keskiviikko 5. elokuuta 2015

Valmiina kouluun ja täiden karkoittamiseen!

 
 
Tämä kesä tuntuu menneen nopeammin kun aiemmat kesät. Liekö syynä tavallista viileämpi kesä vai jaloissa pyörivä taapero ajan juoksuun, mutta havahduin eilen että koulu alkaa jo viikon päästä!
Onneksi muisti pelasi näinkin ajoissa ja aloitin koulutarvikkeiden sekä vaatetilanteen läpikäynnin samantein.
 
Kaikkien niiden perus koulutarvikkeiden lisäksi on myös hyvä valmistautua tulevaan tautiaikaan ja niistä yhteen ällöttävimmistä eli täitartuntaan. Hyi!
Täivaroituslappu kuuluu osana joka syksyä ja meidänkin perheessä ihan joka poika kiikuttaa sen minulle aina jossain vaiheessa syksyä. Onneksi tähän mennessä tartunnalta on säästytty, mutta ihan joka kerta lapun saavuttua minä kyttään poikien päitä ja kyselen kutiaako. Myönnän olevani vähän rasittavakin pelossani. ;)
 
 
Ihan kuin minua ajatellen sain yhteistyön merkeissä meille testiin Bernerin uutta Free täikarkotetta. Tämähän on suorastaan pelastus näiden pienten ällötysten torjuntaan! Täitartunta olisi sen verran työläs juttu hoitaa etenkin näin suurperheessä, että miljoona kertaa mielummin ehkäisen koko tartunnan etukäteen. Mikäli täit jollekin pojista kuitenkin tulisi, niin karkotteen avulla olisi helppo estää tehokkaalla käytöllä tartunta muille perheenjäsenille. Tämä täikarkoite on lisäksi niin helppo käyttää, ettei se vie aikaa aamusta juuri mitään. Muutama suihkautus hiuksiin ja se on siinä.
 
 
Tuote on hajuton ja se soveltuu kaikenikäisille. Päiväkotiinkin ihan huippu!
Tässä vielä valmistajan tietoa tuotteesta;
 
 -Free Täikarkote on tarkoitettu täitartunnan estoon. 
-Sen teho säilyy kuivissa hiuksissa jopa kaksi vuorokautta.
-Täit eivät kehitä immuniteettia tuotetta vastaan, joten suojan teho säilyy. 
-Freen tehoaine IR 3535 on WHO:n (Maailman terveysjärjestö) arvioima ja hyväksymä. 
-Tukes on hyväksynyt tuotteen.
-Freen teho Suomen oloissa on tutkittu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa.
 
Free täikarkoitetta myy hyvin varustetut päivittäistavarakaupat.
 

 
Emil innostui suihkeen nähtyään ja ilmoitti, että käyttö aloitetaan heti.
"Äiti mie en haluu mitään täitä, suihkuta äkkiä!" :D
Täikarkotetta suihkutetaan pullosta suoraan kuivaan päänahkaan ja koko hiusten pituuksiin. Käsittely kannattaa toistaa aina hiuspesujen jälkeen. Meillä aiotaan käyttää suihketta kaikilla koululaisilla, myös yläaste- ja lukioikäisellä. Täitartunnat on nimittäin nykyisin yleistyneet teineillä. Tiedättehän selfiet (tämä ikäloppu äitikin tietää), valokuvatessa päät helposti koskettaa toisiaan kavereiden kanssa.
Tiesittekö muuten että päätäitartunta on yleisempi kun kaikki muut lasten tartuntataudit yhteensä, jos flunssaa ei lasketa mukaan?
Itse en tätä arvannut, vaikka olenkin kiinnittänyt huomiota täivaroitusten lisääntymiseen viime vuosien varrella. Ennaltaehkäisyllä eli täikarkotteella saataisiin varmasti tartunnat paremmin kuriin, etenkin uusintatartunnat.
 
 
Laadin muistilistaa koululaisten vanhemmille ja omankin muistin virkistämiseksi. Aina nämä asiat mitä tarvitaan tuppaa unohtumaan, vaikka onkin käyty koulunaloitus moneen kertaan joka vuosi läpi. ;)
 
1. Reppu
Se on se hyvä olla, hih. Itse suosittelen valitsemaan monipuolisilla kiinnityksillä ja hyvillä hihnojen pehmustuksilla varustetun tilavan repun.
 
2. Penaali ja pari kynää sekä pyyhekumia on hyvä olla valmiina
Vaikka koulu jakaakin (yleensä) yhdet kynät sekä kumit.
Kontaktimuovia kannattaa kotiin varata myös valmiiksi kirjojen päällystystä varten.
 
3. Sisäkengät
Käytävät on syksyllä ja talvella märät, joten suosittelen ihan kenkiä mielummin kuin tossuja. Meillä pojat on käyttäneet Crocseja.
 
