maanantai 31. elokuuta 2015

Ihana yksivuotias!



On pitänyt sen miljoona kertaa kirjoitella teille kuulumisia meidän 1-vuotiaasta, mutta nämä päivät on vaan juosseet johonkin ja tunteja ei tunnu olevan päivässä riittävästi.. Tällä hetkellä perheen suurin työllistäjä onkin tämä pieni neiti, joka on oikeassa termiitti iässä! Välillä tuntuu että vaikka silmiä ja käsiä on perheessä peräti 12 kappaletta, niin nekään ei riitä. ;D

Oliviahan lähti kävelemään jo heti 10kk tullessa täyteen. Viimeinen kuukausi on menty lähes kokoajan juosten ja kiipeillen. Tämä neiti rakastaa ulkoilua ja monesti itku pääsee kun tullaan sisälle, vaikka siellä ulkona oltaisiin oltu jo pari tuntia. Ylipäätään kaikenlainen vauhti tuntuu kiehtovan, kiikkuminen on parasta ja samoin isin kanssa tehdyt pyöräretket pyörän istuimessa istuen.


Poikien aloitettua koulun ja isin loman loputtua olemmekin ulkoilleet ahkerasti. Aloitimme myös perhekerhossa käymisen, joka ainakin ekan kerran jälkeen vaikuttaa oikein mukavalta jutulta. Nyt kun päiväunia on päivässä yhdet (tai välillä kahdet), on tuo liikkuminen helpottunut muutenkin, kun ei tarvitse miettiä niin paljon miten ne unet sattuu. Tällä hetkellä Olivia herää aamulla noin klo.9-9-30. Nukkuu päiväunet klo.14-15.30 ja käy illalla yöunille n. klo.21.30-22.00. Joinakin päivinä heräilee aamusta jo hiukan aiemmin ja silloin päiväunet aikaistuu ja illalla tarvitaan vielä pienet n.30min. tirsat ennen yöunia. Meille rytmi istuu hyvin arkeen, koska aamuisin saan nukkua Olivian kanssa miehen noustessa koululaisten kanssa ja illalla taas Olivia jaksaa valvoa siihen saakka kunnes pojatkin menee nukkumaan.


Olivia nukahtaa edelleen rinnalle päiväunille ja yöunille. Helppo tapa saada tuo tutiton tyttö taltutettua, kun muuten ei meinaa vauhti pysähtyä millään. Päiväunet nukkuu rattaissa ja yöunien ekan pätkän omassa sängyssään. Yöksi nostan sitten viereeni, kun edelleen imetän öisinkin ainakin kerran. Tapa josta ensin meinasin luopua, mutta sitten päätin että miksi luopuisin, koska tuo rauhoittaa meidän yöt tulevien hampaidenkin takia hyvin (kun sitä tuttiakaan ei ole käytössä). Iso syy on myös se että toivon imetyksen jatkuvan vielä ainakin talveen saakka ja yöimetys selvästi pitää maidon nousua yllä parhaiten. Poikien imetysaikana nimittäin maidon nousu alkoi hiipumaan siihen kun yöimetykset loppui (eli n.8-11kk iässä). Olivialle on meidän lapsista selvästi ollut tärkein tämä tisuttelu, hän haluaa päivälläkin muutaman kerran ainakin käydä rinnalla. Pojat taas kaikki oli noin vuoden iässä omatoimisesti lopetellut koko touhun, joten haluan nyt mennä niin pitkälle imettäen kun luontevalta tuntuu.

Olivia juo myös ihan tavan maitoakin. Päivisin nokkamukista ruuan kanssa ja jos minä olen vaikka useamman tunnin poissa, niin tuttipullosta kelpaa hyvin rasvaton maito. Ruassa on siirrytty osittain samaan ruokaan muun perheen kanssa, mutta välillä saa myös purkkiruokaa. Riippuen vähän mitä meillä on ruokana tai ollaanko liikenteessä. Jugurtit on herkkua ja kaurapuurosta tykkää myös. Sanotaanko nyt näin, että hyvä syömään kaikkea. Itse syöminen ei neitiä vielä tunnu kiinnostavan muuta kun sormilla, mutta lusikoiden ei.


