torstai 18. syyskuuta 2014

Nöpötti 1kk (mitä pienelle kuuluu)

 
 
Nöpötti tai nöpsis, rinsessa tai tissitiina, väliin sitten nakutti. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Se oikea vielä puuttuu, mutta korjaus siihen asiaan saadaan tulevana sunnuntaina. Luulin ihan oikeasti, että tytön nimi olisi maailman helpoin valinta neljän pojan jälkeen. Ei ole. Miehelle on, se jo alku kesästä löysi mieluisan nimen vauvalle ja nimenomaan tytölle ja muisti sitten harva se päivä ehdottaa minullekin tuota valintaansa. En oikein ottanut kuuleviin korviini, kehotin vaan miettimään nimiä pojalle, koska elin niin vahvasti siinä uskossa että poika meille syntyy. Sitten kun tyttö syntyikin, niin mies sanoi että nimihän meillä on jo valmiina. ;)
 
Olen nyt siis jo 6vkoa pyöritellyt nimiä mielessäni ja selaillut netistä vaihtoehtoja. Yhtään kauniimpaa nimeä ei ole tullut vastaan kun se miehen toivoma. Näin ollen taitaa käydä niin, että tyttö saa isin keksimän nimen, johon äitikin lopulta rakastui. Vaikka poikia olenkin kiusannut, että tytön nimeksi tulee tuo eniten "työnimenä" kulkeva nöpötti. ;)

 
Ensimmäinen kuukausi on siis jo mennyt, itseasiassa neidillä on nyt ikää jo reilut 6vkoa.
Tuntuu toisaalta että niin vähän, mutta toisaalta taas tuntuu että pieni on kasvanut hurjasti. Pari viikkoa sitten saimme ensimmäiset oikeat hymyt ja nyt niitä saakin ihastella monta kertaa päivässä. Muutama päivä sitten pieni alkoi jo "jutella". Kun hänelle hänelle haastelee ja hymyilee, niin saa yleensä aina hymyjen perään niitä ihania "kurkkuääniä" ja kieli pyörii suussa siihen malliin, että yritys on kova saada tuotettua juttua enemmänkin.
 
 
Jännä miten pienestä sitä persoonallisuuttakin alkaa huomata. Nöpötti on varsin tyytyväinen ja rauhallinen tapaus. Ainakin niin pitkään kun tissiä saa suht nopsaan jos nälkä yllättää ja kun auton turvakaukalossa ei vaan tartte olla liian kauaa. Tissillä neiti viihtyy ihan kiitettävän paljon, yleensä tisutellaan noin 30-45min. kerrallaan. Eli siinä hän tykkää nautiskella tai ottaa tissitirsoja. Tutti ei kelpaa, se aiheuttaa oksennusrefleksin. Toisaalta harmittaa ja mietin että pitäisikö kuitenkin vielä yrittää tuttia tarjota vai luovutanko kokonaan. Näin kolmen tuttilapsen ja yhden tutittoman jälkeen voin sanoa, että parempi vaihtoehto olisi se että se tutti kelpaisi. Se kuitenkin helpottaa tilanteissa, kun se tissi ei ole heti suussa vauvan itkiessä ja nukahtamistilanteissa. Siitä pääsee kyllä helposti sitten eroon kun aika on sopiva.
 
 
Automatkailu on nimittäin aika kamalaa muulloin kun silloin kun tyttö nukkuu ja tyttö nukkuu kaukalossa vaan tasan sen verran kun auto liikkuu ja silloinkin vain 20min. max. En tiedä miksi, mutta se vihaa kaukaloa, jos hereillä siihen hänet laittaa, niin aika äkkiä alkaa itku. Niin ja sitten kun se tutti ei kelpaa, niin matkat ei aina oo kovin mukavia, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. ;)
Vaunulenkkejä on tehty vaihtelevalla nukkumisella, yleensä ne sujuu hyvin, kunhan vaan tankataan hyvin ennen lähtöä.

