torstai 22. elokuuta 2013

Vaatteiden nimikointi

 
Niin se vaan pyörähti meilläkin parin vuoden tauon jälkeen päiväkoti elämä käyntiin. Emil aloitti maanantaina esikoulun reippaana, vaikka eka aamuna hiukan jännittikin. Enemmän taisi silti jänskätä äiti, kun toinen on vasta loppuvuodesta syntynyt ja aloitti veljistään poiketen jo 5-vuotiaana esikoulutaipaleensa. Siis sehän on ihan vauva! ;) No joo, ehkä tää johtuu siitä kun tuo poika on meidän kuopus ja muut on jo niin isoja koululaisia.
 
 
 
Ensimmäinen "huolenaihe" oli paria viikkoa ennen eskarin alkua, että mites se vaatteiden nimikointi. Voi että miten inhosin isoimpien veljien eskari aikana sitä nimikointia. Kirjoittelin tuolloin vaatteiden pesulappuihin nimet ja esim. villasukkiin ompelin kanttinauhasta suikaleet, joissa oli nimi. Työlästä sanon minä. Eipä tuolloin tullut vielä mieleen, että olisi varmaan olemassa helpompiakin keinoja.
 
Nykyisin nimikoinnista onkin tehty paljon helpompaa. Olinkin erityisen innoissani, kun minuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin haluaisinko testata Ikast Etiket - nimikointituotteita. Sain itse valita tietyllä summalla tuotteita ilmaiseksi heidän sivultaan ja päädyin tietenkin mahdollisimman helppoon tuotteeseen eli Stikins-tarroihin. Stikins-tarroja voi liimata vaatteisiin, tekstiileihin ja tavaroihin. Niitä ei tarvitse silittää, eikä ommella vaatteisiin kiinni. Tarrojen on testattu kestävän vähintään 30 pesua 40 asteessa.
Ekan pesun kokemuksilla voin jo kertoa että kiinni pysyi. Liimasin tarrat myös reppuun ja tossuihin, viikon käytön jäljiltä kiinni ovat edelleen.
 

 
Tilasin myös testattavaksi kymmenkunta silitettävää nimilappua (30x10mm) niitä vaatteita varten, jotka pesen yli 40 asteessa. Nuo silitettävät nimilaput (kuvassa vasen ylälaita, hymiöllä) kestää kuivausrummun ja pesulämpötilat aina 90 asteeseen saakka. Ihan kätevältä vaikutti nekin ja kiva juttu niissä oli se, että sai valita lappuun pienen kuvan nimen lisäksi. Kuvan perusteella lapsen helpompi ja nopeampi löytää oma vaatteensa.
 
Tykästyin noissa tuotteissa niiden selkeyteen. Teksti tulee valkoiselle pohjalle mustalla ja laput on juuri hyvän kokoisia (15x30mm). Lappuihin saa tietenkin itse valita mitä tekstin määrän (kaksi riviä), minä valitsin nimen lisäksi sukunimen (kuvissa peitetty). Olen lätkinyt tarroja iltaisin vaatteisiin, sitä mukaa mitä on seuraavan päivän vaatteiksi valittu. Alusvaatteita ja t-paitoja en ole merkannut, koska ne todenäköisemmin pysyy Emilin päällä tuon muutaman tunnin minkä hän päiväkodissa viettää.
 
Ikast Etiketiltä tilaaminen sujui helposti, ohjeet oli mielestäni selkeät. Tilaamisesta tuotteiden saapumiseen postilaatikkoon kesti suunnilleen vajaat kaksi viikkoa. Näillä perustein voin siis suositella testaamaan.
 
Mielellään kuulisin millaisia nimikointitapoja teillä on?
 
 

32 kommenttia:

 1. Meilläkin alkoi eska maanantaina, Max lähti tosi reippaana opiskelemaan :)

  Minä nimikoin ihan tussilla, pesunkestävällä. Ja yleensä vielä kiireellä; aamulla päiväkotiin lähtiessä, juuri kun vedetään uudet vaatteet päälle.. Ja kaikki varusteet, sukset jne., nimikoin dymolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä siis alkoi "koulu" taival samaan aikaan kun täällä meillä. Onko Max nyt viikon jälkeen edelleen innostunut? Meillä ainakin Emil harmitteli kun pitää pitää viikonloppu taukoa. :D

   Se on jännä miten tuo nimikointi jää aina viimetinkaan, aina meilläkin meinaa iltaisin unohtua ja sitten aamulla hätäpäissäni liimailen tarroja. ;)

   Poista
 2. Nimiteipit NameBubblesilta ja Tarravimmalta; molemmat ovat hyvin kestäneet pesuja ja kuivausrumpua:) Villasukat olen merkannut apteekin kangasteipillä; hyvin pysyy :) Niin ja tietenkin mukana on kangastussi, jolla tulee merkkailtua monesti niihin pesulappuihinkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, eli tarjontaa tarroille löytyy. :)
   Ai niin, onhan meilläkin ollut tuota apteekin kangasteippiä. Se tosiaan pitää hyvin kiinni, kenkiä olen aiemmin itsekin sillä merkannut.