Leikeistä parhaita on juuri nyt kaikki "pois & takasin" leikit eli tyhjennetään lelulaatikoita (ja keittiön laatikoita silloin kun kerkee) ja laitetaan kaikki takaisin laatikkoon. Yleensä tuppaa vaan se leikki loppumaan siihen, että ne tavarat jää lattialle. ;) Omat lelut kiinnostaa melko vähän, enemmän kaikki muu touhuaminen ja tutkiminen. Nukkeja Olivia osaa pitää hyvänä ja antaa suukon.

Kirjoja neiti tykkää katsella ja osoittelee kuvia sormella. Se ihan ensimmäinen oikea sanakin tuli tässä muutama viikko sitten ja se on "kukka". :D Kirjoista ja kaikkialta muualtakin Olivia osoittaa kukkia ja toteaa terhakkaasti "kukka!". Muutenkin sanojen tavuja tulee jo useampi. Esim. pallo on "pa", kiinni on "kii", äiti on "äi" ja kiikku on "kiikaa".


Omaa tahtoa neidiltä tuntuu löytyvän myöskin. Jos tavarat ei tottele haluamallaan tavalla tai joku erehtyy nostamaan neidin pois kielletystä puuhasta, heittäytyy tyttö tramaattisesti huutamaan pitkälleen lattialle. Heh.
Näyttäisi olevan vahvempi/tempperamenttisempi luonne, kuin isoveljillänsä tässä iässä oli. Voinee johtua siitä että on tyttö, ehkä me naiset yleensä ollaan vähän ailahtelevaisempia? ;)

On muuten jotenkin tosi ihanaa juuri nyt, kaikesta kiireestä huolimatta, olla kotona kahdestaan puolet päivistä Olivian kanssa. Saa antaa pienelle kaiken huomion hetkenaikaa, ennen kun loput perheestä saapuu ripotellen kotiin. En sano että elämä olisi täydellistä, väsymystä on, kuten yleensä pienen lapsen ja suurperheen kanssa tuppaa itse kullakin olemaan. Oma selkä on oireillut viime keväästä saakka enemmän ja on nyt pahimmillaan. Välillä on tuskallista nostella neitiä ja lattialla en pysty istumaan monesti ollenkaan. Nyt jos koskaan olisi aika taas lisätä liikuntaa (tai aloittaa se), jotta selkä pysyisi edes hiukan kunnossa ja kivuttomana ja painoakin olisi hyvä saada taas alaspäin. Intoa odotellessa. ;)

1-vuotis neuvolassa jo käytiin heti seuraavana päivänä virallisesta synttäripäivästä.
Olivian 1v. mitat ovat 10.330kg ja 81cm. :)
(On muuten isompi kun kukaan meidän pojista oli 1v.)





19 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoista on saada seurata blogia, jonka kirjoittajalla on lapsia niin monessa eri iässä. Itsellä kun on klassisesti aika tilastoikäero lapsilla ja heitä on "vain" kaksi.

    Haluaisin kysyä paria itseä kiinnostavaa asiaa:

    -onko pikkulapsiaika varusteineen tai omine tapoineen muuttunut eri lasten kohdalla?
    -millaista on kun on yksi tosi pieni lapsi ja myös tosi isoja lapsia? Tuntuuko kaukaiselta ajatella, että menee vielä monta vuotta kunnes nuorin menee kouluun jne, eli "miten jaksaa vielä monta intensiivistä vuotta", vai tuntuuko aika pikemminkin vierivän liiankin lujaa?
    -huomaatko, että olisit erilainen äiti eri lapsillesi, kuoriutuuko äidistä ikäänkui eri piirteet esille eri lasten kanssa?

    Paljon onnea yksivuotiaalle.

    -Nupsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nupsu onnitteluista ja kysymyksistäsi! :)
      Lupaan tarttua jollakin tavalla aiheeseen heti kun saan muut luvatut blogijutut alta pois.

