keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Vauvan tarvikkeet (osa 1)

 
Olen viime päivät pörrännyt netin ihmeellisessä maailmassa tutkiskellen vauvan tarvikkeita. Ihmetellen mitä kaikkea tuo pieni ihminen tarvitsee ja muistellen mitä meillä koettiin tarpeelliseksi poikien ollessa pieniä. Vähän jopa kauhistuneena siitä miten paljon oikeesti olisi hankittavaa tai no ihan oikeesti vauvahan pärjäisi todella vähällä, mutta sitä omaa arkea helpottaakseen sitä mielellään muutaman tärkeän hankinnan tekisi. ;)
 
Koska käytettyjen hankinta on juttunsa (en halua yli 2-3v. vanhaa) ja vaatii taas omaa paneutumista asiaan, aikaa etsimiseen ja sittenkin miettimistä saakohan sitä mitä olettaa (jos ostaa esim. huutiksesta, koska oman paikkakunnan tarjonta on huono). Olemme hylänneet ajatuksen siihen suuntaan. Toisaalta tuntuu ihanalta vielä tämän viimeisen kerran ostaa juuri sitä mitä haluaa, joten sallin sen itselleni.
 
Toisen turhake, on toisen hyödyke. Sen olen huomannut vuosien varrella, että on melkein turha lukea keskusteluista suosituksia siihen mitä vauvalle kannattaa hankkia. Toki nämä perusjutut, kuten esim. vaunut ja sänky on kaikille tarpeellisia, mutta sitten esim. hoitopöytä, itkuhälytin, rintareppu jne. on sellaisia hankintoja jotka jakaa mielipiteitä. Itse sanoisin, että jokaisen kannattaa itse miettiä ne omat tarpeet ja sitä mikä tarvike helpottaisi elämää tai minkä itse kokee tarpeelliseksi. Tähän juttuun kokosin nyt niitä isompia hankintoja joita itse koen meillä tarpeelliseksi. Vähän niin kun samalla muistilistaa itsellekin. ;)
 
 
 
Vaunut. Ne on varmasti se suurin satsaus joka vauvaperheessä. Itse olen varmaan koko raskausajan väliin kurkkinut mallistoja ja miettinyt värejä. Olen ehkä hieman perinteinen vaunujen suhteen, koska aina vaan palaan samaan malliin ja merkkiin jota meillä on ollut kaikilla pojilla. Haluan Brion Happyt kovalla kantokopalla (entinen Kombi). Ne vaan on mielestäni muotoilultaan kauneimmat ja sopusuhtaisimmat vaunut. Koska asumme täällä "maalla", haluan että vaunuissa on kunnon isot renkaat, runko keinuu/joustaa työnnellessä hyvin ja ne on tukevat. Meillä kaikki pojat on nukkuneet vaunuissa ulkona päiväunet aina 2-2,5v. saakka, joten niiden täytyy olla myös tilavat. Ns. kevyemmät kaupparattaat olen sitten ostanut myöhemmin erikseen, niitä kun tarvitaan harvemmin.
Vaunuiksi siis meille tulee Brio Happyt teleskooppiaisalla ja todennäköisesti ilmakumipyörillä.
Olen pähkäilyt tätäkin, että ilmakumit vai umpikumit, kumpi parempi?
Toinen vielä hiukan pohdinnassa oleva asia on sävy. En halua nyt liian tummia, mutta haluan kuitenkin neutraalin ja hillityn värin. Tuo harmaa (Mid Grey) on nyt aika vahvoilla ja toisena sävynä mietinnässä on vilahdellut hiukan tummempi Black Denim.
 
Brion vaunujen (sekä kaukalon telakan) ostajalle on nyt menossa monessa nettikaupassa kampanja, että saa Brion turvakaukalon kaupanpäälle. Niinpä meille kaukaloksi tulee myöskin Brio ja siihen tietty arkea helpottamaan Brion telakka. Telakkaa meillä ei ole ollut pojilla kellään, mutta sitä kaipailin kyllä etenkin Emilin vauva-aikana. Tuon kaukalon voi adapterien avulla kiinnittää Brion vaunujen runkoon mikäli tykkää, joten sekin etu samassa merkissä sitten.
 
Sitteri ja rintareppu on ollut meillä poikien vauva-aikana myös arjen pelastajia. Sitteriksi ajattelin tällä kertaa BabyBjörniä, jota meillä ei ole aiemmin ollut, mutta olen kuullut paljon kehuja. Rintareppuna meillä taas on ollut joka pojalla BabyBjörn ja se on ollut ihan ykkönen. Kantoliinaa testailin myöskin parilla meidän pojista, mutta meidän pojat ei vaan koskaan siinä viihtyneet (ja toisekseen mies enkä minäkään tykkää ollenkaan mistään liinavirityksistä).