   Poista
 3. Vaikuttaa tosi kätevältä nimikointitavalta. Siisti, nopea ja hyvännäköinen.

  Minä olen nimikoinut tänä syksynä ekan kerran lapsen vaatteita isoveikan aloitettua päiväkodin. Ihan vaan pesun kestävällä tussilla kirjoitin nimen (etunimi ja sukunimen alkukirjain) pesulappuun/kokolappuun/nimilappuun. Alushousuja ja sukkia en ala nimikoimaan.

  Yhteen vaatteeseen jouduin ompelemaan nimen langalla, kun Metsolan paidassa on mustat pesulaput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Minusta tuo selkeys on parasta, koska niin on helpompi hoitajienkin löytää nopsaan vaatteet oikealle omistajalle ja meillä ainakin Emil itsekin tunnistaa oman lappunsa. :)
   Nämä muuten kannattaakin laittaa niihin pesulappuihin tai itse ainakin niihin kiinnitin.

   Poista
 4. Voi että nuo liimattavat teipit ja silitettävät nimilaput olisi näppäriä. Enpä ole edes hoksannut sellaisia olevan.
  Itse nimikoin lasteni vaatteet kanttonauhoilla jotka ompelen käsin vaatteeseen kiinni. Toisiin vaatteisiin kirjoitan pesulappuun tms pesunkestävällä tussilla lapsen nimen. Mutta sitten jos haluaa kierrättää vaatteen toiselle sisarukselle, on pesulapussa toisen nimi. Vähän hankalaa. Kanttinauhat taas on helpompi vaihtaa, kun ne voi ratkoa irti. Mutta niin työlästä nimikoida kun kouluikäisiä on kuusi.
  3 pienintä ovat vielä kotihoidossa niin ei ole tarvinnut pähkäillä heidän vaatteiden nimikointia, onneksi.Mutta joskus sekin herkku loppuu.

  VastaaPoista
 5. Mä en ole edes hoksannut näiden helppouksien olemassa oloa. Isotöisesti olen käsinommellut kanttinauhoja lastenvaatteisiin ja kirjoittanut niihin pesunkestävällä tussilla lapsen nimen. Ja tässä tosiaankin on aina työsarkaa, 6 kouluikäsitä. Onneksi 2 ovat jo yläkoulussa ja siellä ei enää vaadita nimikointia kalsareihin :D Toinenvaihtoehto on ollut tylsästi ja nopeasti kirjoittaa nimi pesulappuun tms. jossa on nimelle varattu kohta. Huonopuoli on se, jos vaatteen haluaa kierrättää seuraavalle lapselle, lapussa lukee isomman sisaruksen nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa ihmeessä näitä, helpottaa kummasti nimikointia! :) Näissä on sekin hyvä puoli, että irtoavat aikanaan itsestään ja ei sitten seuraavalle kierrättäessä tarvii käydä irrottelemaan.

   Heh, vois se riemu olla ylimmillään kun äiti kävis yläkoululaisen kalsaritkin innoissaan nimikoimaan. ;D

   Poista
 6. Meillä oli nimilaput.fi stä silitettäviä nimilappuja... ihana ku sai värillisiä ja sai valita kuvanki nimen eteen, mut sen huomasin et venyvässä kankaassa nimilappu rupesi pesujen myöte hiutumaan osiin... mut kyllä pktädit ihasteli niitä merkkejä et näkyy kyllä kenen vaatteita vaik ois jo hiutuneet... :)

  VastaaPoista
 7. Namebubbles tarrat ja tussi on täällä käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti päteviä nekin, kiva että eri vaihtoehtoja on paljon. :)

   Poista
 8. Viime vuoteen asti merkkasin tytön päiväkotikamppeet ja vaatteet tussilla. Hankalaa, suttaavaa ja vähän turhan pysyvää makuuni.