 
Yöt Nöpsy nukkuu hyvin. Syö öisin n.2-3 kertaa ja muuten nukkuu. Päivisin unia vedellään vaihtelevasti. Joku päivä mennään vaan monilla tissitirsoilla koko päivä ja toisena päivänä sitten saatetaan ottaa parin tunnin unipätkiä muutamat omassa pinnasängyssä. Paras paikka päiväunille on tissi tai kakkosena isin masun päällä.
 
Masuvaivoja ei ole. Tai ei enää, niitä oli kun annoin öljypohjaisia d-vitamiinitippoja. Ne oli pakko lopettaa, koska aina kun annoin niin jo yksi tippa sai selvästi masukipuja aikaan niin paljon, että nukkumisesta ei meinannut tulla mitään ja itkuja oli paljon enemmän. Nyt testissä onkin vesipohjaiset Jekovit tipat ja ne ei näyttäisi käyvän mahaan. Ollaan saatu myös vaivaksi silmätulehdus, joka ei meinaa talttua millään.
 
Eli hyvää meille kuuluu, jos ei lasketa sitä, että en ehdi tehdä mitään tai siltä se ainakin tuntuu. Välillä päivät hurahtaa iltaan ja tuntuu kuin olisin istunut koko päivän sohvalla imettämässä tai muuten hoitamassa vauvaa. Silti kaikki kyllä tuntuu hoituvan, pyykki peseytyy ja koti on suht kunnossa. Kai minä siis kuitenkin ehdin? selviydyn tästä suurperheen arjesta aika hyvin. En yksin vaan takana on mahtava mies ja ihanat pojat, jotka auttaa äitiä joka käänteessä. :)
 
Niin ja kuvitelkaa miten hurjasti tuo pieni kasvaa, viikko sitten 5vkon neuvolassa mitat oli jo 4820g ja 57,5cm. Reiluun kuukauteen siis kilo painoa ja 5cm pituutta, hurjaa!
 
 
-Mia-

20 kommenttia:

 1. Voih, ihana nöpsis <3 Tuo kuva missä nukkuu isänsä rinnalla, aivan liikuttava <3 Äkkiä ne kasvaa, nautihhan nyt pienestä tuhisijasta!!

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana teksti ja kuvat! <3 Tämä ei helpota kyllä nyt yhtään 4 lapsen kuumeeseen ;) Kaikkea hyvää teidän perheelle! Ps. Olisi mukava kuulla suurperheen arjesta ja vinkeistä. Elämästä muutenkin monilapsisessa perheessä. :) -J-

  VastaaPoista
 3. Niin söpönen! Ja kyllä huomaa yhdennäköisyyden isoveljiin jo nyt :)

  VastaaPoista
 4. Voi, kuinka prinsessa on kasvanut. Meillä ollut kanssa sama juttu jokaisen kolmen kohdalla eli tutti ei ole kelvannut. Monesti kanssa huokailin kun vauvana piti se tissi aina kaivaa suuhun lohduksi myös. Tutti olisi helpompi. Mutta eihän sitä voi väkisin opettaa. Mulla kävi myös kaikkien kolmen kohdalla niin etteivät he lopuksi oikein pullostakaan halunneet/osanneet imeä vaan tissi vai kelpasi. Sulla on niin kokemusta jo suurperheestä että osaat homman. Tosilla se ei onnistu - siksi kaikki ei varmasti suurperhettä haluakkaan. Totta on että koko perheen on osallistuttava - miehen panos on korvaamaton, jos halutaan että perhe toimii. Meilläkin tytön nimen valitsi mies! Raskausaikana ehdotin hänelle yhtä nimeä, että olisiko kiva (mielessä pyöri monta muutakin ihanaa nimeä). Mies totesi että onhan se kiva mutta me kanssa odotettiin meille kolmatta poikaa ja vain hassuteltiin tytön nimellä. Kun tulija olikin sitten tyttö mies sanoi kanssa heti, että kiva kun nimi valmiina. Olin vähän että äläs nyt vielä, minähän vasta rupean tosissani tyttöjen nimiä miettimään mutta totesin että se eka nimivaihtoehto oli sittenkin paras ja sen tyttö sai. Ihania ristiäisiä teille!