 
Sänkynä meillä on ens alkuun se Annansilmät-Aitan Vaavisänky, mutta pinnasänky ostetaan kuitenkin jo valmiiksi makuuhuoneeseen myös. Ikean pinnasängyt on vakuuttaneet nyt minut eniten ja hintakin on juuri sopiva. Todennäköisesti silti vauva nukkuu yöt kanssani (miehelle on varapeti makkarissa myös ;)) meidän parisängyssä ekat kuukaudet, koska se on vaan kätevintä imetyksen kannalta ja sekin todettu parhaaksi tavaksi meillä. Patja ja reunapehmuste on myös vielä hankintalistalla. Peiton, petauspatjan ja kosteussuojan tilasinkin jo Finlaysonilta. Katosverhoa mietin vielä, en oikein osaa päättää onko se kiva vai enkö tykkää. ;)
 
Imetystyyny ja itkuhälytin, ihan ehdottomat hankinnat!
Imetystyyny on miljoona kertaa parempi vaihtoehto, kun ne kaiken maailman tyynyviritykset, joita vielä kakkosenkin aikaan käytin. Itse olen joka pojan kohdalla viettänyt imettäessä suurimman osan päivästä alkuun ainakin pari kuukautta ja sittenkin monta kertaa päivässä, joten hyvä asento on tärkeää. Tuo DooMoo imetystyyny tuntuu nyt olevan monen nettikaupan valikoimissa, kertokaas onko se hyvä?
Itkuhälytin on minusta ehdoton, kun vauva nukkuu ulkona, vaikka nukkuisikin ihan jatkuvassa näköpiirissä. Ihan jonkun simppelin perusmallin ajattelin hankkia.

(Kuvat kaikista tarvikkeista; Ikea, A-T lastenturva, Baby Style ja Brio.)
 
Hoitopöytä on ollut myöskin meillä se eniten käytetty vauvan kaluste. Itse en voisi kuvitellakaan vaihtavani vaippoja esim. sohvalla tai sängyllä (tietysti kylässä eri asia), jo ihan tämän huonon selkäni takia. Meillä on aina ollut poikien vauva-aikaankin hoitopöytä vessassa ja sinne se tulee nytkin, koska tilaa on. Kaikista paras paikka, kun vesipiste on sitten ihan vieressä. Vauvanvaatteet haluaisin myös sijoittaa hoitopöydän yhteydessä olevaan lipastoon, joten nekin olisi sitten siellä missä niitä tarvitaan. Tälläinen hoitopöytä lipastolla systeemi meillä oli kahden nuorimman vauva-aikana ja se oli todella kätevää. Nyt ehkä eniten näistä hankinnoista päänvaivaa aiheuttaa sopivan hoitopöydän löytyminen. Tuntuu että kaikki sellaiset, jotka minusta olisi ihanimpia, ovat omaan makuun liian hinnakkaita. Tuntuu jotenkin hullulta, että lipastoja saa melko edullisesti, mutta sitten kun siihen lykätään hoitotaso päälle, niin sitten niistä kiskotaan uskomatonta hintaa?
 
Tuo Little Footprint merkkinen hoitopöytä olisi juuri omaan makuun, mutta se hinta (350e)..
Ikean mallit on siis tässäkin valinnassa saaneet kääntymään puoleensa, vaikka eivät ihan just olekaan sellaisia jota alunperin ajattelin. Tuo kaappimallinen Hensvik (79e) olisi kyllä kaunis, mutta vaatteille pitäisi ostaa sitten vaikka koreja hyllyille?
Sundvik mallissa (149e) taso kääntyy tuosta päältä ja lipastolaatikoihin menisi ne hyvin ne pikkuruiset vaatteet.
Sitäkin olen nyt miettinyt, että jos ostaisi sopivan korkuisen lipaston ja sen päälle vaan hoitoalustan. Vauvanhoito siis tapahtuisi tuossa lipaston sivulla, jotta alustan saisi tukevasti lipaston päälle. Mitä luulette toimisiko se? Seinälle voisi ostaa hyllyn pikkutavaroille/vaipoille.
 
Hyviä vinkkejä ja kokemuksia näistä "valinnoistani" otetaan vastaan!
 
Värimaailma on kuten näkyy hyvin harmaa/valko/musta. Sellainen se saakin meillä olla. Itse tykkään että isommat hankinnat sopii sisustukseen, eikä joka nurkka ole täynnä iloisen kirjavia vauvatarvikkeita. Väreillä iloitellaan sitten mm. makuupussin, petivaatteiden ja vauvanvaatteiden kanssa. ;)
 


33 kommenttia:

 1. Minulla oli tuo DooMoon imetystyyny toisella lapsella ja voin suositella ( ensimmäisen kanssa pihistelin, enkä hankkinut tyynyä ollenkaan ja se kyllä tuntui operoidussa selässä pitemmän päälle) Tyyny sopii myös hyvin köllöttely ja istumistueksi vauvalle.