  Vuosi sitten keväällä luin blogeista Name bubbleseista ja tilasin niitä ison kasan. Riittivät hyvin alkukesään asti ja ovat pysyneet hyvin. Viime keväänä sitten pääsimme kans testaamaan Ikast Etiketin tuotteita. Tykkäsin erityisesti tarrojen selkeydestä ja etenkin vaatteiden nimikointiin tarkoitetut tarrat ovat pysyneet todella hyvin vaatteen pesulapuissa, vaikka olen himopyykkäri :D

  Nyt tilasin ennen eskarin alkua vielä kasan Tarramonstereiden nimikointitarroja kokeilu- ja vertailumielessä. Täytyy kyllä sanoa, että kaikkiin kolmeen vaihtoehtoon olen ollut tyytyväinen. Puhutaan vain makuasioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sinulta kokemuksia. :) Toinen himopyykkäri täällä toivoo myös että tarrat kestää ja kestää. :D

   Poista
 9. Meillä täällä maalla ei päiväkodista ole mitenkään erityisesti painostettu nimikointiin. Kysymykseeni nimikoinnista vastasivat myös hyvin rennosti. Tähän mennessä olen nimikoinut vai ulkovaatteet ja hyvin ovat pysyneet kaikki muutkin vaatteet tallessa.
  Ruususen mainitsema koululaisten vaatteiden nimikointi tuli mulle aivan uutena (ja kauhistuttavana) tietona. Kyllä meillä jo neljävuotiaskin hyvin tietää, mitkä ovat hänen omia vaatteitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin Emil suurimmaksi osaksi omat vaatteensa tuntee, mutta kun väliin hoitajat laittaa vaatteita lokeroon, jos ne on esim. unohtuneet jonnekin ja siksi nimi vaatteessa on minusta hyvä olla. :)
   Meillä on muuten pariin kertaan lähtenyt koulussa hanskat, pipo tai kauluri toisen matkaan. Kun on ollut nimi, niin on tullut sitten takaisin, mutta kerran kauluri ei palautunut koskaan, kun siinä ei ollut nimeä. Näin siis ala-aste ikäisillä. Eli joskus saattaa olla ihan aiheellista nimikoida ne pienten koululaistenkin vaatteet. Tässäkin varmaan koulun koko ja oppilaiden määrä vaikuttaa asiaan, samoin kun päiväkodissa.

   Poista
 10. Ihana reppu! Mistä tommoinen on löytynyt?

  -Neuppis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reppu on ostettu muutama viikko sitten Clas Ohlsonilta, näkyy olevan myös nettikaupassa hintaan 17,95e. :)

   Poista
 11. Te ootte kyllä tosi ahkeria äitejä merkkaamaan vaatteita...Meillä on käytetty silitettävää niminauhaa, mutta siirryin tarramonstereiden tarroihin. On kyllä kätevää, Kun niitä voi laittaa mihin vain. Eskariaikana meiltä katosi yhdet uudet ulkohousut, joihin en ollut muistanut vielä laittaa tarraa. Mutta ei olisi nimitarra auttanutkaan, kun ne oli varastettu eteisestä. Olen itse myös päiväkodin ope, mutta täytyy sanoa että olisikohan yhdellä ryhmäni lapsella nimikoidut varusteet. Että hattua nostan teille jotka viitsivät lapsen varusteet merkata.Sillä vanhemmat kyllä vaativat henkilökuntaa etsimään sitä Pertin sinistä villasukkaa..oli se sitten nimikoitu tai ei...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tiedän alalla olleena kuinka tärkeää nimikointi olisi, mutta tosiaan harmillisen vähän vanhemmat sitä tekee. Toivotaan että nämä uudet helpot nimikointi keinot helpottaisi tulevaisuudessa asiaa. ;)

   Poista
 12. Ihan vaan Lindexin nimikointikynällä nimi lappuun :) Ihana tuo reppu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii sekin. :D Tuo on kiva minustakin tuo reppu. ;)

   Poista
 13. NameBubbleseihin luotetaan meillä. Olen tilannut sieltä nyt kolme kertaa kolmen vuoden aikana, muistaakseni. Joka kerta vähän erilaisia, erikokoisia, niin tåydentävät toisiaan. Yksi satsi tilattiin pelkällä sukunimellä, jotta voi nimikoida sukset, pulkat jne. koko perheen yhteiset tavarat. Myös fillarit! Otan sieltä laminoituja, kestävät ihan mitä vain, pakkasta, pesua, astianpesukonetta, mikroa jne. En uskalla lähteä kokeilemaan muita, koska nuo käy mihin vain. MOlemmilla lapsilla on omat satsti, mistä isäkin osaa merkata pehmot tms. mistä aamulla huomataan että nimi puuttuu. Viikossa tullut tilauksesta. Popin tussi on käytössä kans, kun joissakin ei oo kun liru pesulappu, niin siihen oon merkannut sit kynällä. Nuo tarrat lähtee myös pois, just poistin talvikengistä, kun totesin pieniksi ;) Suosittelen suuresti!