      Poista
  2. Ihanan touhukas 1-vuotias! Todella suloinen ja taitava neiti, vaikka varmaan aika moneen paikkaan ehtii joo ja vahtimaan saisi olla koko ajan.
    Niin erilaisia lapset ovat, meidän 1v 3vkoa oleva neiti kävelee tuen kanssa mutta muuten konttaa. Omaa tahtoa rupeaa olemaan. Kiinteä ruoka maistuu suht huonosti, marjoja söisi kyllä vaikka kuinka paljon. Imetyskertoja kertyy vuorokaudessa vielä paljon. Isommat sisarukset ovat neidin mielestä pop. Mitat 72,5cm ja 9,5kg.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mikä ihana pikkuneiti teillä. :) Niin ne tosiaan on vaan erilaisia nuo lapset, kaikki kehittyy omassa tahdissaan. :)
      Meilläkin imetyskertoja tulee päivässä vielä paljon, mutta sehän on vaan ihanaa läheisyyttä. Pitää nauttia näistä pienistä niin kauan kun vaan voi. <3

      Poista
  3. Ihana 1v , onnea :)
    Nupsu tuolla ylempänä olikin esittänyt postaustoivetta. Hyviä kysymyksiä :) olisin myös kiinnostunut saamaan niihin vastauksia , jos eivät ole liian henkilökohtaisia asioita.
    Minulla tytöt 7v ja 10v ja iltatähdestä haaveiltu tovi. Nyt kun toivottu raskaus ei ole alkanut, tulee mietittyä , onko ikäero jo "liian suuri" ja tuleeko mahdollisesta pikkukolmosesta "yksinäinen". Olen kyllä sitä mieltä että ikäeroa enemmän vaakakupissa painaa perheen sisäiset kemiat ja suhteet.
    Pohdittavaa tällaisella pohtijalla riittää :D
    Ja vielä asiasta toiseen, onko huutikseen tulossa myyntiin talvikampetta? Toppahousuja kokoa 128cm tai 134 cm kaipailen.. :) tai goretex kenkiä koko 33 :)
    Mukavaa päivää sinulle!
    T.Sanniska

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanniska!
      Tosiaan koitan laittaa juttua aiheesta jossain vaiheessa, kun saan nämä muut sovitut blogijutut alta pois. :)
      Huutista päivitän ensi viikolla. ;)

      Poista
  4. Onnea Olivialle! Mä en voi uskoa, että vuosi meni jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos titti! Sanos muuta, mihin se vuosi hurahti! :)

      Poista
  5. Hei kaikille ja kiitos kommenteista! ♥ Palaan jokaiselle erikseen vielä heti kun ehdin, mutta nyt kiitän Nupsua ja Sanniskaa postaustoiveesta. Tottakai vastailen niihin teille, teen oman postauksen (lupaan!, vaikka oonkin hidas. ;)).

    Sanniska; huutikseen on tulossa myyntiin jotain toppaa 134cm ja ehkä kenkiäkin, mutta ne taitaa olla 34 koossa. En muista tarkkaan, kun en ole kerennyt talvikamppeita läpi käymään. Huh, pitäisi ehtiä. Viikko meni minulla sairastellessa, joten kaikki on jäänyt..

    VastaaPoista
  6. Voisin minäkin esittää postaustoiveen, nimittäin 1 vuotiaan ruokailusta. Meillä annoskoot siis todella pienet, ei oikein mikään tunnu maistuvan tosi hyvin. Paitsi ne marjat. Puuroa menee hyvässä lykyssä 0,5dl kauraryyneistä tehty annos, mutta useimmiten jää jäljelle. Makaroneja neiti syö tyylin 10kpl ja on sen jälkeen sitä mieltä että ruokailun voi lopettaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekin toive siis postauslistalle. :) En tosin tiedä onko minusta apua, Olivia syö mitä vaan ja lähes aina kaikki mitä tarjotaan. :D

      Poista
  7. Heippa, aiheesta toiseen ...mitkä on teidän Me&i ostokset? Teillä muistaakseni niitä on aina ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Niin on aina ollut Me&I vaatteita meillä. Nyt ei mallisto sytyttänyt ja ehkä sekin vaikuttaa että meillä ei pojat enää niitä juuri halua ja Olivialla tykkään tyttömäisemmistä väreistä sekä malleista. ;)
      Housuja voisin kyllä parit hankkia ja nyt tulevat perjantain uutuudet on ihania eli kyllä varmaan tilaus lähtee kuitenkin. Sen voisin sitten esitellä. :)

      Poista
  8. Paljon onnea yksivuotispäivien johdosta!