  VastaaPoista
 2. Meillä on Brion pinnasänky ja siihen hoitotaso. Oon tykännyt ihan hurjasti, kun lipastolle ei ole tilaa/tarvetta ja tason koen tosi kätevänä. Sänkyyn olen myös tyytyväinen. Samoin on Brion kaukalo telakalla. Se telakka on hyvä jos on isofixit, mutta aavistuksen arveluttava pelkällä vyökiinnityksellä, toki riippuu autosta. Meillä isompi mahtui kaukaloon reilusti yli vuoden iässä ja Mini 6kk on vieläkin siinä turkikset päällä ja vauvapehmusteiden kanssa. Moni sitä ahtaaksi sanoo, mutta itse en ole niin kokenut. Tykkään sen simppelistä koosta ja kevyestä painosta. En jaksais kantaa yhtään painavampaa.

  Vauvasänkyä Minillä ei ollut, isommalla oli. Isompi ei oikein tykännyt siellä olla, kun ei nähnyt mihinkään. Isommalle sitteri oli se the juttu, Mini taas ei ole oikeen koskaan viihtynyt siinä kovin hyvin.

  VastaaPoista
 3. Huh, miten paljon sitä kaikkea tarvitsikaan! Itse suosittelisin kantorepuksi Manducaa tai muuta ergonomista reppua, siinä asento on parempi vauvalle ja kantajalle. Meillä käytettiin sitä tosi paljon reissatessa (toki kotona myös) ja tyttö nukkui usein päiväunetkin siinä, jopa 1,5-vuotiaana :)

  VastaaPoista
 4. Itse olin kyllä pettynyt Doomoo tyynyyn, yksinkertaisesti tyyny oli aivan liian matala etenkin sitten kun päällinen yhtään käytössä löystyi ja täyte pääse vapaammin liikkumaan tyynyn sisällä. Jouduin siis joka tapauksessa laittamaan tyynyn Doomoon alle, että sain vauvan tarpeeksi korkealle. Ja minä en ole edes mikään iso ihminen. Ja Doomoohon ei saa täytettä lisättyä. Synnärillä oli tarjolla sellainen mahtavan iso ja muhkea, ilmeisesti tarpeeksi napakalla kankaalla oleva tyyny, johon sai täytettä lisättyä ja sen kyllä sai istuessakin todella hyvin ja korkealle vauvan alle. Kannattaa varmaan käydä livenä vertailemassa noita tyynyjä, jos vain pystyt, niissä on varmasti eroja.

  Amerinkanmaallahan tuollainen sivuttainen hoitopöytä on enemmän sääntö kuin poikkeus, joten eiköhän siinäkin vaipanvaihdot onnistu aivan hyvin, kun vain opettelee :-)

  Vaunut meillä on umpikumisilla pyörillä ja hyvät on olleet, tosin vertailukohtaa ei ole. Tykkään, kun ei tarvitse olla huolissaan tyhjentymisistä tai puhkeamisista ja hyvä jousitus kyllä auttaa siihen etteivät vaunut sen kummemmin tärähtele.

  VastaaPoista
 5. Suunnitelmat näyttävät hyviltä ja värimaailma on kaunis! Muihin en osaa kauheasti kommentoida (ei kokemusta Briosta eikä Ikean lasten huonekaluista), mutta itkuhälyttimen kanssa olen joutunut taistelemaan useasti. Meillä on ollut kolme Philips Aventin itkuhälytintä ja kaikki ovat hajonneet. Kaksi kertaa jaksoin käydä reklamoimassa ja sain takuuseen uuden, mutta en enää kolmatta. Nyt käytössä on Neonate-merkkinen (muistaakseni norjalainen merkki) ja toimii todella hyvin! Kesti talven pakkasetkin ja niin myös pakkauksessa luvataan. On vähän kalliimpi, mutta säästää hermoja :) t. Lotta

  VastaaPoista
 6. Hyviä ideoita mun mielestä. Aika jännä, miten samoilla linjoilla ollaan taas! :)

  Meillä oli juurikin Brion Kombit kovalla kopalla, Baby björn sitteri ja rintareppu, Doo Moo imetystyyny...

  Brion vaunuista tykkäsin tosi paljon ja keinuva, erikoiskevyt teleskooppirunko on omiaan täällä maalla ja pitkillä työntäjillä. Baby björn sitteri on kaunis, kevyt ja ergononominen. Kangas on helppo irrottaa pesuun ja sitteri taittuu tosi pieneen tilaan, joten on helppo ottaa mukaan reissuun.

  Hoitopöydän hankin työkaverilta, kun hänellä oli tukeva lipasto, jonka päällä oli irrotettava, reilunkokoinen, korkeussäädettävä (pitkille sopiva!) hoitotaso. Yksi parhaista hankinnoista! En valitettavasti tiedä, mistä se on alunperin ostettu (ja on varmaan vuosimallia -90 tai jotain). Pikkuveikan vaippoja vaihdettiin myös kodinhoitohuoneen työtasolla, jonka korkeus oli aika optimaalinen. Olen kokeillut vaihtaa vauvalle vaippaa lipaston sivulta kyläpaikassa, mutta omalle pituudelle se oli kyllä aika matalalla ja tila kapea.

