua ensiaskelkengistä. Aihe joka on juuri nyt meillä ajankohtainen, kun Olivia otti ensiaskeleensa jo kuukausi sitten ja nyt neiti mennä viipottaa sisällä jo pelkästään kävellen (ikää tuli toissapäivänä 11kk, hui!). Ulkona kyllä konttailee vielä, mutta kävelee sielläkin jo pieniä pätkiä.
 
Meillä ensiaskelkenkiä alettiin käyttää jo keväällä ulkona, kun neiti oppi kävelemään tukea vasten. Suositushan onkin että ne ensimmäiset kengät ostettaisiin jo, kun lapsi oppii konttaamaan ja nousemaan tukea vasten seisomaan. Kaikista parasta tietenkin olisi, että lapsi kulkisi mahdollisimman paljon paljasjaloin, mutta sehän on selvä ettei se ole mahdollista ympäri vuoden. Nyt kesällä on ollut ihana antaa tuon pienen taapertajan kulkea paljain varpain sisällä, ulos me ollaan aina puettu kengät.

 
Itse en esikoisen lähtiessä kävelemään juurikaan hyvistä kengistä ymmärtänyt mitään. Marssittiin vaan kenkäkauppaan ja luotettiin myyjän sanaan, onneksi myyjä oli tuolloin ammattitaitoinen ja möi kaikin puolin hyvät nahkaiset ensiaskelkengät. Nuo kengät on muistona edelleen. :)
Nykyisin en uskaltaisi luottaa myyjään. On varmasti niitä asiaan perehtyneitä myyjiä, mutta hurjan paljon on myös niitä, jotka ei oikeasti tiedä millainen kenkä olisi pienelle hyvä. Kannattaa siis itsekin vähän perehtyä kenkä asiaan tarkemmin, ennen kauppaan lähtöä. Minä heräsin kenkäasioihin kakkosen ollessa pieni. Netistä luin monet artikkelit hyvistä kengistä ja siitä mistä hyvän kengän tunnistaa. Tuolloin eli jo reilut 10v. sitten hyvät kengät oli pientä nilkkaa tukevat, mutta taipuisat päkiän kohdalta. Kengän piti olla kiertojäykkä ja mieluiten nahkaa.
Mitäs sitten nykyisin suositellaan?
 
No nykyisin suositellaan mahdollisimman taipuisia ja ohutpohjaisia sekä hengittäviä kenkiä. Kengän ei tarvitse olla tukeva terveille jaloille, vaan on parempi jos jalka pääsee liikkumaan luonnostaan, kuten ilman kenkiäkin kävellessä. Kengän ei tarvitse olla edes kiertojäykkä, vaan se saa todellakin taipua, kenkä ei saa rajoittaa jalan luontaista kierrettä. Kengän pohjan olisi hyvä olla tasainen ja symmetrinen. Varpailla pitää olla tilaa liikkua ja kantapääpäässä ei saa olla kantakorkoa. Jotta kengän saa jämäkästi jalkaan olisi nauhakiinnitys paras, mutta myös hyvä tarrakiinnitys toimii mainiosti.
 
 
 
Kuinka sitten valita oikea koko?
Lapsi ei osaa kertoa puristaako kenkä, ihan pikkuiset ei tietysti osaa edes puhua, mutta hiukan isommatkaan ei osaa sanoa varmuudella onko kenkä sopiva. Lapsen jalan hermosto nimittäin kehittyy 16 ikävuoteen saakka!
Ei myöskään kannata laittaa kenkiä lapsen jalkaan ja kokeilla kantapään takaa tai edestä kengän päältä paljonko kenkään jää tilaa. Lapsi saattaa esim. kipristellä varpaita sovitellessa.
Kaikista parasta on jo kotona piirtää lapsen seisoessa paperin päällä jalan ääriviivat ja lisätä siihen kasvu/käyntivaraa n.1,5-2cm (talvikenkään villasukkavara, kesäkenkiin riittää vähempi). Sitten vaan leikkaat muotin irti ja kuljetat käsilaukussa mukana. :)
 
Kannattaa myös muistaa että lapsen jalka kasvaa hurjaa vauhtia, joten uusi muotti kannattaa piirtää noin joka toinen kuukausi 1-2-vuotiailla ja isommillakin joka kolmas kuukausi. Esimerkiksi Olivialla oli nyt reiluun kuukauteen kasvanut jalka 1cm.

 
Olivialta löytyy jo useampi pari kenkiä ja tossuja. Tykkään siitä että lapsi ei kulje joka päivä samoilla kengillä, vaan joka keliin ja tarkoitukseen on omansa. Jalatkin tykkää että kenkiä vaihdellaan.
 
Nahka- ja kangastossut on pienillä tosi mainiot ihan ulkoiluun (riippuen tietenkin vähän maastosta missä ulkoillaan) tai ainakin kauppareissuille. Ne on ainakin taipuisat, vähän kuin olisi ilman kenkiä. :)
Meiltä löytyy mummon ostamat valkoiset nahkatossut ja itse hankkimani Conversen kangastossut. Suurimmaksi osaksi meillä on kuitenkin käytetty Eccon nahkaisia ensiaskelkenkiä, joissa on nauhojen lisäksi sivuilla vetoketjut. On muuten todella kätevät, kun nauhoja ei tarvitse ihan joka kerta erikseen sitoa! Eccot oli hyvä alelöytö kevättalvella Prismasta (20e).
 
Kesäkenkinä on toimineet siskoni Virosta tuliaisiksi tuodut valkoiset sandaalit ja pinkit kangaskengät. Kaikissa kengissä koko 19-20. Syksyyn neiti tarvitsee ainakin koon 20 tai 21, noista kengistä 19 kokoiset nimittäin on juuri sopivat ja kasvuvaraa ei juurikaan enää ole.
Ihanat vaalean mintun sävyiset rusettitennarit tilasin H&M:n nettikaupasta, ne on kokoa 20/21. Niihin jää nyt n.1,8cm tyhjää, joten ovat juuri hyvät varmasti loppukesään ja alkusyksyyn.

 
Kenkiä ostaessa kannattaa myös muistaa, että välttämättä kalliimmat merkkikengät ei ole ne hyvät kengät. Hyviä ja huonoja kenkiä löytyy niin merkkikengistä, kuin edullisimmista malleista. Myös edulliset kengät voi olla hyvät. Kannattaa siis tutkia ja väännellä kenkiä ostotilanteessa.
Tärkeää on myös muistaa se ettei lapsi kulje liian pienissä kengissä, eli muistakaa tarkastaa jalan kasvu säännöllisesti!
 
Toivottavasti tästä oli apua ja vinkkiä kenkäkaupoille lähtiessä. :)
Käykää myös lukemassa nämä jutut kenkien valinnasta;
Toinen löytyy Lähiömutsin blogista ja toinen Brandstore nettikaupan sivulta.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)