  VastaaPoista
 14. Moikka!
  Kivoja nuo tarrat, mutta ärsyttävää, kun taas maksuvaihtoehtoina Visa yms.

  Mutta hei - tuo reppu on varsin hauska! Mistä olet bongannut?

  Mukavia eskaripäiviä Emilille!

  - Matikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tuota en huomannutkaan. Täytyy siis toivoa että vaihtoehdot lisääntyy maksutavoille.
   Reppu on Clas Ohlsonilta, löytyy nettikaupastakin. ;)

   Poista
 15. Heh, minä taidan olla Se Kummajainen, joka nauttii nimikoinnista :D Tämä on oikeastaan jo vähän noloa, koska tuntuu että kaikki muut kokevat sen homman tympeänä pakkopullana. Minä tilaan omat lappuni Euroteamilta, kankaisia ja kiinni käsin ommeltavia. Mustalla pohjalla valkoisella tekstillä meidän sukunimi. :D

  Mutta istun vaatepinon, saksien, langan ja neulan sekä nimikointinauhojen kanssa olohuoneen lattialla, katson TV:tä ja ompelen lappuja kiinni. :D Kivaa puuhaa. Nimikoin ulkovaatteet, välivaatteet sekä arvokkaammat sisävaatteet. Kokolappuun kirjoitan lapsen etunimen sellaisiin vaatteisiin, jotka tuskin menevät koskaan käytettynä eteenpäin (esim. sukkahousut). Olen saanut kiitosta nimikoinnista hoitajilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit oot ahkera! :) Ommellen ainakin pysyy menossa hyvin ja on helppo irroittaa.
   Ihanaa että joku nauttii tästäkin puuhasta. :)

   Poista
 16. Meilläkin on tilattu NameBubblesilta, kun olivat niin suloisia ;) Jälkikäteen olen huomannut pienellä käteväksi sen, että niissä on oma symboli, niin lukutaidotonkin voi tunnistaa omansa.
  Nuo teidän tarranne ovat kyllä kauniita selkeydessään.

  Ja vaikka noitakaan ei varmaan pitäisi laittaa yli 40 pesuun, niin olen minä käyttänyt niitä kaikissa vaatteissa ja laittanut sitten uuden, jos on lähtenyt irti... Kyllä ne yleensä ovat pysyneet, tosin parhaiten juuri pesuohjelapussa tai vastaavassa. Ja villasukkiinkin tarttuvat oikein hyvin. Kengissä pitäisi ehkä olla ne laminoidut versiot, mutta en ole viitsinyt tilata monenlaisia, niin sitten katselen täysin kulahtaneita tarroja, jos olen sen laittanut kovasti hankausta kokevaan kohtaan.

  Ja meilläkin lasten päiväkodeissa ovat kyllä pyytäneet nimikointia, kun useilla on samanlaisia kenkiä ja rukkasia, niin on siinä hoitajilla hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin minäkin kokeilla 60 asteen pesussa, laittaa sitten tosiaan uuden jos irtoaa. ;)
   Sellainen symboli on tosiaan kätevä, kun pienemmät löytää niiden avulla helpommin omansa.

   Poista
 17. Stickins tarrrat on huippuja kestävät muistaakseni jopa 60 asteisen pesunkin (suurimmaksi osaksi vaatepyykit pesen 40 asteessa kyllä). Päiväkodissa toivotaan ja toitotetaan nimikointia ja minua kehutaan kun olen nimikoinnut (ja kuulema vaatteetkin hyvä ja riittävästi ja sopivia aina). Yhtä en vaihda hih stickins :D (en ikipäivänä jaksaisi silittää tai ommella mitän nimiä mihinkään -tunnustan). ps. Aluksi kokeilin sitä haavateippiä (ruskeaa), mutta ei pysynyt niin hyvin. Ja tussin jälkiä ei saa pois (minusta mukavaa laittaa siistiksi jääneet vaatteet kirppikselle ja napata tarra vaan pois).

  VastaaPoista

Kivaa että kommentoit, Kiitos! =)