  Tykkäsin Doo Moon imetystyynystä sen muotoutuvuuden ja ison koon vuoksi. Tyynylle oli käyttöä myöhemminkin mm. istumaan opettelevan vauvan tukena ja isomman vauvan löhöpaikkana. Rintareppu jäi isoveikalla hyvin vähälle käytölle, mutta koliikkisen pikkuveikan kanssa se vapautti toisinaan kädet muihin töihin. Kantoliinoja en kokeillut, kun se solmiminen kuulosti niin monimutkaiselle. Telakkakaukalo oli tosi kätevä (meillä oli Craco). Itkuhälytintä en sen sijaan tarvinnut, kun kuuloaistini herkistyi jopa liikaakin ;)

  VastaaPoista
 7. Hyvin tutuilta näyttää valinnat. Brion kaukalo, telakka, vaunut ja Baby Björn-sitteri meilläkin. Tyytyväisiä ollaan oltu. Oletko sitterin jo hankkinut? Meiltä todennäköisesti lähtee myyntiin. T. Eeva

  VastaaPoista
 8. Meillä on vaunuina Brio Happyt ja ollaan oltu tosi tyytyväisiä! Meidän renkaina on ilmakumit ja nekin on toimineet moitteetta. Umpikumeja kun on katsellut niin lähes jokaisella on pikkukiviä painautunut renkaisiin. Tuota rintareppua kehoitan harkitsemaan uudelleen, on nimittäin vauvalle erittäin epäergonominen. Nythän on paljon hyviä kantoreppuja markkinoilla: Ergo, Tula, Manduca... :)

  VastaaPoista
 9. Meillä on tällä viimeisellä vauvalla itkuhälyttiminä Cobran radiopuhelimet. Vanha itkuhälytin meni rikki ja tuntui vähän turhalta ostaa uusi.. Radiopuhelimista on sitten hyötyä muutenkin, isot leikkivät rosvoa ja poliisia :D Ja siis toki muussakin harrastustoiminnassa. -Piia

  VastaaPoista
 10. Meillä on ollut kodinhoitohuoneen tasolla ihan vaan vaipanvaihtoalusta (kahden nuorimman kohdalla pelkkä iso froteepyyhe taiteltuna ja siinä harso päällä), ne ensimmäiset 3-4 kk kun vauvalle on uskaltanut vaihtaa vaipan tasolla. Sen jälkeen kun vauvat on oppineet kääntymään, olen siirtynyt just sängylle tai sohvalle tai lattialle vaihtamaan vaippaa. Vauvan vaatteet on olleet ja on edelleen (vauva 1,5-vuotias) tason yläpuolella olevissa kaapeissa. Siitä on ollut helppo ottaa samalla kun vaihtaa vaippaa.

  Muissa hankinnoissa tällä näkemyksellä, mikä mulla nykyään on, suosisin kaikessa mahdollisessa käytettyä, tunnustaen kuitenkin oman nirsouteni ;) vauvan sänkyä meillä ei ole ollut käytössä kahdella nuorimmalla ollenkaan, ovat nukkuneet vieressä perhepedissä ja siirtyneet sitten aikanaan "isojen" sänkyyn". Puolitoistavuotias toki nukkuu edelleen vieressä, ja meillä on vielä yksi lasten sänky ns. sivuvaununa. Vaunuihin ottaisin ilmakumipyörät.

  Rintarepun tilalle suosittelen ergonomista kantoreppua, esim. Manducaa, Ergoa, Tulaa. Niissä käyttöikä on huomattavasti pidempi (meillä kannetaan edelleen sujuvasti 4,5-vuotiasta (painoa 14 kg) Manducassa, jos oikein hätä tulee :D ) ja ovat sekä vauvan että kantajan kannalta huomattavasti ergonomisempia! Itse kokeilin esikoisen kanssa BabyBjörnin rintareppua, mutta siitä ei tullut mitään, kun vauvan asentoa ei saanut kunnolliseksi ja itselle se otti selkään ja hartioihin tosi kipeää :/

  Milloin se sun h-hetki on?

  VastaaPoista
 11. Meillä oli ihan toi perus ikealipasto ja sen päällä hoitoalusta. Tosi hyvin toimi!! :))

  VastaaPoista
 12. Ai niin, tuohon hoitoalustaan kommentoisin vielä. Meilläkin oli ihan tavallinen lipasto makuuhuoneessa ja sen päällä pehmeä hoitoalusta. Toimi juurikin sivusta ja oli erittäin hyvä ratkaisu sen about puolisen vuotta eli kun lapsi oppi liikkumaan, ei vaipanvaihdosta meinannut tulla mitään pöydällä. Ja sen jälkeen lipasto pääsi kalusteeksi lastenhuoneeseen. Toinen vaipanvaihtopiste oli kodinhoitohuoneen pöydällä (alakerrassa) vesipisteen vieressä eli siellä hoidettiin sitten vesipesua tarvitsevat hädät :)