4. Vedenpitävät ulkovaatteet
Kuriksia ei koululaiset mielellään enää pue ja märissä pöksyissä on ikävä istua koko koulupäivä luokassa. Meillä ainakin ala-asteikäiset touhuaa välitunnilla niin paljon, että etenkin ulkohousut on oltava erikseen.
 
5. Goretex-kengät ja lenkkarit
Ulkoiluun Goret on mielestäni ihan huippujuttu niin syksyyn kuin talveen ja lenkkarit välikauden kuivaan keliin sekä ulkoliikuntaan.
 
6. Sisäliikuntavarusteet
T-paita ja verkkarit kannattaa varata ainakin omaan pussiin reppuun mukaan. Sisäliikunnassa sisäliikuntakengistä on eri kouluilla varmasti eri käytäntöjä, että suositellaanko kenkiä vai ollaanko mielummin paljain jaloin. Kannattaa kysyä opettajalta.
 
7. Vaatteiden nimikointi
Ulkovaatteet, hatut ja esim. hupparit on hyvä nimikoida edelleen. Sotkeutuu ne vielä koululaisillakin ja opettajat ei ehdi välttämättä selvitellä mikä on kenenkin.
 
8. Free täikarkoite
Suosittelen ehdottomasti. Helpottaa arkea ja täikammoista äitiä. Pidetään tartunnat kurissa! ;)
 
(Postauksen Berner Free täikartoite saatu ja postaus toteutettu yhteistyössä)
 
 

37 kommenttia:

 1. Hyi mä kans kammoan täitä! Vaikken edes tiedä miltä sellanen näyttää, mut ajatuskin oksettaa. Heti kun kuulee, että jollakin on niin tuntuu et kutiaa :D Ei oo siis ikinä meilläkään luojan kiitos ollut mut päiväkodista täälläkin sitä lappua jaetaan ja joka vuosi jollakin on :( Mä oon kans ihan friikki ja mietin voiko niitä saada matkalla vaikka hotellista ulkomailta... :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ikinä en ole minäkään nähnyt livenä, mut ällöjä ne varmasti on! :D
   Sama juttu minulla, aina kun pojat tuo niitä varoituslappuja kotiin, niin pää alkaa kutiamaan ja kamala tarkastelu jokaiseen päähän. Hih. Tälläinen karkote on ihan ykkönen kyllä, etenkin tälläisille kuten minä. :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen uutuus tuo täikarkoite. Olen kauhulla odottanut, että milloin saamme epidemian. Näin isossa perheessä sellaisen hoitaminen on aina työlästä. Pitänee shopata karkoitetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama pelko täällä, hommaa on muutenkin tarpeeksi ja siihen päälle kun viisi lasta saisi täitartunnan niin kääks!
   Mielummin suojaudutaan etukäteen. Tää ei muuten oo mikään kallis purkki, jotain kympin luokkaa. :)

   Poista
 3. Hei kiitos tästä listauksesta!! Todella paljon hyötyä tälläiselle ekaluokkalaisen äidille ! Tuosta täikarkottimesta en olekaan kuullut, täytyy ehdottomasti tutustua paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan. :) Suosittelen tutustumaan tuohon täikarkottimeen, itsekin yllätyin että tuollaistakin saa ja erittäin ilolla testataan.

   Poista
 4. Kiva ja hyödyllinen postaus. Mistähän noita täikarkoitteita saa? Nimim. äiti jonka kaksi tytärtä aloittaa päiväkodissa ensi viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit. :)
   Näitä saa varmasti Prismasta ja Citymarketeista ainakin. :)

   Poista
 5. Hei! Mekin ollaan säästytty täitartunnoilta vaikka joka vuosi lappuja meillekin tulee. Johtunee ehkä siitä että meillä on lyhyttukkaisia poikia talo täynnä. Uskon että tyttöjen pitkiin hiuksiin täitkin tarttuvat helpommin?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Lyhyet hiukset on tosiaan poikien etu, tytöille varmaa (luulisin) herkemmin tarttuu. Toisaalta pipojen kautta tarttuu pojillekin yhtä herkästi, joten ne kannattaa säilyttää takin hihassa. ;)

   Poista
 6. Loistava uutuus, pakko hakea myös meidän pienille koululaisille ja päikkyläiselle. Mietin et voiko tota laittaa myös päähineeseen? Kun koululaisilla vaatteet on ihan kiinni aina toisissaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota en tiedä, olisi kyllä kätevää. Ohjeessa neuvotaan laittamaan hiuksiin.
   Kannattaa muuten pipot säilöä hihaan, niin olen meidän pojille ohjeistanut. ;)

   Poista
 7. Muistelisin jostain lukeneeni että ainakaan täishampoota ei tulisi käyttää ns. kaiken varalta vaan vasta sitten jos täitä ilmaantuu. Onko shampoo sit niin kovaa myrkkyä että on enempi haittaa jos turhaan käyttää.. en tiedä.
  Tuohon karkotteeseen täytyy kyllä tutustua tarkemmin. Eli on siis 'pelkästään' karkote, jolla siis nimenomaan ennaltaehkäistään täitä ? Jos karkotteesta huolimatta täitä tulee, niin sitten täishampoon kimppuun kuitenkin, vai ??