  VastaaPoista
 5. Suloinen <3
  Meillä esikoisella oli sitkeä silmätulehdus, syyksi paljastui tukossa oleva kyynelkanava. Aukeni itsekseen jossain vaiheessa, mutta kurjaa oli se ainainen silmätippojen kanssa pelaaminen. Silloin (20 vuotta sitten!) lääkäri sanoi että aika yleinen vauvojen vaiva ja yleensä sille ei edes tehdä mitään.

  VastaaPoista
 6. No ihana on. Voi sentään.

  VastaaPoista
 7. Voi Nöpötti miten ihana!
  Apua, mulle tulee vauvakuume...

  VastaaPoista
 8. Oi miten ihana nöpönen! Meidän prinsessa on jo kohta 1,5v ja koko perheen lellikki. Hänkään ei viihtynyt kaukalossa yhtään, jo pelkät kauppareissut olivat tuskaisia. Helpotti kun alkoi olla puolivuotias ja etenkin sitten kun pääsi isompaan istuimeen ja näki ikkunasta ulos. Eli kyllä se siitä vielä helpottuu ;)

  T. Marianna

  VastaaPoista
 9. Uusi blogin nimi voisi olla prinssien ja tytön tyyliin

  VastaaPoista
 10. Ihan on isoveljiensä näköinen tyttö. :) Meillä vauvalle määrättiin silmätulehdukseen rintamaitoa. Sitä piti siis roiskauttaa silmään.. Hyvin parani. :)

  VastaaPoista
 11. Mää en kestä!!!! <3 <3 <3

  Ole hyvä :)

  -Jamina-

  VastaaPoista
 12. Tukkeutuneeseen kyynelkanavaan apuna monesti äidinmaitotippa! En ollut uskoa mutta kappas, niin vaan se muutaman päivän päästä katosi.

  - SK-

  VastaaPoista
 13. Onnea prinsessasta! Kaunis vauva ja ihan on Emilin näköinen :)

  VastaaPoista
 14. Talvivaate postausta odottelen :)

  VastaaPoista
 15. Ihanan tyttö ja upeaa, kun on monta apukättä arjessa mukana =)

  Ihanaa vauva-arkea Teille,
  Eija

  VastaaPoista
 16. Näitä teidän vauvakuulumisia on niin ihana lukea. Mistä toi pallohaalari on, se on hieno!

  Tulethan sitten kertomaan minkä nimen söpöliini sai :)

  VastaaPoista
 17. Meilläki vauva vihaa auton turvakaukaloo mut hällä todettu refluksi että en tiiä oisko se asento huono siinä ettei sen takia tykkää vai mikä on.
  Jännityksellä odotan nimi valintaa.

  VastaaPoista
 18. Aivan ihana prinsessa! 😊

  VastaaPoista
 19. Hei!

  Sinulle on varmaan tullut paljon ehdotuksia uuden blogin nimeksi. Mutta ehdotan seuraavaa( Pojat kuitenkin pääasiassa), Poikien ja tytön tyyliin tai prinssien ja tytön tyylin.

  VastaaPoista
 20. Löysin blogiisi villavaatteita googlettaessa :) Ja kiva blogi onkin ! Meillä on lapsukaiset aikalailla samaa ikäluokkaa, meillä kolme poikaa ja pieni prinsessa syntyi viime syksynä, poikien lemmikki <3 Kuulostaa hyvin tutulta arki neitosen kanssa, hämmästyttävää, jopa tuo silmäjuttu :) Meille terveydenhoitaja neuvoi "pumppaamaan" sormenpäällä nenänpielestä siitä kyynelkanavan päältä.
  Aikasempaan postaukseen sen verran kommenttia, että kun meille tuli tyttö taloon, niin mekkovillitys tuli siinä mukana :D Ja se on vain kiihtynyt tytön kasvaessa, enää kaiken ei tarvitse sentään olla pinkkiä :D

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)