  VastaaPoista
 13. Meilläkin ajeltu Brion Kombeilla vuodesta 2008 ja juuri eilen laitoin ne myyntiin. Olleet parhaat ihan vauvana ja juurikin lapsella joka nukkuu pitkään ulkona. Kun niihin ei enää mahtunut, piti ostaa Emmaljungan Scooterit vanhaa mallia, joissa tosi pitkä makuutila. Ilmakumirenkaat on musta paremmat, mutta kyllä nuo täyskumit on toimineet myös. ne kerää loskalumen helpommin ja alkavat rytkyttää. Manducan kantoreppu on ollut pitkäikäisempi kuin BB, joka meillä aluksi oli. Riippuu tietysti, aikooko kantaa vielä kaksivuotiastakin, kuten meillä metsässä ;)

  VastaaPoista
 14. Hyviä valintoja! :) meillä myös brion kaukalo on ollut tosi kätevä käytössä, helppo ottaa ja laittaa telakkaan. Myöskin samanlainen sitteri oli tytöllä ja tyytyväisiä oltiin (meilläkin myynnissä, Savonlinnaan saisi kuljetuksen ;) )
  kantamiseen suosittelen minäkin manducaa, on ergonominen ja helppo käyttää. Hoitopöytänä meillä lipasto jonka päällä irrotettava alusta, toiminut hyvin ja on kätevä kun vaatteet, vaipat, rasvat yms. on siinä lähellä.

  -Marianna

  VastaaPoista
 15. Multakin ääni Manducalle tai muulle ergonomiselle repulle. Kannattaa googlettaa kantoreput. Ovat tosiaan ergonimisia sekä kantajalle että kannettavalle, jolloin kaikilla on mukavampaa. Kantoreput on myös tosi pitkäikäisiä, niissä jaksaa kantaa isompaakin lasta tarvittaessa tai pidemmän aikaa! Meillä on Manducan lisäks toinenkin kantoreppu mallia taapero, jossa melkein neljä vuotiaskin oli Tallinnan reissussa kyydissä kun jalat väsyi!

  VastaaPoista
 16. Jos minun pitäisi nyt ostaa vaunut ottaisin niihin ehdottomasti umpirenkaat. meidän vaunuisssa tuon tuosta renkaat tyhjenee, rikki ei tosin oo koskaan mennyt :) Eipä sitä oikein muistannutkaan kuinka sitä tarvii kaikkea. Kiva lukea teidän mahdollisista hankinnoista ja fiilistellä :)

  VastaaPoista
 17. Baby Björnin sitteri ja DooMoon imetystyyny ovat olleet mielestäni loistohankintoja. Jälkimmäisen hankin jo keskimmäiselle ja anoppi sitä hieman täytti nuorimmalle. Ensimmäinen imetystyyny josta tykkäsin ja tosiaan varsin monikäyttöinen.

  Kantorepuista olen ihastunut Manducaan jossa on kaikki tarpeellinen samassa vastasyntyneestä lähtien. On todella hyvä kantaa isommankin lapsen kanssa ja kantoasentojakin löytyy kolme.

  Hoitopöytä on ollut aivan ehdoton meilläkin. 8 vuotta sitten ostettiin ihan kunnon puinen ja on kyllä hintansa tienannut. Valkoisen käsittelynsä ansiosta on sopinut kivasti sisustukseenkin. Ainut miinuspuoli on liian vähäinen vaatesäilytystila, mutta se nyt taitaa johtua pelkästään rakkaudesta pieniin vaatteisiin :D

  VastaaPoista
 18. Kantoreppuna minäkin suosittelisin Manduca, ErgoBaby, Patapum tai vastaava ergonominen kantoreppu. Meillä on edelleen Patapum-kantoreppu käytössä vähän päällä yksivuotiaalle. Aivan pienenä käytettiin kantoliinaa, mutta useimmille kantorepuille voi hankkia erillinen pääntuki, joten sopii myös ihan pienellekin.
  Meidän Brio Happy on ollut kovassa käytössä miltei yli kuusi vuotta peräkkäin. Runko jouduttiin vaihtamaan toisen lapsen käytössä, koska joku erikoismekanismi meni rikki, mutta löysimme kirppikkselta sopiva runko, joten voin yhä suositella Brio.

  VastaaPoista
 19. Kivoja suunnitelmia, näyttää hyvältä tuollainen valkoisen ja harmaan yhdistely myös vauvatavaroissa.