  * 2 poikaa *

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on nimenomaan ennaltaehkäisyyn, jotta niitä täitä ei tulisi. Sitten jos täitä on ehtinyt jo tulla niin sitten pitää käyttää ihan täishampoota. Hoidon jälkeen voi taas tätä käyttää, jotta ne täit ei tulisi uudelleen. ;)

   Poista
 8. No tuohan on mahtava keksintö!
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 9. Kiva kuulla tällaisesta uutuudesta. Mietityttään vain tämän tuotteen sisältävät kemikaalit, kun sitä kuitenkin kulkeutuu myös päänahan iholle. Onko sinulla tietoa kemikaalipuolesta? Aikaisempina syksyinä meillä on ollut käytössä pajunkuorishampoo, joka saattaa myös ehkäistä täitartuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin purkin kyljestä lukea, mutta en löytänyt sisältöä. Voin kysyä valmistajalta ja palata asiaan. :)

   Poista
 10. Meillä täinestosuihke on ollut käytössä jo pari vuotta ja olemme välttyneet tartunnoilta:) Sitä löytyy aina vessan kaapista varalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä hyvä keksintö, tosiaan aina kannattaa purkki olla varalla ja käyttää viimeistään kun kausi alkaa. :)

   Poista
 11. Olenkohan ainoa jota alkoi heti mietityttään mitä myrkkyä tuossa täikarkoitteessa on? Yleensä esim. hyttysmyrkkyjä ei suositella jatkuvaan käyttöön lapsille. Vaikka täit kuinka ällöttäviä on niin ne ei ainakaan mitään terveysvahinkoa meille aiheuta.

  En ole myöskään täitä koskaan nähnyt vaikka lapset päiväkotia ja koulua vuosia käyneet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ajatellut asiaa tuolta kantilta, mutta ymmärrän kyllä että moni ajattelee. :) Siis luotan aina niin täysin näihin valmistajiin, että luulisi purkissa olevan varoitus jos käyttöä ei saa pitkään jatkaa. Tosin eihän tätä koko vuotta kannata käyttää, itse ajattelisin käytön ajoittuvan siihen kun se varoituslappu koulusta/päiväkodista saapuu tai niin että silloin tällöin suihkuttelee lapsen päähän.
   Voisin tuota sisältöä tiedustella valmistajalta ja palata asiaan. :)

   Poista
  2. Hyvä :) Olisi mukava kuulla heidän vastaus. Yritän itse minimoida lapsiin kohdistuvaa kemikaalikuormaa ja tulee sitten kiinnitettyä huomio aina tuoteselosteisiin :)

   Poista
  3. Kyselin ja toivotaan että vastaus tulee piakkoin. Kerron sitten heti täällä vastauksen. :)

   Poista
  4. Hei ja anteeksi tämä on jäänyt.. Sain vastauksen tuotteen minulle lähettäjältä, että tuote on testattu turvalliseksi ja sitä voi käyttää kaiken ikäisillä. Tarkempaa tuoteselostetta en saanut, joten suosittelen kysymään suoraan Berneriltä mikäli haluat tarkemmin asian selvittää. :)

   Poista
 12. Osaisitkohan neuvoa kun meillä on nyt 76cm pitkä tyttö, hän on 1,1 vuotias. Talvella siis 1,5-2 vuotias. Olen ostamassa ticketin haalaria ja molon haalaria talveksi. Ticketit ovat kuuleman mukaan reiluja ja molot taas niukkoja. Mitkä koot molemmista ottaisin? Meillä on nyt vaatteissa koko (74)-80. Vaikeahan se on varmaan toisen lapselle kokoa arvuutella, mutta jos sulla olisi muistikuvia millaista kokoa teidän tyttö on noissa merkeissä tuon pituisena käyttänyt?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan minulla, meidän neiti on siis 1v. (täytti viikko sitten) ja hän on 81cm pitkä. Hih. :)
   Minusta tuo huhu ei täysin pidä paikkaansa että Ticketit olisi reiluja ja Molo kidsit niukkoja. Ehkä joskus vuosia sitten, mutta ei enää. Meillä on lapsilla mennyt Molo kidsin haalarit siihen saakka kun pituus on sama kuin haalarin sentti koko. Ticketit on ehkä hiukan reiluja, mutta ei niin paljon kuin ennen.
   Molo Kids on istuvampi malliltaan,joten se voi antaa sen kuvan että olisi niukka. Ticketit on taas väljiä malliltaan, joten ne ns. "roikkuu" enemmän päällä ja näin ollen antaa reilumman vaikutelman ja on ne hiukan kokonaispituudeltaan pidempiä, mutta ei mielestäni niin hurjan paljon. Riippuu enemmänkin lapsen ruumiinrakenteesta miten haalari istuu päälle ja mikä koko paras.