    Viime syksynä ihastelin teidän vauva-arkea kuvien kautta, toivoen että saisin vielä uudelleen kokea saman.
    Tänä kesänä minulla on pieni tuhisija kainalossa. Äidin onnea!
    Elämä pysähtyy välillä tähän hetkeen. Saan seurata kuinka vastasyntynyt oppii päivä päivältä uusia asioita.
    Meidän neiti sai "taas" uuden pikkuveljen. Pikkuveljen joka säilyy siskon mielessä "pienenä" läpi elämän, toisin kuin muut veljet joiden kanssa on kasvettu koululaiseksi.
    Edellinen kuopus on vieläkin ihmeissään vauvasta, näkee että on hienoa kun saa olla isoveli!
    Meidän vauvalla on teini-iässä monta paikkaa kyläillä, kun isommat lapsemme ovat jo omillaan, jos vanhempien seura käy tylsäksi. :)

    Löysin tämän blogin jonkun edellisen lapsen kanssa, jolla oli tapana herätä keskiyöllä tunniksi itkeskelemään. On mukava seurata blogiasi!(Kiitos kun jaksat kirjoittaa!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten ihana kommentti ja kaunis kiitos sanoistasi! <3
      Kuullostaa niin omilta nuo ajatuksesi. Ihanaa että teillekin pieni tuhisija suotiin, ONNEA!
      Oikein kauniita vauvan tuoksuisia päiviä sinulle ja koko perheelle! :)

      Poista
  9. Ulkona oltu JO pati tuntia. Meillä ulkoiltiin varmaan 4-10 tuntia, kesällä vain käytiin syömässä ja nukkumassa sisällä. En tajua mikä nykyajan kotiäitejä riivaa, kun ulkona köydään vaan kääntymässä. Itse asuimme vielä korvessa silloin kun lapsi oli alle kolme ja autolla ajettiin leikkipuistoon ainakin kerran päivässä. Nytkin vaikka asutaan kerrostalossa kaupungissa ulkoillaan satoi tai paistoi, vaikka oihalle ei vaan voi mennä, eli lähdettävä ulos.

    Herrantertuilla on miljoonat vedenpitävät asut, muttei ulkoilla jos tulee muutama sadepisara tai on pakkasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuiko paha päivä? :D Ymmärrän toki että ulkoilu voi joillekin olla intohimo, mutta että pitää blogiin tulla purkamaan mieltään jostain kumman syystä ja syyttä suotta on jossain mennyt pieleen..

      Ensinnäkin. Meillä ulkoillaan kyllä ihan sade ja pakkas säälläkin ja tosiaan ne vedenpitävät ulkovaatteet on käytössä ja nimenomaan käyttöön tarkoitettu. Kuravaatteita ei täästä syystä edes omisteta, enkä lapsille osta, koska ne vedenpitävät ulkovaatteet on sitä varten ostettu.

      Se on kyllä kiva että teillä ulkoillaan noin paljon, mutta toisalta kukin tavallaan. Minusta ulkoiluun riittää parikin tuntia päivässä, minusta ulkona ei tarvitse olla lähes koko päivää. Joo ulkoilma tekee kyllä hyvää, mutta rajansa kaikella. Kyllä parin tunnin ulkoilu päivässä on ihan riittävä ja tervellinen tapa elää. Sitä paitsi jos joku ei tykkää ulkoilla koko päivää, niin keneltä se on pois? En minäkään päivittele miksi sinä haluat suurinpiirtein asua siellä ulkona. ;)
      Jos me ulkoiltaisiin noin paljon kuin te, niin kaikki kotihommat jäisi kyllä tekemättä. Kyllä kotonakin pitää esim. pestä päivittäin pyykkiä, tehdä ruokaa, siivoilla, koululaisten tehdä läksyt (ne on myös tarkastettava) ja levätä. Sitten päälle harrastukset, satunnaiset vieraat jne. Teillä varmaan asiat on toisin ja ehkä et pidä näitä muita asioita tärkeinä?
      Meillä ulkoillaan pääsääntöisesti kahdesti päivässä.

      MUTTA kuten sanoin kukin tavallaan, jokaisella on omat intohimonsa ja tärkeysjärjestyksensä elämässä. Kannattaa kuitenkin ajatella asiaa aina maalaisjärjellä ja myös muiden ihmisten näkökulmasta ennen kun tulee päivittelemään ja osoittamaan syyttävällä sormella!

      Poista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)