  Rintarepun suosittelen minäkin jättämään kauppaan ja tilalle kantoreppu. Esikoista roikotin (anteeksi sanavalinta) minäkin aikanani rintarepussa, mutta itsellä kipeytyi paikat eikä se vauvakaan viihtynyt. Kuopuksella oli kantoliina kovassa käytössä ekan vuoden ja sen jälkeen kantoreppu. Hyvin jaksoi kantaa ja kannettavakin viihtyi kun asento oli oikea. Useammat kaupunkireissut ja yhdet asuntomessutkin meni ilman rattaita :)

  VastaaPoista
 20. Itse selkävaivaisena suosittelisin unohtamaan baby björnin ja manducan kauppaan ja hankkimaan Stokke Carrierin. Molempia ensin mainittuja omistaneena on niissä kantajan selän tuki ihan surkea varsinkin jos se on vaivannut ennenkin mutta sitten löysin stokken ja voi kuinka hyvä siinä on tuki selälle varsinkin kun laittaa tuki raudan heti paikalleen.

  Itkuhälyttimenä meilläkin oli Cobrat koska oikeita itkuhälyttimiä ei saisi käyttää ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stokke on ilmeisesti tosiaan kantajalle tosi hyvä, mutta se ei ole lapselle kauhean ergonominen. Tai on pikkuvauvalle, mutta jää nopeasti liian kapeaksi. Lapsen ergonomian kannalta tuki polvitaipeesta toiseen ja selän pyöreys kannettaessa on pääasiat, eikä ne toteudu kantopaneelin ollessa kapea. Kasvot menosuuntaan lasta ei oikein ole mahdollista kantaa ergonomisesti: silloinhan paneeli on aina kapeana, jalat roikkuvat ja lapsen paino tulee suoraan selkärangan päälle. Baby Björnilläkin on muuten nykyisin tuollaisia Stokken tapaisia vähän leveämmällä paneelilla varustettuja puoliergonomisia reppuja, eli jos haluaa kantaa nimenomaan BB:llä, niin ehkä sellainen olisi hyvä vaihtoehto?

   (Se on sitten eri keskustelu, meneekö lapsi epäergonomisesta asennosta pilalle vai ei. Tuskin, mutta itse en ole halunnut ottaa riskiä. Meillä kantovälineet ja kengät hankitaan ergonomisina. :)

   Poista
 21. Ihana lukea suunnitelmiasi :)
  Meillä on tuo Ikean Sundvik hoitopöytä, joka on ostettu keskimmäiselle jo 10v sitten. Oli toimiva, ja tykkään siitä kun sitä voi käyttää vauva-ajan jälkeenkin ihan lipastona. Edelleen meillä käytössä vaikkei vauvoja ole ollut moneen vuoteen :D
  Toisaalta tuo tavallinen lipasto+hoitotaso kuulostaa myös käytännölliseltä.

  Edellisten tavoin liputan Manducan puolesta. Molempia ollut käytössä, ja Manduca on kyllä selälle ergonomisempi kuin rintareppu.
  Myös umpirenkaat saavat äänen, ilmarenkaisiin meni hermot nuorimman vaunuissa.
  Ihanaa odotuksen loppua ja kesää!

  Marjo

  VastaaPoista
 22. Meillä on noista myöskin Baby Björnin sitteri ja Doomoon imetystyyny, molemmat edelleen kovassa käytössä ja todella tykättyjä, en kadu hetkeäkään, että ostin tuon suuremman ja kalliimman doomoon imetystyynyn odotusaikana, alkuun se oli unitukena raskausaikana, ihan pikkuvauva aikana käytti sitä imetystyynynsä virkaa mutta öisin oli enemmänkin minun niskojeni tukena kun imetin kyljelläni ja nyt imetystyyny on pinnasängyssä tuomassa turvaa ja tekemässä sängystä pienemmän vauvalle, joten ihan sitä itse imetystyynyn virkaa on ajanut aika vähän aikaa meillä.

  Meille tuli myös Brion hoitopöytä kun muutimme ja tarvitsin hoitopöytää kodinhoitohuoneeseen ja kovasti sitä onkin käytetty, nyt tosin olen siirtynyt useimmiten vaihtamaan vaippaa lattialla kun vauva liikkuu jo niin paljon.

  Minä myös suosittelisin kunnon kantoreppua rintarepun sijaan, varsinkin jos sinulla on selkäsi kanssa ongelmia niin kantoreppu on kantajalle ja kannettavalle paljon ergonomisempi sekä mukavampi kantaa kuin rintarepussa.

  VastaaPoista
 23. Meillä on ollut Emmaljungan vaunut kovalla kantokopalla ja ihan parhaat olivat ilmakumipyörineen maalla vaunuillessa. Kyyti näytti olevan miellyttävän pehmeää kuoppaisella ja kivisellä tiellä. Vauva-aikana ne oli mukana ostosreissuilla myös enkä kokenut niitä hankaliksi lainkaan. Rinnalla oli kyllä Gracon kantokopalliset matkarattaat, joihin sai halutessaan kaukalon kiinni, mutta tykkäsin enemmän käyttää vaunuja. Telakallinen kaukalo on kyllä ihan ehdoton. Naps kiinni ja irti. Ei tarvitse pelata vöiden kanssa.

  Vaipat vaihdettiin kodinhoitohuoneessa olevalla pöydällä. Siellä on iso pesuallas ja pöydällä oli se pehmeä alusta. Vaippaa vaihdettaessa sinne sai jättää näppärästi kaikki pyykit.