   Meillä oli keväällä ja nyt syksyn tulee olemaan välikausihaalareina 80cm Ticket (jos mahtuu) ja 86cm Molo kids. Talveksi ajattelin jo 92cm haalaria. Ehkä 86cm menisi myös alkutalven.

   Teillä tyttö on siis hiukan lyhyempi meidän Oliviaa. Sinuna ostaisin Molo kidsin 86cm, se menee varmaan koko talven.
   Ticketistä mallista riippuen 80cm tai 86cm. Ehkä sen 80cm, joten olisi sitten heti sopiva kun pakkaset alkaa ja Molon haalari menisi sitten myöhemmin. :)

   Poista
 13. No en kyllä vapaaehtoisesti myrkyttäisi lapsiani, enkä itseäni!!
  Pipot ja lakit hihaan ja lapsille ohjeistus, ettei lainata harjoja tai pinnejä.
  Meillä esikoinen jo 18, lapsia viis ja ikinä ei varoittelulapuista huolimatta oo täitä ollut.
  Se, että joku aine saa joltain virastolta hyväksynnän, ei poista sitä faktaa, että kyse on eliöille vaarallisesta aineesta, siten myös ihmiselle.
  Nää kemikaalit kerääntyy elimistöön ja pitemmällä aikavälillä ei voi tietää, mitä vaikutuksia tulee jatkuvasta altistumisesta
  Onnea ihmiskokeeseen😦

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kyllä hiukan kärjistetysti kommentoit, tuskin kukaan tässä mitään ihmiskokeita tekee saati lastansa myrkyttää! Huhhuh. :D
   Jokaisella on toki oikeus omiin mielipiteisiin ja ajatuksiin, mutta kannattaa muistaa pitää myös maalaisjärki asioissa mukana. Tuskin kukaan tätä tuotetta jatkuvasti ja vuosia käyttää, tarkoitus on käyttää tuotetta täiaikaan estämään tartunta.
   Jos tuolle linjalle lähdetään, niin ei varmaan kannata myöskään käyttää mitään aineita pyykinpesussa, shampoita eikä hoitoaineita, ei hiuslakkaa, ei kannata myöskään itse käyttää hajuvesiä tai mitään hajusteita tai ylipäätään mitään. :D

   Poista
 14. IR 3535 on hyttys- ja punkkikarkotteissa käytetty tehoaine. Minusta ei ole kamalan kaukaa haettu tuo ihmiskoevertaus. Hyttyskarkotteien teho säilyy n. 8 h ja jos tässä teho (kuka lie täihin tehoa koittanut? Missä tutkimus?) 48h! Niin huh huh mikä määrä tehoainetta!
  Taitaa enemmän olla haittaa "varmuuden vuoksi" käytöstä…ei mene ostoslistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jokainen tavallaan, joten en enää tähän jaksa kommentoida muuta. :)

   Poista
 15. Jos poikalapai saisi täitä niin hiukset pois vai, päätäi ei elä alle 0,5cm pituisissa hiuksissa. ;) Minuakin kiinnostaa tuon tuotteen INCL, millä myrkyllä ne täit häädetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojilla tuo on helppo tapa, varsinkin jos on muutenkin lyhyet hiukset. :)

   Poista
 16. Meillä on käytössä luontaistuotekaupasta/apteekista saatava pajunkuorishampoo täiden ennaltaehkäisyyn. Hyvin on toiminut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin kiva kuulla, että myös muita valmisteita on saatavilla täiden torjuntaan. :)

   Poista
 17. Uskon että aine on testattu turvalliseksi,ENNEN kun myytiin edes laitettu! Joillakin hurahtaneilla ihmisillä jotka pelkää kaikkia ns. myrkkyjä,itse elämää ja kemikaaleja kannattaisi miettiä miten ennen vanhaan ihmiset ovat selvinneet kemikaaleista(joita on ollut myös). Kannattaisi olla nykyisestä kehityksestä tyytyväinen ja nauttia uusista asioista! Jos kemikaalit ei miellytä,muuttakaa metsään elämään teidän alkeellista elämää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen samaa mieltä tuossa että uskon olevan todettu turvalliseksi. Tuskin suomen markkinoilla muuten tätä olisi ja varsinkaan todettu sopivaksi kaikenikäisille. ;)

   Poista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)