  Onnea loppuodotukseen ja iloa hankintoihin =)

  VastaaPoista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään tuli kaksi kertaa tuo kommenttini joten siivosin toisen pois :)

   Poista
 25. Ihania vauvahankintoja edessä, meillä jo yritetään päästä vauvatavaroita vähentämään pikkuhiljaa :)
  Kuten jo moni muutkin kommentoi, kannattaa hankkia ihan oman selän taki kunnon kantoreppu. Hyviä merkkejä oli jo mainittukin. Meille tuli Manduca koska se löytyi helposti käytettynä kun on niin suosittu. On tykätty sekä minä että lapsi, eikä selkäongelmia ole tullut vaikka kärsinkin herkästi niska-hartia ongelmista. Lapsikin viihtyy kun ei roiku haaroistaan ja on tukevasti kiinni. Kannattaa muuten vilkaista noita Tulan reppuja, niissä on aika herkku kuoseja ja värejä tarjolla ;)
  Kuluttja -lehti myös vastikään testasi kantovälineitä. Osassa oli löydetty mm. haitallisia kemikaaleja :/ http://www.kuluttaja.fi/tuote/valinta.aspx?ID=cd53fc9f-724a-4b3d-8068-9f7761cfa689&referer=%2f
  Ps. Ihana blogi! Kiitos mm. kerrossänkyjutusta, meilläkin edessä jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
 26. Aika kivoja valintoja:) Nykyisissä Brion vaunuissa tuntuu olevan aika paljon erilaisia pikkuvikoja; lähipiirissä ainakin useampi kuomu ja runko mennyt epäkuntoon/ vaihtoon useammankin kerran. Toisaalta sama ilmiö taitaa esiintyä aika monissa muissakin vaunuissa..Isofix-telakka on ollut aivan mahtava kapistus, ainakin Britaxia voin suositella erittäin lämpimästi, kokemusta Briosta ei itsellä ole. Meillä hoitopyötä oli ensimmäisellä: sitä käytettiin kahdesti. Muilla kolmella on ollut taso alustoineen vesipisteen luona ja erillinen kaappi vaatteille: erittäin toimiva yhdistelmä. Itkuhälytintä en tällä neljännellä ole käyttänyt ollenkaan, vaikka nukkuu kaikki päiväunensa ulkona; ennen en olisi tullut toimeen ilman sitä:) Tuosta kantovälineestä: meillä on siis neljä lasta, joilla kaikilla on ollut käytössä BB:ltä se selkätuettu reppu(active tai jotain). Kolmannen kohdalla koin manduca-herätyksen, mutta kas kummaa, vauvapa ei siitä välittänytkään; BB:ssä nukkuikin useita tunteja (joo tiedän, kamalaa;DD), mutta Manducassa alkoi kiemurtelu ja ähräys aika pian. Kävin sen "säädättämässäkin" ihan liikkeessä, sain opastuksenkin, mutta ei vaan toiminut. Neljännellä olen käyttänyt Manducaa vähän isommalla (4kk->) vauvalla hereillä ollessa: toiminut ihan jees. Varmasti tuo BB ei ole paras vaihtoehto, mutta helppo käyttää se on ja aika monet vauvat siinä vaan viihtyy:) Oletko muuten huomannut, että nyt BB:ltä on tullut myös kantoreppu(One tai jotain sellaista)? Olisi muuten mielenkiintoista kuulla, miten olet pärjännyt selkävaivasi kanssa raskausaikana ja jänittääkö yhtään, miten selkä "jaksaa" tulevan vauva/pikkulapsiajan. Muistelen, että selkäsi taisi olla todella huonona jossakin vaiheessa ennen raskauttasi?! t:Elliina

  VastaaPoista
 27. Kivoja tavaroita :D Me taas ollaan paneuduttu käytettyyn tavaraan, jota saa hirrrrmu halvalla :) Laitoin FaceBookiin paikkakuntamme torille ilmoituksen, että ostetaan vauvatavaraa ja mm. pinnasänky on tulossa hintaan 15e ! Vaatetta saa lähes ilmaiseksi jne. Suurin hankinta lienee vaunut. Niihinkään emme satsaa kovin paljoa. Tarkoitus olisi saada edullisesti (budjetti n. 100e) homeettomat ja siistit, kulkukuntoiset kärryt :) Ja kyllä ! Minusta tulee mummo elokuussa pienelle tyttöselle ♥

  VastaaPoista
 28. Onkohan tuota DooMoon imetystyynyä eri malleja vai onko ihmisillä vain niin erilaisia kokemuksia, kun toiset kehuu ja toiset ovat pettyneet? Itse petyin imetystyynyyn, oli mielestäni liian pieni/pehmeä, ei tukenut vauvaa kunnolla. Ystävälläni oli joku toinen tyyny, joka oli huomattavasti jämäkämpi ja parempi. Valitettavasti en tiedä merkkiä. Kannattaahan näitä asioita pohdiskelle ja miettiä, ovat sen verran arvokkaita hankintoja kuitenkin! Onnea odotukseen! -Soila

  VastaaPoista
 29. Suosittelen lämpimästi tuota BabyBjörn Balance- sitteriä. Jos sitterin ylipäänsä aikoo hankkia, niin tuo heilutusominaisuus on aivan mahtava :)

  Kantovälineistä: kuten moni on noista sanonutkin, niin rintareppu ei välttämättä ole selkävaivaiselle se paras vaihtoehto. Meillä oli esikoisen vauva-aikaan rintareppu, mutta jos nyt olisin hankintoja tekemässä, niin hankkisin kantorepun (Tula, Manduca, Ergo tms.) enkä rintareppua. Kantorepussa kantaa vielä isoakin lasta, rintarepussa kilo- ja pituusraja tulee nopeasti vastaan. Kantoreppua voi käyttää myös selässä, mikä on ollut omasta mielestäni todella kätevää.

  Onnellista loppuodotusta!

  VastaaPoista
 30. Meillä oli aikoinaan kahdella vanhemmalla pojalla Ylivieskan puuseppien lipasto ja siihen päälle erillinen hoitotaso, samalta valmistajalta. Nuoremmat pojat syntyivät nykyiseen kotiimme, jossa on kaksi kerrosta. Koska makuuhuoneet ovat yläkerrassa ja öisin pärjättiin ilman hoitopöytää, hankittiin kodinhoitohuoneen tasolle Ikean hoitoalusta, jonka päälle ompelin päällisen muovitetusta froteesta ja reunat ruutukankaasta. Kodinhoitohuoneen tason alle hankittiin uusi Elfa-koristo, jonne sain vauvan vaatteet. Lisäksi "hoitjan" seläntakaiselle seinälle kiinnitettiin naulakko, johon sai henkarillekin roikkumaan vauvan (söpöjä ;)) vaatteita ja mm. pienen korin, jossa pidin pikkutavaroita. Tasolle mahtui myös korit vaipoille, hoitotarvikkeille (rasvat, öljyt, harja, topsyt, kynsisakset ym.) sekä pienen pienelle likapyykille (oon pessyt vauvanvaatteet aina erikseen, siksi eri pyykkikorikin). Tason yläpuolella on myös pieni yläkaappi, jossa oli hyvä säilyttää seuraavan koon vaatteita ja harsoja. Yhdessä alalaatikossa puolestaan säilytin peittoja ja muuta ulkovarustusta.

  Juttelin kerran yhden sisustussuunnittelijan kanssa hoitopöytäasiasta. Hän vinkkasi ostamaan esim. kaksi Ikean MAlm-sarjan lipastoa ja laittamaan ne selät vastakkain (poikittain) niin, että laatikot aukeavatkin hoitajasta katsottuna sivuille. Silloin hoitaja voi koko ajan olla vauvan lähellä ja ylettyy kuitenkin ottamaan tavaraa sivuille aukeavista laatikoista.

  Kahdella nuoremmalla käytin Manducaa ja olin siihen tyytyväisempi kuin Baby Björniin esim. siksi, että Manducassa saa pienenkin vauva pään tuettua. Erityisesti kuopus viihtyi esim. kaupunkireissuilla paremmin Manducassa kuin rattaissa. Muutamaa liinaakin kokeilen keskimmäisten aikana, mutta olisin ilmeisesti tarvinnut jonkun ulkopuolisen perehdytyksen, koska se homma ei oikein luonnistunut. Halua kyllä olisi ollut.

  Ihania vauva-aiheisia juttuja! :)

  VastaaPoista
 31. Minäkin ottaisin taas Brion isot vaunut, jos vauva vielä siunaantuisi, mikä ei ole suunnitelmissa. Kantovälineet ovat ehdottomia varsinkin useamman lapsen kanssa ja minusta trikooliina on paras ensimmäiset kuukaudet, esim. Tricot Slen. Sitominen on nopea juttu, kun sen on pari kertaa tehnyt. Ulos lähtiessä liina on kätevin sitoa päälle jo valmiiksi, mutta sujuu se puistossakin. isommalla Manduca on siitä ihana, että vauvan paino tulee kantajan lanteille, eikä hartioille. Uusinta BB-reppua en ole kokeillut, mutta vanhemmalla mallilla oli hyvin vaikea kantaa edes puolivuotiasta yhtään pitempään, kun niskat ja pää kipeytyivät paineesta kaulan molemmin puolin.

  Imetystyynyistä pidin parhaana Mollavauvan "turvavöistä" tyynyä, jonka sai asennettua tukevasti lantion ympäri. Tyyny ei lähtenyt liukumaan sylistä ja oli napakka. Sekä suomalaista käsityötä :).

  Mukavaa odotuskesää, toivottavasti säästytään pitkiltä helteiltä,
  - Laura

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)